FRÅGOR & SVAR

Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna om Zonnic. Hittar du inte det du letar efter så skicka gärna in din egen fråga här.

Vad är nikotin?

Nikotin förekommer naturligt och utvinns ur tobaksplantan. Nikotinet kan upplevas som både stimulerande, fokuserande och dämpande, vilket användare beskriver som en känsla av ökat välbefinnande och att man känner sig bättre till mods.

Är nikotin farligt? 

Nikotinet i sig är inte det skadliga när man röker eller snusar utan det är de övriga 8000 ämnen som man får i sig genom tobaken som är främsta orsaken till tobaksrelaterade sjukdomar.

Kan man bli beroende av nikotin?

Hans Gilljam, senior professor i folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet och grundaren till Sluta-röka-linjen, har lagt fram forskning som visar att nikotinet spelar en väldigt liten roll i det beroende som uppstår vid rökning eller snusning. Det verkar istället vara andra faktorer som styr graden av beroende, såsom de sociala sammanhangen, ritualerna vid tobaksanvändandet, själva lukten, etc. Läs gärna hela artikeln här

Var köper jag Zonnic?

Zonnic hittar du där tobak säljs. Det innebär i princip i alla mataffärer, kiosker, bensinmackar och på pressbyrån. Dessutom så finns Zonnic på alla apotek. Du hittar våra återförsäljare här

Är Zonnics sugtabletter sockerfria?

Ja, de är sockerfria och innehåller endast sötningsmedel.

Kan jag varva tobaksanvändande med Zonnic?

Zonnic kan användas för att byta ut några av dagens cigaretter eller för att ersätta alla tillfällen då du använder tobaksprodukter. Du bestämmer!

Vad är det för skillnad på Zonnic portionspåse och snus?

Snus innehåller finmalen tobak och därmed nikotin. Själva tobaken kan innehålla cancerogena ämnen som tobakspecifika nitrosaminer, bensopyren, kadmium, bly och arsenik. Zonnic portionspåse innehåller enbart nikotin utan den skadliga tobaken.

Kan jag använda Zonnic när jag är gravid eller ammar?

Du bör varken röka eller snusa när du är gravid eller ammar. Zonnic bör inte användas annat än av gravida och ammande med högt nikotinberoende och efter läkares inrådan. 

Jag får besvär med halsbränna och irritation i magen av nikotintuggummi. Hur funkar Zonnics produkter?

Både Zonnic portionspåsar och munspray ger dig direkt nikotinupptag i munhålan vilket minskar mängden nikotin som går direkt ned i halsen och magen där det kan skapa irritation. 

Vad innebär det att Zonnic är ett receptfritt läkemedel?

Läkemedelsverket är den myndighet som har ansvar för godkännanden och kontroll av läkemedel. Myndigheten är oberoende och granskar den vetenskapliga dokumentation som ligger till grund för varje läkemedel innan det får säljas. De avgör också om en produkt uppfyller lagstiftningens krav på ändamålsenlighet, effektivitet, säkerhet och kvalitet. Eftersom Zonnic är ett läkemedel är det ett tryggt alternativ om du vill använda nikotin.
Läs gärna våra bipacksedlar för mer info här FASS.

Var kan jag få mer hjälp & stöd för att sluta röka?

Ring gärna Sluta-röka linjen på 020 84 00 00 eller titta in på:
Slutar röka linjen här