Nikotinläkemedel
Ett stöd. En hjälp. En vän att lita på när det är svårt. Så kan man beskriva nikotinläkemedel. Alla som funderar på att sluta röka står på en tröskel. Att ta det första steget framåt innebär att man påbörjar en tuff resa – resan mot att bli rökfri. Resans mål är ett friskare och sannolikt längre liv.
De allra flesta som försökt sluta med rökning eller snus vet att resan är kantad av utmaningar. Abstinensbesvär, ångest, koncentrationssvårigheter, för att nämna några. Sådana hinder är svåra att ta sig förbi, oavsett hur stark man är. 🏋️♂️
Därför är det tryggt att veta, att det finns smart och effektiv hjälp för att sluta röka. Nikotinläkemedel är din bästa följeslagare på resan mot det sista blosset. De hjälper dig att hantera de värsta besvären. De finns dessutom i olika varianter – tuggummi, nikotinpåsar, plåster, spray och sugtabletter – vilket gör att du lätt kan hitta ett läkemedel som passar just dig.
Allt du behöver veta om Nikotinläkemedel
Vad är nikotinläkemedel?
Vilka nikotinläkemedel finns?
Vilket nikotinläkemedel är bäst?
Hur fungerar nikotinläkemedel?
Beroende av nikotinläkemedel?
Sluta röka med nikotinpåsar
Sluta röka med nikotintuggummi
Sluta röka med nikotinspray
Nikotinplåster – ett tryggt hjälpmedel för att sluta röka
Sluta röka med nikotinsugtabletter
Nikotinläkemedel och barn, gravid och amning.
Vad är champix och zyban – läkemedel utan nikotin
Beroendeexperten Karl Olof Fagerström berättar om abstinens
Hur du kan hantera rökabstinens
Så trappar du ner din rökning
Då är det jobbigast att vara utan cigaretter
Vad är nikotinläkemedel?
Det finns en mängd olika typer av preparat och behandlingar som räknas som nikotinläkemedel. Ibland används ordet ”nikotinersättning”, eftersom läkemedlen innehåller nikotin som en ersättning för det nikotin man annars får i sig i tobaken genom rökning. 🚭
Vad finns det fördelar och nackdelar?
Som med alla nikotinläkemedel finns det både fördelar och nackdelar. Vad som passar just dig är högst individuellt – olika människor har olika preferenser.
Fördelar:
- Enkelt att använda
- Fungerar var du än befinner dig
- Frisk smak
- Snabb effekt med tydlig lindring av röksug
- Flaskan ger dig något att sysselsätta händerna med, vilket kan kännas bra för den som slutar med cigaretter.
Nackdelar:
- Risk för olika biverkningar (se nedan)
- Kan kännas stark eftersom hela dosen av nikotin kommer på en gång
Flaskan med spraypipen ger dig något att sysselsätta händerna med, vilket kan kännas bra för den som slutar med cigaretter.
Vilka nikotinläkemedel finns?
Några vanliga nikotinläkemedel är
- Sugtablett
- Munhålepulver (nikotinpåsar)
- Munhålespray (nikotinspray)
- Tuggummi
- Microtab
- Depotplåster (nikotinplåster)
- Inhalator
Med nikotinläkemedel kan du själv avgöra hur stor dos och hur ofta du tar nikotin (förutom med nikotinplåster) men kom ihåg: Bäst och mest långvarigt resultat får man om man tar den rekommenderade dosen.
Nikotinläkemedel kan köpas receptfritt om du är 18 år. För minderåriga krävs recept. Du hittar nikotinläkemedel på apoteket och även i många livsmedelsbutiker och tobaksbutiker.
Vilket nikotinläkemedel är bäst?
Hur ska man egentligen tänka? Utbudet är ju så stort – det finns många olika typer av nikotinläkemedel att välja mellan. Det är alltså inte helt enkelt att veta vilket som passar just för din kamp mot röksuget. Det beror helt enkelt på hur du är som individ.
Svårt att välja? Börja med att ställa några frågor till dig själv, till exempel:
- Hur starkt är mitt nikotinsug när jag inte röker?
- Vilket sätt skulle vara mest bekvämt för mig att få in nikotin i kroppen?
- Har jag känslig hud?
- Har jag besvär att tugga?
- Gillar jag en neutral eller stark smak?
- Vill jag ha en diskret produkt som inte syns?
- Gillar jag en snabb eller långvarig effekt?
Genom att känna efter vad som passar, och inte passar, kan det helt enkelt bli lättare att landa i den metod som känns mest bekväm för just dig.
Gillar du inte nikotinplåster? Då kanske munhålespray är en bättre väg för dig.
Känns det viktigt att ha något i munnen? Då är det kanske nikotinpåsar, sugtabletter eller nikotintuggummi som passar dig bäst.
Observera att du måste vara över 18 år för att få köpa nikotinläkemedel.
Hur fungerar nikotinläkemedel?
Det enkla svaret är att nikotinläkemedlen innehåller nikotin, det vill säga den substans i cigaretter och snus som gör att man blir beroende. Genom att ta ett läkemedel hanteras nikotinsuget utan att man få i sig de tusentals andra skadliga ämnen som man får i sig genom att röka.
