Sluta röka tips

Så tar du kontroll - 9 bästa sluta röka tipsen

Motivation är sannolikt vår starkaste drivkraft och den behövs. För att sluta röka behövs en tydlig och personlig anledning att fimpa för gott. Oavsett anledning, det kan vara för att skydda sina närmaste från passiv rökning, eller för att minska risken för lungcancer, hjärt- och kärlproblem. Börja med att hitta just din motivation som kan hjälpa dig att motstå röksuget.

1. Sätt ett datum för rökstopp

När du väl har bestämt dig, sätt ett datum för när du ska fimpa. Det finns fördelar med att bestämma datumet en bit fram i tiden. Under tiden fram till den dag du bestämt dig för att fimpa försök att känna efter varför du vill röka. Använd tiden fram till den dag du bestämt dig för att fimpa, för att känna efter varför du vill sluta röka. Gör gärna en anteckning om hur du kände och varför du ville röka. Det här kommer att hjälpa dig när du väl slutat och göra det lättare för dig att undvika eller ta kontroll över de situationer som triggar röksuget.

 

2. Välj din sluta röka metod

Det kan vara  väldigt svårt att bara slänga ut cigaretterna. Rökning är ett missbruk, hjärnan uppfattar ett behov som inte tillfredsställs, och utan det så tvingas du gå genom en viss abstinens. Kanske har du en kompis eller närstående som kan vara din ”support” och som du kan ringa när det känns jobbigt. Prata med din läkare om olika metoder som kan stötta dig, det kan vara sluta-röka-appar, rådgivning, medicinering eller till exempel hypnos. Du ska hitta den metod som kan stötta och hjälpa dig den dag du faktiskt bestämmer dig för att sluta röka.

 

3. Använd hjälpmedel för att sluta röka

När du slutat röka kan abstinensen ge dig huvudvärk, påverka ditt humör och allmänt minska din energi. Suget efter ”bara ett bloss till” kan vara väldigt starkt. Nikotinersättningar kan tygla din abstinens. Studier visar att nikotinersättning förbättrar dina chanser att lyckas.

Vilket produkt passar dig? Gör testet här >

 

4. Sluta röka tillsammans

Berätta för vänner, familj och kolleger att du ska försöka sluta röka. På det sättet kan du få uppmuntran och stöd från din omgivning, speciellt när du känner dig frestad att röka. Det finns KBT-kurser särskilt riktade till rökare som du kan kontakta. Beteendeterapi är ett sätt att få hjälp att identifiera och skapa fungerande strategier för att sluta röka. I vissa fall kan det räcka med bara ett par sessioner.

 

5. Undvik triggers

Alkohol kan göra det svårare för dig att hålla fast vid målet att sluta röka, så ett gott råd är att undvika eller begränsa alkoholen den första tiden. Andra triggers kan vara de där blossen du tar tillsammans med kaffet. Ett tips är att byta till te i några veckor. Brukar du röka efter maten så hitta på något annat som kan distrahera dig, borsta tänderna, gå en promenad, chatta med en kompis eller testa tuggummi.

 

6. Städa

Rensa ut allting som påminner dig om rökning. Tvätta alla dina kläder, du vill inte se eller lukta något som påminner dig om att röka.

 

7. Försök igen

Om du får ett återfall, bli inte avskräckt utan försök igen. Det är många som går genom flera bakslag innan de når sitt rökfria slutmål. Fundera över vad det var som ledde till ditt återfall, situationen och dina känslor. Använd de insikterna som en möjlighet att ytterligare intensifiera ditt beslut att sluta röka. Sätt sedan ett nytt slutdatum för när du ska sluta röka, helst inom en månad.

 

8. Höj pulsen

Ett sätt att minska röksuget och lindra det värsta nikotinbehovet är att du håller dig aktiv. Sätt på dig joggingskorna, gå ut med hunden, rensa ogräs i trädgården, det hjälper. Ett plus i kanten är de kalorier som du förbränner vilket ju motverkar risken för att gå upp i vikt av att sluta röka.

 

9. Drick vatten

Drick mycket vatten! Det är dels något att göra, kan lindra din rethosta och gör kanske att du inte småäter. Mycket vatten tillsammans med fiberrik kost hjälper också till att hålla igång magen.