Allt om Nikotinplåster | Zonnic nikotinläkemedel
scroll-to-top
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
Nikotinplåster / Sluta röka
Nikotinplåster / Sluta röka

Sluta röka med nikotinplåster

Kan en liten lapp på armen verkligen vara till någon hjälp för den som slutar röka? Forskningen och erfarenheten säger ja! Nikotinplåster är ett av de mest beprövade metoderna för att sluta med rökning. Det är alltså en etablerad och framgångsrik metod som varit till hjälp för många människor.

Mycket har hänt sedan nikotinplåster lanserades i början på nittiotalet. Tekniker och produkter har utvecklats och effektiviserats och idag finns ett antal olika typer av nikotinplåster att välja mellan.

Drömmer du om att bli rökfri en gång för alla så kan nikotinplåster vara en ovärderlig hjälp på vägen.

Allt om Nikotinplåster

Vad är nikotinplåster?

Nikotinplåster är ett av de mest kända läkemedlen för tobaksavvänjning. I cirka 30 år har det funnits som ett välbeprövat och effektivt hjälpmedel för personer som kämpar med att sluta röka. Många kliniska studier har kunnat visa på bra effekt och resultat av nikotinplåster.

Plåstret är smart och enkelt. Det innehåller helt enkelt nikotin som absorberas via huden, når blodet och dämpar röksug och abstinensbesvär.

Nikotinplåster klassificeras som ett läkemedel och finns att köpa på apotek och i livsmedelsbutiker.

Hur fungerar nikotinplåster?

Egentligen är det samma princip som ett vanligt plåster. Du sätter det på huden

där det snabbt klistrar fast. Skillnaden är förstås att vanliga plåster används för sår, medan nikotinplåster används för rökavvänjning.

Plåstret placeras på huden och avsöndrar sedan en liten mängd nikotin in i kroppen. Genom att en kontrollerad dos nikotin absorberas genom huden får du en jämn, balanserad nikotinbehandling över hela dagen.

Det finns många olika sorters nikotinplåster. Du kan alltså hitta en variant som passar dig och dina behov.

Olika typer av nikotinplåster är till exempel:

 • Plåster med olika verkningstider (exempelvis 16 eller 24 timmar)
 • Plåster med olika nikotinhalt och styrka
 • Olika storlekar
 • Olika färger

 

Plåstret bär du på huden, ofta på överarmen. Men det fungerar att sätta det i princip var som helst på kroppen – kanske vill du kunna dölja det med dina kläder eller har du vissa delar av huden som är mer eller mindre känsliga.

Är du nyfiken på att testa nikotinplåster? Testa dig fram; hitta en plats på huden som känns bekväm för dig och följ anvisningarna i bipacksedeln.

Vilka fördelar och nackdelar har nikotinplåster?

Alla är olika och har olika preferenser när det gäller nikotinläkemedel. Det som fungerar för en kan vara helt fel för en annan. Och precis som med alla andra läkemedel har nikotinplåster olika fördelar och nackdelar.

Med en samlad bild av vad som kan hända när du tar nikotinplåster blir det enklare för dig att hitta ett hjälpmedel som passar dig och dina behov.

Fördelar:

 • Med en kontinuerlig avsöndring av nikotin under dagen får man en jämn nivå av nikotin i blodet och därför mindre risk för plötsliga röksugsattacker
 • Plåstren räcker länge, en dag eller ett dygn.
 • Plåster är diskreta och kan enkelt appliceras

Nackdelar:

 • Den stora nackdelen med plåster är att de ger en mycket långsam effekt så tar man ett plåster när röksuget slår till så har man ingen effekt förrän timmar senare.
 • Har ofta ett högt pris
 • Inte möjligt att själv dosera mängden nikotin du får i dig
 • Kan irritera huden
 • Ger ingen oral stimulans, vilket kan vara en svårbruten vana för rökare
 • Nikotinplåster verkar långsamt - drabbas du av ett akut röksug kan det alltså ta upp till några timmar innan du känner någon effekt.

Varför ska jag välja nikotinplåster?

Funderar du på att använda nikotinplåster? Då får man säga grattis! Det betyder att du funderar på att sluta röka. Ett svårt men fantastiskt beslut.

Men är nikotinplåster ett bra alternativ för dig? Det beror på vad du är mest bekväm med. För vissa innebär plåstret en skön tröst – man sätter på det och slipper fundera på abstinensbesvär under dagen. Plåstret sitter där det sitter och ger en jämn, trygg dos nikotin i flera timmar.