Receptorerna i hjärnan som reagerar på nikotin, det vill säga samma receptorer som gör dig röksugen, blir på så sätt stimulerade på ett sätt som inte är lika hälsofarligt.
När ditt nikotinsug stillas får du samtidigt bukt med de där jobbiga besvären som uppstår:
- Du känner mindre oro
- Du får lättare att koncentrera dig
- Du sover mindre oroligt
- Du får ett jämnare humör
- Du får en bättre aptit
Beroende av nikotinläkemedel?
Kroppen tar upp nikotinet i nikotinläkemedel långsammare än genom cigarettrökning, men eftersom nikotin är beroendeframkallande så finns det förstås en risk att man blir beroende även av läkemedlet. Det är inte optimalt och så klart vill man ju helst inte byta ett beroende mot ett annat, men att vara beroende av till exempel nikotinplåster- eller tuggummi är ljusår bättre än att röka, eftersom du då inte får i dig de tusentals andra skadliga ämnen som finns i cigaretter. 👍
Nikotinpåsar
Nikotinpåsar placerar du under läppen och på så sätt får du en långtidsverkande effekt och ett dämpat röksug. Påsen är diskret och enkel att använda – ett perfekt alternativ om du befinner dig i en situation där du inte vill, kan eller får röka.
Nikotinpåsar finns i två olika styrkor – 2 eller 4 mg – och kan köpas på apotek och livsmedelsbutiker.
Nikotintuggummi
Du reglerar själv nikotinutsöndringen genom att tugga och kan på så sätt anpassa effekten utifrån dina egna behov. Tuggummina är diskreta och lätta att ha med sig i fickan eller väskan – alltid tillgängliga när du känner att röksuget börja störa din tillvaro.
Med olika styrkor och smaker kan du enkelt hitta ett nikotintuggummi som passar dig på din resa mot att bli rökfri. Du hittar nikotintuggummin på apoteket och i livsmedelsbutiker.
Nikotinspray
Dämpat röksug med ett par enkla knapptryck. Så kan man beskriva nikotinspray. Du placerar den smarta pipen i munnen, riktar den mot insidan av kinden och sprutar en till två gånger. På en minut känner du effekten i form av ett dämpat röksug och minskade besvär.
Spray är ett modernt och effektivt nikotinläkemedel som är enkelt att använda, enkelt att ha med sig och som ger lindring på en minut. Ett extra plus är den goda, fräscha smaken som ger en uppfriskande känsla. Nikotinspray köper du på apotek eller i livsmedelsbutik.
Nikotinplåster
Nikotinplåster är ett av de mest beprövade nikotinläkemedlen. Genom att placera plåstret på huden får du en effektiv hjälp mot röksuget när en balanserad mängd nikotin absorberas in i kroppen. Ditt röksug hålls i schack och du blir fri att fokusera på andra, viktigare saker.
Plåstren går att få med olika verkningstider, nikotinmängd och storlekar.
Nikotinsugtabletter
Med en ask nikotinsugtabletter i fickan är du redo när röksuget tränger sig på. Du använder den på samma sätt som en traditionell halstablett och effekten känner du snabbt – inom några minuter har den värsta abstinens bytts ut mot en härlig smakupplevelse och du är redo att fokusera på dina vardagssysslor igen.
Sugtabletterna finns i olika styrkor för olika behov och du hittar dem på apoteket eller i livsmedelsbutiken. De är ett alternativ för dig som inte gillar att tugga tuggummi, men som uppskattar den fräscha smaken av mint.
Nikotinläkemedel och barn, graviditet och amning.
Att röka eller snusa under graviditeten kan vara skadligt även för det ofödda barnet. Nikotinet och kemikalierna i tobaken kan ha en mycket dålig inverkan på fostret och ökar dessutom risken för missfall. Därför ska man heller inte använda nikotinläkemedel när man väntar barn. 🤰
Nikotin finns också i bröstmjölk om mamman röker, snusar eller tar nikotinläkemedel. Det betyder att det ammande barnet får i sig nikotin via mjölken.
Tala med din läkare om vilka nikotin-fria metoder för att sluta röka som kan fungera när du är gravid eller ammar.
Observera att du måste vara över 18 år för att få köpa nikotinläkemedel.
Vad är champix och zyban – läkemedel utan nikotin
Champix
Det finns receptbelagda preparat som inte innehåller nikotin men som ändå kan vara bra när man slutar röka. Champix är ett exempel. Champix innehåller en substans som heter vareniklin, vilket ger en nikotinliknande stimulans fast med svagare effekt. Vareniklin har en annan effekt också – det blockerar eventuellt nikotin du försöker tillföra din kropp. Att röka blir därför meningslöst eftersom du inte får nikotinruset.
Zyban
Det receptbelagda läkemedlet Zyban innehåller ett ämne som heter bupropion. Det hjälper dig att känna mindre röksug samtidigt som det kan hämma andra besvär. Denna medicin tas tillsammans med motiverande stöd och kan ibland användas tillsammans med nikotinläkemedel.