Sluta röka viktökning – Hur hänger det ihop?

Motivation och pepp är de viktigaste faktorerna för att lyckas bli rökfri. Därför kan det kännas jobbigt att gå upp i vikt när du väl fimpat. Det känns ju helt klart orättvist. Här går du och gör något bra – slutar röka – och så börjar plötsligt vågen komma med taskiga påminnelser.


 

Allt om rökning och viktuppgång


Det är vanligt att gå upp i vikt vid rökstopp

Du är inte ensam om att gå upp i vikt efter att ha fimpat. Det är en av de vanligaste ”negativa” effekterna av att sluta röka: Före detta rökare brukar lägga på sig två till fyra kilo den första månaden som rökfri.

Det är helt normalt att ifrågasätta sitt val att slänga cigaretterna om kroppen inte längre känns bekväm. Motivation är otroligt viktig för att bekämpa röksuget. Därför kommer här några värdefulla tips för att hålla motivationen uppe.👌

Viktuppgång och motivation

Viktuppgång är en vanlig och fullt hanterbar bieffekt på resan mot att bli rökfri. Med en bra strategi kring kost, träning och motion är det lättare att hålla både rök- och sötsuget borta.

Vi har listat biverkningar av att röka och konsekvenser av rökning >

Varför går man upp i vikt när man slutar röka?

Det finns flera anledningar till viktuppgång efter att ha blivit rökfri.

Nikotin påverkar kroppens förbränning genom att öka ämnesomsättningen. Faktum är att nikotin ökar förbränningen av kalorier vid vila, från cirka 7 till 15 procent. Utan nikotin kan kroppens förbränning sakta ner och lägga på sig onödiga kilon.

Större aptit

Tobak har en annan effekt också, och det är att det kan dämpa aptiten. Rökningen kan helt enkelt göra så att du känner dig mindre hungrig. Genom att bryta vanan med cigaretter ger kroppen starkare hungersignaler än tidigare – ju hungrigare du känner dig, desto mer sannolikt är det att du äter. Ganska simpelt. 😊

Psykologin som hänger ihop med rökning är också viktig. Vanan av att hålla i en cigarett och ta sina bloss kan vara lika stark som det fysiska begäret av nikotin. Därför är det vanligt att sysselsätta händerna och munnen med småäta istället för att röka.

Sluta utan att gå upp i vikt

Går det då att sluta röka utan att gå upp i vikt? Ja det gör det! Med smarta strategier kring hur du rör dig och vad du stoppar i munnen är det fullt möjligt att hålla midjemåttet under kontroll. 🏖

Så lindrar du röksuget

Det är kanske lättare sagt än gjort, men ett bra tips är att göra en måltidsplan. Äter du regelbundet har du större chans att undvika ”cravings” på grund av att blodsockret gått ner i tårna. Har du hälsosam men god mat att se fram emot är det lättare att motstå det där plötsliga godissuget. Det kan dessutom finnas en del landminor hemma i skafferiet, så bit ihop och rensa ut chips, choklad och kakor. Sötsug fungerar som röksug – det går snabbt över.

 • Planera dina måltider
 • Håll blodsockret på jämn nivå för att undvika ”cravings”
 • Satsa på god mat med låg kalorihalt
 • Rensa ut godis och sötsaker

Tänk grönt!

Att äta mat som är nyttig är så klart viktigt. Frågan är förstås vad som är bra mat vid rökstopp. Tänk grönt! Skriv en inköpslista innan du handlar – och se till att listan innehåller mycket grönsaker, frukt och annan mat med låg kalorihalt. Det ökar chanserna äta en balanserad kost. 🥗

Bra snacks

Kosten ska samtidigt inte vara ett bekymmer. Det går utmärkt att äta god mat som också är hälsosam. Det viktiga är att äta bra, inte att sluta äta helt, testa snacks som innehåller mindre socker.

Bra snacks för att klara sig genom dagen kan vara till exempel:

 • Äppelskivor
 • Babymorötter 🥕
 • Osaltade nötter

Ibland är det känslan av att inte ha något i munnen som ställer till det. Så istället för en cigarett, testa:

 • Grönsaksstavar
 • Tuggummi (sockerfritt)
 • Halstabletter (sockerfria)

Det kanske allra bästa du kan få i dig är vatten. Ett glas, eller två, dämpar hungerkänsla och sötsug. En bra vätskebalans hjälper dig helt enkelt att må bättre.

Gå ner i vikt med en aktiv livstil

Har du slutat med cigaretter eller snus och märker av en viktuppgång? Var lugn, det finns många sätt att klättra ner till din trivselvikt.

Rätt diet är viktig, men fysiska aktiviteter är också effektiva för att hålla kroppsvikten i schack. Du kan komma en bra bit på väg med vanlig vardagsmotion:

 • Ta trapporna istället för hissen.
 • Ta cykeln till jobbet.
 • Gå en extra promenad på lunchen.

Hittar du en träningsform som ger dig lust och glädje så blir den enkelt en naturlig del i att bekämpa kalorierna. Träning har dessutom den där lilla fina bonusen av att den hjälper dig att snabbt bli av med sötsuget.