Vad händer i kroppen när man slutar röka?

Vid ett rökstopp så märker du skillnader ganska omgående. Vissa saker känns jobbiga förstås. Abstinensbesvären, det påfrestande röksuget, koncentrationssvårigheter, ångest, trötthet, sömnproblem – ja, listan över negativa känslor efter att du har fimpat kan tyvärr göras lång.

Men det kan vara en fördel att känna in sig på allt det positiva som händer i kroppen när du blir rökfri. För den listan kan nämligen också göras lång. Och jämför du det positiva med det negativa så står det snabbt klart att fördelarna väger över med råge. ⚖

Här får du en närmre titt på vad som händer i kroppen när du slutar röka. Om du står inför att sluta – spara då den här infon och ha den tillgänglig. När det blir jobbigt kan det vara en stor tröst att påminna sig om alla vinster ett rökstopp för med sig.


 

Allt om vad som händer i kroppen när man slutar röka


Vad händer i kroppen – timme för timme

Förändringen går snabbt och på kort tid märker du skillnaden. Din kropp är så van vid att få en jämn dos nikotin och tobak att den mer eller mindre direkt reagerar när du slutar tillföra den vad den förväntar sig.

Det här händer de första timmarna från rökstopp:

Efter bara cirka tjugo minuter från det att du fimpade din sista cigarett kommer ditt blodtryck att sjunka. Även pulsen sänks och stabiliserar sig på en normal, mer hälsosam nivå.

Detta gör i sin tur att dina händer ✋ och fötter 🦶 får tillbaka sin värme, då blodflödet – tidigare hämmat av rökningen – får ny kraft och hittar ut i fingrar och tår på ett mer effektivt sätt.

Under samma dag som du slutar röka kan du komma att märka av fler positiva effekter. Cirka åtta timmar efter du fimpat kan du till exempel uppleva att du känner dig piggare än vanligt – det beror på att halten av giftiga ämnen, framförallt kolmonoxid, har minskat i blodet. Nikotinet i blodet har i sin tur hunnit minska med upp till 90 procent under samma tid.

Cirka fyra timmar senare – totalt 12 timmar från rökstopp – är blodets syrehalt återställd till normal nivå vilket är rejält positivt!

24 timmar. Du har nu varit rökfri ett helt dygn. Här kan det bli kämpigt, eftersom du vid den här tiden kan ha nått toppen på de ångestkänslor som nikotinabstinens ofta medför. Försök att hålla huvudet kallt och var stark. Ångesten – som de flesta ex-rökare kan vittna om – är riktigt jobbig och obehaglig, men den går över! Kom ihåg – för varje dag du förblir rökfri minskar du risken för att bli sjuk i till exempel hjärtinfarkt.

Vad händer i kroppen – dag för dag

Att bara kunna tala om sin tid som rökfri i termer av dagar istället för timmar är en enorm vinst och något som du kan vara väldigt glad och stolt över. Du har klarat dig så här långt – ta det som ett kvitto på att du kan klara dig hela vägen!

Det här händer i kroppen den första veckan efter rökstopp:

Två dagar från det att du fimpar har kroppens självläkande mekanismer börjat verka. De nervtrådsskador som rökningen åsamkat börjar läka. Du kan också redan nu börja känna av en stor skillnad när du äter – lukt- och smaksinnena, som för rökaren är rejält hämmade, börjar återvända till sin normala kapacitet. Smaker och dofter blir nu tydligare och starkare – njut av maten! 🌮

Tre dygn – mer positivt händer! Skulle du göra ett blodprov så skulle inget nikotin upptäckas i din kropp. Lungorna som tagit mycket stryk av rökningen påbörjar att läka sig. Samtidigt är detta en period som du kan uppleva ett riktigt starkt röksug – detta är till stor del en psykisk reaktion. Håll ut – du har redan tagit stora och viktiga steg på din resa!

Sju dygn – en vecka utan cigaretter. Fantastiskt! Du ska vara oerhört stolt över dina framsteg. Röksuget kan finnas kvar – det hugger fortfarande till då och då. Normalt är det dock glest mellan dessa episoder vid det här laget, troligtvis är det bara tre gånger per dag du känner för att röka. Och dessa känslor brukar inte vara länge, max ett par tre minuter.

Längre tid – fler och större framsteg

Det blir lättare med tiden. Om du lyckas hålla ut så kan du se fram emot stora belöningar.

Det här händer i kroppen månader efter rökstopp:

Tre veckor in och du har nu kommit förbi de värsta aspekterna av ett rökstopp. Abstinensbesvär och de negativa känslorna som hör ihop med det har runnit bort. Du känner dig frisk, glad och pigg. Borta är ilskan, deppen och sömnsvårigheterna.

Två månader rökfri – Bättre lungkapacitet, mer styrka, mindre risk för benskörhet. Utmärkt tidpunkt att börja motionera och träna! 🏃‍♀️

Tre månader rökfri – nu är din blodcirkulation ljusår bättre än nu du rökte och du   har kapat risken för att bli sjuk i hjärtinfarkt rejält. Din hy har tappat rökarens gråa toner, du ser piggare ut. Erektionsproblem har minskat, sexlust ökat och med det får du säkerligen en förhöjd livskvalitet.

Ett halvår utan cigaretter – visst känns din andning bra? Inte så konstigt! Flimmerhåren i dina lungor har fått nytt liv. Hostan som tidigare var en ständig följeslagare har försvunnit.

Vad händer i kroppen – år för år

Ett år som icke-rökare – Risken för stroke har minskat med 50 procent. Ditt immunförsvar har stärkt betydligt. Du har plussat på dagar och år på ditt liv.

Fem år rökfri – De celler som tidigare var i förstadium till cancer är läkta. Din risk för svåra sjukdomar som hjärnblödning är likvärdig en icke-rökares.

10 år – cigaretterna är nu ett minne blott. Och du, risken för lungcancer är halverad. Du har livet, hälsan och friheten åter. Njut och var stolt över dina framsteg – du är en hjälte! 🦸‍♂️