Inför att sluta – Så planerar du ditt rökstopp

Ju mer förberedd du är, desto större chans har du att sluta röka och förbli rökfri. Att planera för sitt rökstopp kan alltså vara en riktigt bra och hållbar strategi. Bestäm dig för ett datum som ligger några veckor till en månad fram i tiden. Det ger dig en rimlig period att mentalt acceptera den kommande livsstilsförändringen.


 

Planerar du rökstopp? Missa inte detta!


Gradvis trappa ner

Använd tiden fram till rökstoppet på ett smart sätt. Till exempel kan du passa på att bryta en del av vanebeteendet som hänger ihop med din rökning samt att gradvis trappa ner.

  • Sätt ett datum för ditt rökstopp! Det ger dig tid att förbereda dig.
  • Undvik triggers! Vissa platser och situationer kan öka ditt röksug. Försök lista vilka dessa är och undvik dem tills du känner dig mer trygg som nikotinfri.
  • Rensa hemmet på nikotin! Gör dig av med alla cigaretter och tändare och andra tillbehör. Har du inte tobak tillgänglig så minskar risken för att du trillar dit när du blir röksugen.
  • Ha bra alternativ till cigaretter! När röksuget kommer kan det vara bra att ersätta cigaretten med något gott eller någon aktivitet. Kanske tugga tuggummi eller äta ett äpple? Olika nikotinläkemedel kan också vara en bra hjälp för att dämpa röksuget.
  • Var stolt! Varje cigarett du skippar är ett kvitto på din viljestyrka och ditt mod. Var glad, stolt och nöjd varje gång du klarar stå emot röksuget. Och belöna dig själv! Du är en hjälte och du förtjänar ett pris så fort du stått emot!

Rökstopp – vad händer i kroppen?

Vad händer i kroppen vid rökstopp? Det är en stor omställning att sluta röka. Din kropp och hjärna är så vana och beroende av nikotinstimulansen att de kommer reagera på många – ofta mindre trevliga – sätt när du berövar den vad den har kommit att bli beroende av.

Det är dessa jobbiga känslor som gör det så svårt att sluta. För många som bryter med cigaretterna blir den första tiden efter sista blosset rejält plågsam. Upplevelsen kan variera från person till person. Det som händer i kroppen efter rökstopp är bland annat:

  • Huvudvärk och illamående. Vanliga symtom när nikotinet lämnar din kropp.
  • Ilningar i händer och fötter. När du slutar röka förbättras din cirkulation gradvis – pirr och ilningar i händerna och fötterna är ett resultat av detta. Ilningarna och stickningarna kan känns obehagliga men det hjälper om du tänker på de som små påminnelser om att din kropp faktiskt börjar bli friskare och starkare.
  • Halsont och hosta efter rökstopp. Slembildningen i dina lungor börjar lösas upp och du kan därmed uppleva jobbig slemhosta efter rökstopp. På grund av rökningen har flimmerhår i luftvägarna skadats. När dessa börjar återställas och växa tillbaka efter rökstoppet så kan det kännas rejält jobbigt med svår hosta och irritation i hals och luftstrupe. Hostan kan vara ihållande under en lång period men var inte orolig – med tiden bedarrar hostan och luftvägssymtomen i och med att flimmerhåren återfår sin naturliga funktion.
  • Stort nikotinsug. Ja, det säger sig självt. Beroende finns kvar i dig och kroppen skriker efter nikotin. Det är suget efter nikotinet som ger upphov till alla de andra jobbiga symtomen. Det är viktigt att komma ihåg, att röksug är en flyktig känsla som förvisso kan vara stark men den behöver inte vara långvarig.
  • Förhöjd aptit och viktuppgång. Nikotin är aptithämmande. Slutar du röka kan din aptit öka och du äter mer – sannolikt äter man också mer som ett sätt att hantera röksuget. Du kan märka att du går upp i vikt efter rökstoppet. Utöver förstoppning kan rökstoppet föra med sig en rad olika matsmältningsproblem som kan kännas jobbiga och pinsamma men som går över med tiden. Försök att vara vaksam på din kost – om röksuget gör att du vill äta mer, se då till att det du äter är nyttigt och kalorisnålt.
  • Irritation, ilska, frustration. Jobbiga känslor som är vanliga vid rökstopp. Att sluta röka är en stor påfrestning på psyket och att då reagera med negativa känslor är inte så konstigt. Kroppen och din hjärna är i ett smärre uppror när den inte får sitt nikotin. Dessa känslor kan vara så påtagliga att man blir lockad att röka för att få dem att försvinna – försök att slappna av, kanske meditera eller göra avslappningsövningar – så blir det lättare att hålla känslostormarna i schack.
  • Depression och sömnsvårigheter. Många som slutar röka märker att de kan bli både nedstämda och ha svårt att sova. Detta är också något som ökar risken för återfall. Depression kan i sig vara ett svårt tillstånd och blir den tung och djup är det viktigt att söka medicinsk hjälp.
  • Förstoppning. Rökning påverkar hela kroppen, även tarmarna. Efter rökstopp är förstoppning vanligt, när tarmarna anpassar sig till att vara nikotinfria.

Kom ihåg: Alla jobbiga besvär och känslor efter rökstoppet är övergående. Håll ut – det blir bättre!

Rökstopp inför operation

Om du fimpar en tid innan en operation ökar du chanserna för att operationen ska bli lyckosam och dessutom blir läkning och återhämtningsprocess bättre, eftersom rökning gör att vävnader i kroppen blir syrehämmade.

Bäst effekt får du om du är rökfri 4-8 veckor innan operation och 4-8 veckor efter. Risken för komplikationer minskar och de sår som uppstår sluter sig finare och snabbare när du inte har cigaretternas gifter i kroppen.

Förlorat kampen mot cigaretterna? Ge inte upp!

Lyckas du inte sluta röka? Det är inte konstigt och heller inget du ska skämmas för. Eftersom du som rökare lider av en kronisk beroendesjukdom är nikotinreceptorerna i din hjärna är helt enkelt permanenta. Om du försöker och misslyckas ska du komma ihåg att världen är full av före detta rökare – det är alltså inte omöjligt att fimpa för gott. 😉 Det viktiga är att hitta en strategi, metod och ett hjälpmedel som passar på just din resa.