Varför ska man sluta snusa | Zonnic Nikotinläkemedel
scroll-to-top
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
Extra2
Extra2

Varför ska man sluta snusa?

Att sluta snusa är alltså ett mycket smart val. Hälsofördelarna är många, du får en friskare mun och så sparar du ju en rejäl slant – pengar som kan gå till så mycket roligare och trevligare saker än tobak!

Att snusa ses ofta som ett hälsosammare alternativ till rökning – och visst ligger det något i det. Många studier visar på att snusets effekter på kroppen är mindre negativa än rökningens. Men man kan knappast påstå att snusning är någon form av hälsokur. När du stoppar prillan under läppen får du samtidigt in nikotin, gifter och ämnen som din kropp faktiskt kan ta skada av.

Frågor och svar

Är det verkligen farligt att snusa?

Det enkla, snabba svaret: Ja, det är inte bra för din hälsa att använda snus.

Att snusning skulle vara någon form av hälsofördel är en myt. Troligtvis har påståendet fått livskraft av att snuset ofta framhålls som ett slags smart alternativ till rökning men det är direkt felaktigt att hävda att snus inte är farligt.

Jämfört med rökning kan man förvisso ge snuset några pluspoäng – för det första inhaleras inte snus. Dessutom antänds inte tobaken och då frigörs inte samma mängd skadliga ämnen. Man kan inte härleda samma mängd sjukdomar till snuset som man kan med cigaretter på ett lika tydligt sätt, samt att snusning inte stör eller utsätter andra än snusaren för hälsorisker. 

Men tobak, nikotin och tungmetaller är inget som din kropp varken behöver eller mår bra av – det vill säga de ämnen som du får i dig genom snuset.

Så kan snuset påverka din hälsa

Så låt oss titta på några av de hälsorisker som prillorna faktiskt för med sig:

  • Pulsen höjs av snus. När du snusar ökar din puls, vilket i sin tur anstränger hjärta och blodkärl
  • Stroke som drabbar snusare kan bli allvarligare än för en icke-snusare
  • Snusare drabbas oftare av typ 2 diabetes är icke-snusare

Vilka fördelar finns det med att sluta snusa?

Att bli kvitt ett beroende – oavsett vad det är – är alltid en stor seger och vinst för hälsa och välbefinnandet. Det gäller förstås även snus. Även om det känns svårt, kanske till och med känns omöjligt, så har du allt att vinna på att bryta snusanvändandet.

  • Du förbättrar din hälsa. Som vi vet är nikotin och tobak skadliga ämnen som påverkar din kropp negativt. Att sluta snusa innebär därför att du sänker risken för att drabbas av typ 2 diabetes. En annan fördel är en förbättrad munhälsa.

  • Du får ett finare leende. Snuset kan missfärga emaljen på dina tänder och göra dem gula och bruna. Många kan uppleva det som närapå ett handikapp att inte kunna le obehindrat, något som faktiskt kan vara tärande känslomässigt och påverka ens förmåga att interagera med andra människor. Genom att sluta snusa minskar du risken för missfärgade tänder och kan tryggt le mot dina medmänniskor.

  • Du sparar pengar. Det kan vara ett uppvaknande att addera de dagliga utgifterna för snus. En dosa om dagen, vilket är en vanlig konsumtion, blir cirka 15 000 – 20 000 kronor på ett år. Visst finns det roligare och bättre saker att göra för en sådan summa?

  • Du växer genom prestationen av att sluta. Ja, det är faktiskt värt att nämna att det kan vara en rejäl boost för självförtroendet att bli kvitt snuset. I början känns nära på omöjligt för många – när man kommit ut på andra sidan som snusfri så är det fritt fram att känna sig stolt! Tänk vad du har klarat med uthållighet och viljestyrka. Du är en hjälte!