Vad händer i kroppen efter att du slutat röka

Tror du att det tar lång tid för din kropp att börja återhämta sig från rökning? Tänk om. Din kropp börjar återhämta sig redan efter 20 minuter. Se hela händelseförloppet här.

Läs mer

20 minuter – Din kropp mår redan bättre

Efter bara 20 minuter sjunker ditt blodtryck och din puls återgår till det normala. Det tar alltså inte längre tid än att gå ut med hunden. Rätt bra va?

8 timmar – Nu har mängden av det giftiga kolmonoxidet halverats i ditt blod

Kolmonoxid tränger bort syre ur blodet så att muskler och hjärna inte får tillräckligt med syre. På ungefär en arbetsdag har din kropp lyckats rensa ut hälften av all den giftiga gasen kolmonoxid ur ditt blod. Rätt skönt att bli av med det. 😊

Prova Zonnic Portionspåsar!

Få läget under kontroll hela dagen.

Mer om Zonnic Nikotinpåsar

12 timmar – Din kolmonoxidnivå är tillbaka till det normala

Din kropp har nu lyckats rensa ut all kolmonoxid! Så redan efter 12 timmar har du förbättrat din hälsa avsevärt. Bra jobbat! 👏

1 dag – Risken för hjärtattack minskar

Det tar inte lång tid att se stora positiva effekter av att sluta röka. Risken för att du ska drabbas av en hjärtattack minskar redan efter bara ett dygn. ♥ En risk som bara kommer fortsätta minska framöver i ditt rökfria liv.

Tips
Stäng

2 dagar – Ditt smak- och luktsinne kommer tillbaka

Om du rökt under en lång tid har du kanske hunnit glömma bort hur gott din favoritmat smakar. Rökning leder nämligen till att ditt lukt- och smaksinne försämras, men redan efter två dagar utan cigaretter förbättras dessa sinnen. Så unna dig något gott. 🥗 Det kommer att smaka bättre!

3 dagar – Din lungkapacitet förbättras

Nu börjar det bli lättare att andas då lungkapaciteten ökar när lungorna slappnar av och börjar öppnas upp. Nu känner du att det är enklare att motionera. Varför inte ta en härlig promenad och fira med tre rökfria dagar? 🚶‍♀️

1 vecka – Du är nu på god väg!

Din kropp mår nu betydligt bättre, men framförallt har du nått en viktig milstolpe! Om du klarat dig en vecka utan att röka så har du 9 gånger större chans att lyckas sluta helt. Heja dig! 🎆

2 veckor – Din lungkapacitet ökar dramatiskt

Det är nu enklare att andas, enklare att gå, enklare att träna. Ja, all fysisk aktivitet är nu enklare – efter två rökfria veckor har din lungkapacitet förbättrats avsevärt. Nu är det verkligen kännbart att din generella hälsa förbättrats. 💃

1 månad – Flimmerhåren börjar växa tillbaka

Flimmerhåren i lungorna försvagas av rökning, men har nu gradvis börjat växa tillbaka. Flimmerhåren skyddar dig mot virus- och bakterieinfektioner samt hjälper till att ta bort överflödigt slem i lungorna. Hostar du upp mycket slem nu så är det därför – men det är positivt! Lungorna helar sig själva.

3 månader – Din kropp fortsätter att återhämta sig

För varje dag som går så fortsätter dina lungor att återhämta sig och ditt blodflöde förbättras. Risken för hjärtattack har minskat avsevärt från när du rökte din sista cigarett. Fantastiskt!

Prova Zonnic Munspray!

Få läget under kontroll hela dagen.

Läs mer om nikotinspray

9 månader – Flimmerhåren är nu helt återställda

Efter 9 månader som rökfri minskar risken för infektioner i lungorna kraftigt. Flimmerhåren har nu helt växt tillbaka och lungorna mår bättre än på väldigt länge.

1 år – Risken för hjärtattack är halverad

Yes! Risken för hjärtattack är nu halverad. Och det bästa av allt: risken kommer bara att fortsätta sjunka med tiden.

3 år – Risken för hjärtattack är nu samma som om du aldrig hade rökt

Ja, så är det! Risken för att du ska drabbas av en hjärtattack är nu samma som för någon som aldrig rökt.

5 år – Risken att drabbas av lungcancer halveras

Dessutom är risken att drabbas av livmoderhalscancer nu lika låg som om du aldrig hade rökt. Även risken att du ska drabbas av stroke minskar.
Den vetskapen är rätt skön att ha med sig!

10 år – Risken att drabbas av lungcancer är nu samma som om du aldrig hade rökt

När du varit rökfri i 10 år är risken att drabbas av lungcancer samma som om du aldrig ens tänt den där första cigaretten. Visst är det fantastiskt? Dessutom har du minskat risken för att drabbas av andra typer av cancer såsom muncancer, cancer i matstrupen, cancer i urinblåsan, cancer i njurarna eller cancer i bukspottskörteln.

15 år – I princip helt återställd

Risken att dö av hjärt- och kärlsjukdomar är nu samma som om du aldrig hade rökt!

20 år – Helt återställd!

Risken att dö av rökningsrelaterade sjukdomar är nu samma som om du aldrig tagit ett bloss från en cigarett i hela ditt liv! Äntligen! Seger!

Mer om att sluta röka
close_popup

Köp Zonnic!

Zonnic finns också att köpa direkt i butik Se alla butiker