Vad händer efter rökstopp?

Har du bestämt dig för att bli kvitt rökningen? Grattis! Processen att bli rökfri är svår och en del symtom kan kännas ruskigt motiga, men håll ut! Det går över. När du väl har tagit din sista cigarett börjar det hända en rad positiva saker i din kropp. 😊

Det är vanligt att uppleva jobbiga biverkningar när man försöker sluta röka. Det är dock bara kroppen som nu jobbar hårt med att läka sig och ställa om till en rökfri vardag. Du kan känna både yrsel, huvudvärk och stickningar i händer och fötter. Hosta och ont i halsen är inte ovanligt. Magen kan ställa till det för dig med både illamående och förstoppning.

Men det går över och det finns saker du kan göra för att lindra besvären. Här kan du läsa mer om vad som händer efter rökstopp och hur du hanterar motgångarna.


 

10 vanliga saker som kan hända i kroppen efter rökstopp


1. Ökad aptit och lägre ämnesomsättning

När du gör dig av med cigaretterna kan din ämnesomsättning sjunka, vilket gör att kalorierna förbränns långsammare. Detta kan leda till att du går upp i vikt. Kanske känns det lite orättvist när du nu kämpar för att göra något bra för din kropp.

Om du börjar väga hälsofördelarna mot en eventuell viktuppgång, försök istället att tänka på vad du vinner genom att minska eller helt och hållet välja bort rökningen. Exempelvis så minskar risken för hjärtinfakt och lungcancer när du låter bli att röka – det något som verkligen är värt att kämpa för! För att hålla vikten i samband med rökstopp kan du välja att äta lite mindre och långsammare. Det är även bra att dricka ett glas vatten innan maten och se till att få regelbunden vardagsmotion.

2. Huden kommer att må bättre

Att röka är inte bra för vår hy och när du väljer att minska rökningen kommer din hud garanterat att bli bättre.

Vissa upplever att de får finnar när de väljer bort cigaretterna, men faktum är att dålig hy inte beror på ditt rökstopp. Tvärtom så kan rökning förvärra akne och andra hudtillstånd, eftersom du minskar syretillförseln till huden. På så sätt blir hyn torrare och mår sämre.

Tips! Det är en bra idé att se över vilka produkter du använt under tiden du rökte. Kanske mår hyn bättre om du byter hudvårdsrutin.

3. Hosta och ont i halsen

När du ger upp rökningen kommer dina skadade flimmerhår börja återhämta sig. Då kan det både klia i halsen och kännas irriterat. Du kan få hosta och slem som du hostar upp kan vara missfärgad. Men bli inte förskräckt! Det är dina lungor som håller på att rensa sig själva och obehagen kommer att försvinna. 😉

4. Förstoppning och illamående

En sak som kan hända efter rökstopp är att känslor av illamående kan uppstå. Om du tidigare har fått igång magen genom att röka, så kan illamåendet bero på förstoppning. När du får igång magen släpper illamåendet.

En gammal beprövad huskur som brukar hjälpa är katrinplommon eller sviskon. Det kan göra underverk! Testa att lägga linfrön i vatten och blanda sedan linfröna med mosade katrinplommon.

Om du också försöker röra på dig lite mer än vanligt kommer magen igång fortare. Fiberrik mat, frukt och grönsaker hjälper till att hålla magen igång. Drick även mycket vatten!💧

5. Du kommer att uppleva ett röksug

Din kropp har vant sig vid en viss mängd nikotin, så när du slutar tillföra nikotin till kroppen är det inte ovanligt om du drabbas av abstinens. Det starka röksuget är ett vanligt symtom som normalt varar i 20–30 sekunder, sekunder som kan kännas som en evighet. Testa sätt timern i mobilen på 30 sekunder och gör något annat tills timern piper.

För att distrahera dig från röksuget kan du testa att gå en runda, lyssna på en favoritlåt, häll upp och drick ett glas vatten. Du kommer garanterat att hitta något som hjälper dig att tänka på annat.

6. Tillfällig huvudvärk

När du ger upp rökningen kan du få huvudvärk. Den kommer och går ett tag efter att du slutat, men som tur är varar huvudvärken inte speciellt länge. Den avtar med tiden och kommer till sist att försvinna. Under tiden finns det olika sätt att lindra smärtan. Prova och se vad som funkar bäst för dig:

  • Ingefära och starka kryddor sägs kunna hjälpa
  • Massage, yoga och stretching kan hjälpa musklerna att slappna av
  • Kyla är ett annat tips, en isbit mot tinningen eller en kall handduk som du lägger mot nacken kan snabbt lindra värken 🧊

7. Du kan uppleva känslor av depression och ångest

Starkt röksug kan leda till nedstämdhet. En anledning kan vara att du känner av brist på lyckohormonet dopamin.

När humöret dippar kan du prova ananas, lax eller kikärtor. 🍍 De kan hjälpa kroppen att producera dopamin. Tomater, pumpafrön och havregryn är andra små lyckobringare som kan hjälpa dig när det känns tufft.

8. Du kan uppleva sömnproblem

Ett vanligt symptom som kan påverka din kropp när du slutar röka är sömnsvårigheter. Du kan också bli extra trött en period efter att du lagt ner rökningen. Men glöm inte att det är bara tillfälligt! Efter några veckor försvinner besvären och sannolikt kommer du att sova mycket bättre än när du rökte.

Undersökningar har visat att rökare sover sämre än icke-rökare. Om du har problem med att sova  kan du göra följande:

  • Se över ditt sovrum
  • Kanske ska du unna dig en riktigt bekväm ny säng?
  • Sätt temperaturen i sovrummet mellan 16–18 grader

Passa på att ta en promenad utomhus på lunchen.  Dagsljuset gör att du lättare somnar när det blir mörkt på kvällen.

9. Yrsel

Yrsel är obehagligt, men som tur är oftast helt ofarligt. 🥴 När du känner dig yr är det för att blodkärlen fått en ökad genomblödning, samtidigt som blodtryck och puls sjunker.

Var inte orolig! Du kan lindra besvär med yrsel och minska risken för illamående genom att dricka vatten och röra på dig.

Hur länge har man biverkningar efter rökstopp?

Rent fysiskt har behovet av nikotin minskat i kroppen efter två veckor. Då börjar också effekterna och biverkningarna av rökstoppet försvinna.