Trappa ner snus – hur ska jag gå tillväga?

Har du börjat fundera på att trappa ner din användning av snus? Grattis, då har du kommit en bra bit på vägen. Att bli av med ett beroende kan vara svårt och kräver mycket disciplin, men med rätt mindset är det möjligt. Här kommer vi att gå in på vad ett snusberoende är och hur du kan göra för att trappa ner snuset.


 

Fördelar med att trappa ner snus


Listan över positiva anledningar med att minska tobaksberoendet är lång. Här listar vi fyra av de viktigaste fördelarna med att trappa ner snus:

 1. Du kan bättra din allmänna hälsa och minska risken för en mängd hälsoproblem, som exempelvis hjärtsjukdomar, stroke och cancer
 2. Regelbunden snusanvändning kan leda till tandproblem och i värsta fall muncancer. När du trappar ner snus gör du en stor insats för din munhälsa
 3. Snus är en kostsam vana. När du väljer att sluta kan du spara en stor summa pengar
 4. När du snusar påverkas ditt utseende. Du får missfärgade tänder och dålig andedräkt. När du trappar ner snuset kan du därför förbättra ditt självförtroende

Varför blir man beroende av snus?

När man snusar frigörs nikotin i kroppen vilket snabbt går ut i blodet. Detta orsakar en ökning av dopamin i hjärnan, vilket i sin tur skapar en känsla av välbefinnande och belöning. När en person snusar över en längre tid blir kroppen beroende av nikotin och behöver regelbundet snusa för att må bra. Nikotin påverkar många delar av kroppen, bland annat:

 • Hjärta och blodkärl: Vid intag av nikotin ökar både blodtryck och hjärtfrekvens. Under långa perioder av snusning kan det finnas en ökad risk för hjärtsjukdomar
 • Mag-tarmkanalen: Nikotin kan påverka matsmältningen och i vissa fall orsaka magproblem som illamående och kräkningar
 • Fertilitet: Intag av nikotin kan påverka reproduktiviteten hos både män och kvinnor

Det är viktigt att veta om vilka hälsorisker det finns av att använda nikotin. Allra bäst är ifall du försöka undvika det helt, särskilt under graviditet och amning. Om du redan är beroende av nikotin är det aldrig för sent att försöka sluta.

Tobak är skadligt för hälsan

Tobaksanvändning är skadligt och kan medföra en mängd hälsoproblem. Allra farligast är tobak i cigaretter, då tobaksrök innehåller tusentals giftiga ämnen, däribland cancerframkallande ämnen som skadar cellerna i kroppen. Intag av tobak kan leda till hälsoproblem som exempelvis lungcancer, hjärtsjukdomar, stroke och andningsbesvär.

Även om snus är mindre skadligt för hälsan än cigaretter, finns det även risker med att snusa tobak. De skadliga ämnena frigörs när tobaksprodukter placeras under läppen eller längs tandköttet. Användning kan öka risken för hjärtsjukdomar, stroke, bukspottkörtelcancer och andra former av cancer. Snus kan också kopplats till sjukdomar i munnen, såsom tandproblem och cancer i munhålan. Det bästa för hälsan är alltså att trappa ner snuset och helst av allt göra sig helt fri från det.

Trappa ner snus – 5 smarta tips

När du har bestämt dig för att trappa ner snus och slutligen bli helt snusfri finns det flera sätt att gå tillväga. Här listar vi 5 smarta tips för dig som vill minska snusanvändningen:

 1. Börja med att sänka ditt dagliga snusintag gradvis. Minska mängden varje dag tills du når en lämplig nivå
 2. Hitta en hobby eller aktivitet som ersätter snusningen. Fysisk aktivitet eller meditation kan hjälpa till att distrahera tankarna och minska abstinensen
 3. Ta stöd från vänner och familj. Att få stöttning och uppmuntran kan vara avgörande när du trappar ner snus för att hålla uppe motivationen
 4. Om du har svårt att minska snusintaget på egen hand kan du söka professionell hjälp från en specialist eller läkare

Vad händer i kroppen när jag slutar med snuset?

Alla personer upplever olika saker när de trappar ner eller slutar helt med snuset. Gemensamt för alla är att det kommer ske en nikotinförlust samt en minskning av andra skadliga ämnen i kroppen. Under den första tiden kan det vara svårt att sluta på grund av abstinensbesvär. Något som kan hjälpa under perioden är att tänka på att du avgiftar kroppen från farliga ämnen och att du gör en insats för din hälsa.

Att sluta snusa är även till fördel för din hjärt-kärlhälsa. När du trappar ner på snuset slutar du stressa kroppen, vilket gör att hjärta och blodkärl kan återhämta sig och att blodtrycket normaliseras. Du kommer även förbättra ditt smak-och luktsinne. Dina sinnen kommer återhämta sig och du kommer kunna njuta av mat och dofter på ett mer omfattande vis.