Rökstopp och humörsvängningar – Så hanterar du situationen

Du har dragit ditt sista bloss och fimpat din sista cigarett. Och därmed har du gjort din kropp och din hälsa en rejäl tjänst. Sannolikt har du förlängt ditt liv.

Så varför är du då så nedstämd? Ja, visst är det lite orättvist att rökstoppet resulterar i dåligt humör, humörsvängningar eller till och med depression och ångest? För många som slutar röka är det just dessa känslobesvär som infinner sig när kroppen inte längre får nikotin. Det kan vara superjobbigt – till och med så jobbigt att du lockas att plocka upp cigaretterna igen – men dessa känslor är normala, hanterbara och bäst av allt; övergående.

Här tittar vi närmre på de känslomässiga utmaningar som kan uppstå när du ger upp cigaretterna och ger samtidigt tips på hur du tacklar besvären.


 

Allt om rökstopp och humörsvängningar


Varför är mitt humör så dåligt efter mitt rökstopp?

Du är irriterad. Du är ledsen. Nervös. Deppig. Känslorna du upplever hänger ihop med din hjärnkemi. Nikotinet i cigaretterna stimulerar nämligen din hjärna och gör att den frigör signalsubstanser som ger dig en känsla av välbehag – denna process är boven i dramat när det gäller beroendet. När hjärnan väl vant sig vid att få de där ”duscharna” av glädjeämnen från nikotinet är det helt enkelt kämpigt att sluta.

Välbehaget du är van vid uteblir – negativa känslor ökar i takt med att röksuget ökar. Nu är det istället abstinensbesvären som tar ton.

Men kom ihåg:

  • Negativa känslor går över!
  • De går att hantera!
  • Fokusera på de positiva effekterna – det kan hjälpa dig behålla motivationen!

Depression

För de flesta som slutar röka går de negativa känslorna av nedstämdhet och irritation över efter cirka två veckor. Men för somliga håller de i sig längre än så och då kan det vara fråga om en regelrätt depression. Då kan det vara lockande att vända sig till cigaretterna igen, eftersom de åtminstone i stunden kan höja humöret. Det här är förstås ingen bra lösning och mycket skadligt för din hälsa ur ett långsiktigt perspektiv.

Depression är ett tillstånd som kan och bör behandlas separat. Sjukdomen är komplex och kan ha många olika bakomliggande orsaker.

Om du misstänker att du lider av depression ska du se till att söka hjälp hos vården.

Exempel på depressionsbehandlingar är bland andra:

  • Samtalsterapi med samtalsterapeut eller psykolog.
  • Antidepressiv medicinering
  • Kombination av medicin och terapi

Ångest

Rökning och psykisk hälsa hänger ihop, eftersom cigaretterna påverkar din hjärna. För många som lider av ångest kan cigaretterna till och med funka som en slags självbehandling – när de avstår att röka kan ångestkänslorna förstärkas av abstinensbesvären. Rökningen blir då ett sätt att hantera ångest.

Men ångest är ett tillstånd som ofta har djupare orsaker och att dämpa ångesten med tobak är ingen hållbar lösning. Det bästa är om du kan hitta roten till din ångest och börja jobba med den. Detta kan i sin tur förstärka dina chanser när du slutar med cigaretterna. Om den ångest du får efter rökstopp kan hanteras är det större sannolikhet att du får lättare att stå emot röksuget.

Ångest kan uppstå efter rökstopp även för personer som inte lider av ångest annars. Detta är en av de vanliga symtomen som kan infinna sig efter rökstoppet. Ångestkänslorna är en normal biverkning och för de flesta försvinner de tämligen fort.

Så hanterar du dina humörsvängningar

Rökstopp kan innebära att man hamnar i känslomässig obalans. Om du tidigare – under ditt rökande liv – känt dig mer eller mindre jämn i humöret, kan det vara en svår omställning att helt plötsligt pendla mellan olika känslotillstånd. Detta är också en stor orsak till återfall – känslostormarna blir helt enkelt för påfrestande och röksuget tar överhanden.

Då är det skönt att veta, att det faktiskt finns smarta, rökfria sätt att parera känslorna:

  • En aktiv livsstil. Genom att motionera gör du både kropp och själ en tjänst. Promenader, ett gympass, en löprunda – alla är de aktiviteter som frigör ”lyckoämnen” i hjärnan som dämpar negativa känslor. Självklart kan det vara svårt att hitta energi till träning när man känner sig nere men kan du finna kraften så kan du få en fin belöning i ett höjt humör.
  • Umgänge med nära och kära. Är man deppig är det lätt att man drar sig undan från andra människor. Försök att hålla kontakten med personer du tycker om – antingen fysiskt eller på telefon eller sms. Att interagera med människor du tycker om kan dämpa deppen.
  • Plan och struktur. Negativa känslor kryper gärna in i hålen i ditt schema. Om du istället ser till att planera in aktiviteter och händelser under din dag är chansen att nedstämdheten helt enkelt inte får lika mycket plats i ditt liv.
  • Belöningar. Gör en lista på sådant som gör dig glad och som du tycker om. Listan är ditt belöningssystem. När du känner dig nere eller irriterad så kan det vara läge att belöna dig själv. Och det behöver egentligen inte vara något storslaget – ett smaskigt mellanmål, en roande aktivitet, en stund framför din favoritserie kan alla fungera som humör-boost. Eftersom du är i färd med att sluta, det vill säga befinner dig på en tuff resa, så är du mer än värd att skämma bort dig själv lite extra.