Sluta snusa

Börjar det kännas lite surt och onödigt att gå och köpa snus varje dag? Har du börjat fundera på hur du kan få bättre hälsa? Är du trött på att vara beroende? Dessa tankar är bra. Det betyder att du sått fröet till att sluta snusa. Att ta steget och göra sig kvitt snuset är bland det bästa du kan göra för din kropp. Tobak är som bekant skadligt och inget som du varken behöver eller mår bra av.

Med lite viljestyrka, smarta strategier och uthållighet så går det att bli snusfri. Här kan du läsa om bra saker att tänka på, vad som händer i din kropp när du slutar med snuset och fiffiga tips som underlättar din resa mot ett nikotinfritt liv.


 

Sluta snusa – ett smart beslut för en bättre hälsa


Varför bör jag sluta snusa?

Att snusa ses ofta som ett hälsosammare alternativ till rökning – och visst ligger det något i det. Många studier visar på att snusets effekter på kropp en är mindre negativa än rökningens. Men man kan knappast påstå att snusning är någon form av hälsokur. När du stoppar prillan under läppen får du samtidigt in nikotin, gifter och ämnen som din kropp faktiskt kan ta skada av.

Att sluta snusa innebär många hälsofördelar – du får en friskare mun och så sparar du ju en rejäl slant – pengar som kan gå till så mycket roligare och trevligare saker än tobak!

 

9 smarta sluta snusa-tips som hjälper dig att bli tobaksfri

Det finns många sätt att sluta snusa på och olika metoder fungerar för olika människor. För en del är det bara total viljekraft som funkar – att bryta helt med nikotinet och sedan hålla ut genom den tuffa perioden som följer. För andra är det en gradvis nedtrappning som funkar bäst. De allra flesta brukar behöva någon form av stöd för att lyckas. Nedan kommer vi att gå igenom 9 bra tips som hjälper dig att bli fri från tobak.

 

1. Sätt ett datum för snusstopp!

Ju mer planering och förberedelse du skapar kring dig när du vill sluta snusa, desto större sannolikhet att du ska bli framgångsrik. Att bara sluta hux-flux kan vara svårt och de följande besvären blir ofta övermäktiga om du inte förberett dig mentalt. Bestäm ett datum några veckor fram då du vill vara helt snusfri och använd tiden för att ta farväl av snuset.

 

2. Motion!

Snusare eller ej – att röra på sig och hålla igång fysiskt är alltid en grundpelare för en god hälsa. När du upplever besvär med att låta bli snuset kan träning vara extra bra. Det hjälper dig rensa huvudet och frigör lyckoämnen i din hjärna. Sådant kan vara välbehövligt under en period av påfrestning.

 

3. Smart kosthållning

En balanserad och hälsosam kost håller ditt blodsocker jämnt och ditt humör stabilt. Det hjälper när du försöker sluta helt med snus.

 

Tips! Simulera prillan! När man slutar snusa kan det kännas ovant att det är tomt under läppen. Testa med sockerfritt tuggummi eller något annat som kan simulera känslan av att ha en snus inne.

Kom ihåg att äta regelbundet: frukost, lunch, middag och gärna några mellanmål. Det ger dig balans och ett jämt blodsocker vilket hjälper dig att stå pall och minskar snussuget. Drick vatten för en stabil vätskebalans så känner du dig piggare och mer motståndskraftig.

Orolig för att gå upp i vikt av att sluta snusa?

4. Kartlägg ditt snusande

Att snusa är en vana och är du storsnusare så är det troligt att du inte ens reflekterar över när, hur och varför du tar en prilla.

Att faktiskt skriva ner några rader om ditt snusbeteende kan vara mycket hjälpsamt och ge dig en tydlig överblick över vad som driver beroendet. Kanske framgår det att en hel del av snusen konsumeras fast du inte är direkt sugen?

Lärdomar om ditt beteendemönster kan vara ovärderliga för dig som bestämt dig för att sluta snusa. En ökad medvetenhet är ett stort steg framåt på din resa.

5. Töm dina gömmor – ha inte snus hemma

När dagen väl kommer då du bestämt att sluta – se då till att inte ha snus tillgängligt. Besvären med att låta bli snuset är olika för alla men många tycker att de är riktigt kämpiga, särskilt de första dagarna. Med snus inom räckhåll ökar risken för att du trillar dit igen. Kom ihåg att snussuget är temporärt – om du klarar att hålla ut så ska du se att det inom kort mattas av!

Extra tips: En del känner sig hjälpta av att ha kvar en tom dosa eftersom det motverkar ingivelsen att gå och köpa en ny.

6. Ta hjälp av andra

Allt som är svårt blir lättare om man får stöd. För att klara sig igenom perioden av abstinensbesvär och snussug när man slutat är det viktigt med pepp och motivation. Har du någon person i din närhet som kan stötta dig när det blir tufft? Prata och ventilera dina tankar och känslor med denne. Att prata om sina tankar under jobbiga perioder med någon annan kan ofta vara ett bra sätt att få ovärderlig hjälp.

7. Distrahera dig själv med aktiviteter

Mycket av snussuget är mentalt – själva vanan av att ta en snus är enormt stark och kan sitta kvar fast att du inte längre har kvar det fysiska begäret efter nikotin. Därför kan du alltså försöka att få din hjärna på andra tankar när du börjar känna ett sug efter snus.

En liten handling kan göra mycket: testa att tugga på en bit frukt eller spela ett spel. Kanske gå en promenad eller ring en kompis. Alla dessa är bra små tricks att ta till som kan bryta negativa tankespiraler.

8. Undvik triggers

Är det vissa situationer, platser eller aktiviteter som du förknippar med att snusa särskilt mycket? Det är olika för alla snusare men det finns säkert de gånger då du känner dig extra sugen, eftersom du kopplar just det sammanhanget med att snusa. Försök att bilda dig en uppfattning över vilka dessa kan vara och se om de går att undvika under den perioden då du håller på att kicka vanan.

Det kan också stöka till det med motivationen om någon bjuder på snus. Tänkt ut ett smart svar som du kan ha redo om någon erbjuder dig en prilla – så slipper du vela eller bli osäker.

9. Fira dig själv!

Har du klarat en timme utan snus? Kanon! Har du klarat en dag? Fantastiskt! Att bryta nikotinberoende är svårt och varje gång du lyckas stå emot snussuget är du en hjälte! Och hjältar förtjänar att hyllas. Belöna dig själv med något du tycker om när du gjort framsteg. Ta ett varmt bad, unna dig något gott eller gör något annat som gör dig glad. Du är värd det!

Behöver du mer pepp för att sluta? Läs om fördelar med att sluta snusa.

Varför ska man sluta snusa?

Att sluta snusa är alltså ett mycket smart val. Hälsofördelarna är många, du får en friskare mun och så sparar du ju en rejäl slant – pengar som kan gå till så mycket roligare och trevligare saker än tobak!

Att snusa ses ofta som ett hälsosammare alternativ till rökning – och visst ligger det något i det. Många studier visar på att snusets effekter på kroppen är mindre negativa än rökningens. Men man kan knappast påstå att snusning är någon form av hälsokur. När du stoppar prillan under läppen får du samtidigt in nikotin, gifter och ämnen som din kropp faktiskt kan ta skada av.