För andra, som är vana vid den rituella, mentala vanan av att hålla något i handen kan plåstret vara svårare att vänja sig vid.

Det bästa du kan göra är att testa. Kan plåstret hjälpa dig att avstå från åtminstone en cigarett kan du se det som en vinst.

Vad innehåller nikotinplåster?

Den verksamma substansen är förstås nikotin. Nikotinplåster finns i ett antal olika styrkor, på så sätt kan du hitta en dosering som passar dig och som ger dig tillräcklig hjälp mot abstinensbesvären.

De vanliga styrkorna på nikotinplåster är:

 • 7 mg
 • 10 mg
 • 14 mg
 • 15 mg
 • 21 mg
 • 25 mg

Den varierande nikotinhalten på olika plåster gör att du gradvis kan trappa ner under din behandling.

Har nikotinplåster några biverkningar?

Att tillföra kroppen nikotin är så klart förenat med ett antal risker. Med nikotinplåster kan man förutom nikotinrelaterade effekter även känna av hudproblem.

Vanliga biverkningar av nikotinplåster är:

 • Hudbesvär
 • Klåda
 • Illamående
 • Yrsel
 • Magont
 • Sömnstörningar
 • Hjärtklappning

 

I många fall är dessa besvär övergående och kan avta när du vant dig vid nikotinplåsterbehandlingen.

Besvären kan också bero på abstinens från att du slutat röka.

Hur många nikotinplåster ska jag ta?

Det finns dygnsplåster (24 timmar) och dagsplåster (16 timmar). Dessa finns också i olika styrkor.

Den rekommenderade användning är att sätta på ett dygnsplåster om dagen, vanligtvis på morgonen, och låta det verka i 24 timmar. Då byter du till ett nytt plåster. Dygnsplåster är till för dig som känner röksug när du vaknar och vill ha nikotintillförsel när du sover.

För många räcker det att använda 16-timmarsplåster och därmed endast få nikotintillförsel under dygnets vakna timmar.

Vanligast är att börja behandling med plåster som har hög nikotinstyrka, för att sedan trappa ner med svagare plåster efter cirka en till två månader.

Vad kostar nikotinplåster?

Olika styrka, antal plåster i förpackningen och vilken leverantör du vänder dig till är alla olika faktorer som påverkar priset. Förpackningar med 14 plåster kostar vanligtvis omkring 300 kronor.

Jag är gravid. Kan jag använda nikotinplåster?

Nej, att nyttja nikotin och tobak när du väntar barn är inte bra. Det finns gott om vetenskapliga resultat som visar hur skadligt nikotin är för fostret. Nikotinet som går in i mammans kropp gör framförallt att blodtillförseln i moderkakan och i livmodern försämras rejält. Det gör i sin tur att barnet får en sämre tillväxt.

Amning och nikotin är inte heller en bra kombination. Nikotinet i mammans blod följer med bröstmjölken och vidare till barnet och utgör en hälsorisk.

Om du är gravid är bäst att försöka sluta röka utan nikotinläkemedel, för att helt enkelt minimera riskerna för den lilla och sig själv.

Rådfråga läkare eller barnmorska om du behöver mer stöd, råd och hjälp kring nikotinbehandling vid graviditet och amning.

Nikotinplåster och barn

Nikotin är ett mycket kraftigt gift och är särskilt farligt för små barn. Barn som fått i sig nikotin kan få tydliga symtom, till exempel:

 • Illamående
 • Kräkningar
 • Huvudvärk
 • Yrsel

 

Utsöndringen av nikotin i nikotinplåster är förvisso långsam men det är fortfarande mycket skadligt. Förvara alltid nikotinplåster på avstånd från barnen. Var också noga med att även använda plåster inte hamnar någonstans där nyfikna barn kan få tag på dem. Ett bra tips är att vika ihop det använda plåstret med den klibbiga sidan inåt – det minimerar riskerna att det kan göra skada.

Om ditt barn råkar svälja ett nikotinplåster bör du snarast kontakta giftinformationen och följa de rekommendationer du får.

Var köper jag nikotinplåster?

Nikotinplåster är ett receptfritt läkemedel. Du hittar plåstren på apoteket, bland övriga rökavvänjningsprodukter. Nikotinplåster säljs också i traditionella livsmedelsbutiker. Du kan även hitta nikotinplåster i webbshoppar.

Du måste vara minst 18 år för att kunna köpa nikotinplåster.

