Vad händer i kroppen när jag slutar snusa?

Humörsvängningar, yrsel, illamående. Ja, att sluta snusa innebär en rad olika påfrestning och du kommer märka att den händer en hel del i kroppen när du inte längre tillför den sin dagliga dos nikotin. Det som blir mest tydligt är de där jobbiga abstinensbesvären som kan får dig att må ruskigt dåligt. Men var lugn – det finns gott om smarta tips om hur du bäst hanterar besvären och hur du kan förbättra dina chanser att bli snusfri.

Kom också ihåg att de där jobbiga känslorna är övergående. Inom kort avtar abstinensbesvären och du känner dig pigg och stark igen!


 

Det händer i kroppen – dag för dag


Abstinensbesvären tar sig både fysiska och psykiska uttryck

  • Illamående. Kroppen reagerar på olika sätt när nikotinet försvinner och suget börjar ta vid. För många är illamående ett påtagligt symtom.
  • Yrsel. Nikotinet påverkar blodtrycket och gör att det höjs. När du slutar tillföra kroppen nikotin kan ditt blodtryck därmed sjunka – en effekt av det är att man upplever yrsel.
  • Sömnbesvär. När kroppen gör en omställning till att bli nikotinfri kan dina vanliga sömncykler rubbas. Försök att hitta sätt att slappna av – bra sömn är en viktigt beståndsdel i en god hälsa.
  • Magbesvär och förstoppning. Det är inte alls ovanligt att mage och tarm börjar spöka när man minskar snusandet. Förstoppning uppstår ofta. Det kan vara bra att dricka mycket vatten under den här perioden – det hjälper tarmarnas arbete och kan hjälpa magen att bli mindre trög.
  • Huvudvärk. Nikotinsuget kan för vissa människor yttra sig som rejäl huvudvärk. Jobbigt och plågsamt men för de flesta är det ett tillfälligt besvär.
  • Svajigt humör. Abstinensbesvären du känner när du slutar snusa påverkar ditt humör. Du blir lätt irriterad, arg och till och med ledsen. För vissa kan känslor av mildare depression uppstå. Att motionera kan vara ett bra sätt att dämpa negativa känslor.

En till tre dagar efter sista prillan

Dessa första dagar är sannolikt de värsta i fråga om nikotinabstinens. Det är också nu du kan känna abstinensbesvären av full kraft. Illamående, huvudvärk, humörsvängningar – alla är de tecken på att din kropp är i uppror och har nikotinbegär.

Det är inte ovanligt att man får ett tidigt återfall under den här perioden, just på grund av att suget och abstinensbesvären är så starka. Men om du lyckas hålla ut den här halva veckan så märker du att de jobbiga känslorna faktiskt ebbar ut och blir mycket mer hanterbara inom relativt kort tid.

Yrsel kan vara ett symtom de första dagarna, vilket är en konsekvens av att blodtrycket sjunker. Kom ihåg att dricka vatten och äta ordentligt.

Fyra till sju dagar efter sista prillan

Ju längre tiden går desto mindre påträngande blir nikotinsuget. Men det kan fortfarande vara besvärande och starkt vid olika tillfällen. För en del kan den här perioden präglas av återkommande huvudvärk – jobbigt, men huvudvärken kommer allt mer sällan med tiden och efter ett tag försvinner den helt.

Tips! En stor del av abstinensen är att man saknar känslan av att ha något under läppen. Det känns helt enkelt ovant att inte ha en prilla inne. Testa att ha något annat där, till exempel ett sockerfritt tuggummi. På sätt kan du simulera känslan av att snusa, utan att få i dig nikotin och andra skadliga ämnen. Idag finns det också tobak- och nikotinfritt snus som kan funka.

Under den första veckan som snusfri är det också vanligt att känna ett starkt sötsug. För att undvika svåra blodsockerdippar är det bra att hålla en jämn och balanserad kost. Se också till att ha tillgång till smarta, näringsrika mellanmål, till exempel frukt istället för godis och kakor.

När du lyckat gå en vecka utan snus så är din kropp nu helt utan nikotin. Du har tagit ett stort steg mot ett snusfritt liv!

Två veckor efter sista prillan

Din nikotinfria tillvaro känns enklare men det är fortfarande ett nytt tillstånd och det är inte ovanligt att abstinensbesvär består även under den här perioden. Sötsug och humörsvängningar förekommer Försök att fokusera på din framgång – varje timme du klarat utan snus är en rejäl vinst!

En månad efter sista prillan

Det kan vara en motivationsboost att fokusera på sådant som uppenbart förändrats till det bättre efter en månad utan snus. Tydligast känns det nog i din mun – tandkött och tänder som snuset påfrestat mår nu mycket bättre.

För att bibehålla viljestyrka är det en smart strategi att undvika sådant som kan få dig att vackla – after work-ölen, morgonkaffet och andra saker du förknippar med en prilla kan vara värda att låta bli under en period.

Tips! Förbered dig på svåra perioder. Man kan lätt tro att man är förbi abstinensen när det gått ett par månader men efter cirka 40 dagar från sista prillan kan man få nya känningar. Om man är förberedd på detta mentalt är det lättare att hålla ut.

90 dagar efter sista prillan

För de allra flesta är tillvaron normal och skön nu. Du har vant dig vid ett snusfritt liv och snussuget är inte påträngande på samma sätt – dock kan det fortfarande blossa upp då och då. Försök stå emot och tänk på dina framgångar! You got this!

1 år efter sista prillan

Du har gjort ett fantastiskt jobb och kan med gott fog kalla dig icke-snusare. Och du – risken för flera sjukdomar har nu minskat, till exempel diabetes typ 2.