Tänk på att alltid läsa bipacksedeln innan du tar på ett nikotinplåster. För att få bästa effekt och för att du ska må så bra som möjligt under din behandling är det viktigt att följa rekommenderad dosering - inte ta för höga eller låga doser.

Var på kroppen ska man sätta nikotinplåster?

I princip så fungerar plåstret på de flesta hudområden. Bäst effekt får du dock om det är en bit av huden som inte har sår, är torr, ren och inte har hår.

De vanligaste och bäst beprövade platserna att sätta nikotinplåster på är:

 • Rygg
 • Överarm
 • Höft
 • Bröstkorg

För att plåstret ska sitta på så effektivt som möjligt bör du pressa det med handflatan så att det fäster ordentligt.

Nikotinplåster kan i vissa fall irritera huden och det är därför bäst att man byter ställe mellan gångerna – låt det gå en vecka innan du återanvänder en plats på huden för att undvika hudbesvär eller klåda.

Till en början kan det vara ovant att ha något som sitter fast på huden, men över tid så brukar man vänja sig vid plåsterkänslan och för det flesta blir rutinen med att sätta och ta av nikotinplåstret en naturlig del av tillvaron.

Känns det obekvämt eller olustigt att bära plåstret så är det ju en enkel sak att dölja det med kläderna. Välj då ett ställe där det helt enkelt inte syns. Att sluta röka och stå emot abstinensbesvär är tufft nog som det är – du ska inte behöva känna någon skam eller obehag för att du tar hjälp av nikotinplåster eller andra hjälpmedel.

Nikotinplåster och rökning?

Röksug är en stark kraft och även den som använder nikotinplåster kan känna begäret efter en cigarett. Men vad händer om du röker samtidigt som du har ett nikotinplåster?

Effekten är förstås beroende på hur känslig för eller van man är vid höga doser av nikotin, men det är definitivt inte rekommenderat att använda nikotinplåster och fortsätta röka som vanligt. Även den som är en van och mångårig tobaksanvändare kan drabbas av nikotinförgiftning och må riktigt dåligt.

Vad händer om jag får i mig för mycket nikotin?
Du kan bland annat känna av:

 • Hög puls
 • Blekhet
 • Illamående
 • Kräkningar

Har du redan hjärt-kärlsjukdom kan nikotinförgiftning vara särskilt farligt. Den övergripande tanken med nikotinplåster är ju dessutom att i slutändan göra dig fri från beroende – inte att bara ersätta en nikotinkälla med en annan. Använd plåstren som det anvisas så har du större chans att nå dina mål och påbörja ditt rök- och nikotinfria liv.

Använd nikotinplåster enligt anvisningar

Läs allt bipacksedeln innan du börjar använda nikotinplåster. För att din behandling ska bli framgångsrik är det viktigt att du tar plåstren enligt angivna rekommendationer. En för hög dos, eller en för låg dos, kan minska chansen till att behandlingen bli effektiv och trygg.

Sluta röka - Strategi för att lyckas

Motivationen är den viktigaste faktorn för att du ska ta dig igenom den tuffa resan från det att du fimpar din sista cigarett till att du är helt rökfri. Känns det som orken och peppen tryter är det helt normalt – de allra flesta skriver under på att rökavvänjning är bland det svåraste utmaningarna man kan utsätta sig för.
Därför är det inte särskilt konstigt om du kommer till en punkt då det känns hopplöst och övermäktigt.

Tänk då på att sätta rimliga mål. Fokusera inte på den abstrakta bilden av det rökfria livet i framtiden – sikta istället in dig på att minska antalet cigaretter du röker på en dag. Kan du gå från 20 till 10 så är det en enorm framgång.

Och då kan du ställa in dig på nästa delmål; att minska från 10 till 5.

Att sluta röka är ett krig du vinner slag för slag. Med bra vapen i din arsenal får du dessutom bättre odds på din sida. Nikotinplåster kan vara ett sådant vapen i din personliga kamp. Men kanske för behöver du fler? Kombinera med till exempel:

 • motion,
 • näringsrik kost
 • mindfulness
 • meditation
 • andra tekniker som passar just dig och din tillvaro.

Testa sådant som passar dig. Var inte rädd för att pröva smarta nikotinläkemedel och ge dig själv många klappar på axeln, även om du bara kapat din konsumtion med en cigarett så här långt. Alla klarar mer än de tror, de behöver bara rätt hjälp på vägen.

Om du behöver inspiration för att komma igång kan du läsa om anledningar att sluta röka här.