Så trappar du ner din rökning

Även om du inte känner dig beredd att sluta röka helt, finns det stora hälsovinster med att minska antalet cigaretter.

Men rätt hjälpmedel kan du trappa ner på antalet cigaretter och till slut bli helt rökfri.

Vi vet alla att rökning inte är bra. Rökningen försämrar vår hälsa och kan leda till såväl cancer som hjärt- och kärlsjukdomar. Trots detta har många svårt att tänka sig ett liv helt utan cigaretter eftersom vår hjärna luras till att tro att vi mår bra av dem.

Att sluta tvärt med rökningen är definitivt möjligt, men man måste ha i åtanken att rökning inte endast är ett beroende av nikotin utan också ett invant beteendemönster. Därför kan en lösning vara att trappa ner på antalet cigaretter.

Nyfiken på Zonnic nikotinspray?


 

Allt om att trappa ner på rökning


Undvik ”fällorna”

Vid nedtrappning är det bra att se till att ändra sina vanor, och se till att försöka att undvika ”fällor” där du oftast har cigaretten som en lösning. Exempel på det kan vara att byta ut kaffet – och cigaretten – efter lunchen mot en kopp te eller kanske se till att ta en rask promenad istället för att gå ut och röka vid eftermiddagsfikat.

Det gäller alltså att ersätta ”dåliga” vanor mot ett mer önskvärt beteende för att ha möjlighet att lyckas.

Nya vanor

Det viktiga när du har bestämt dig för att trappa ner på rökningen är alltså – förutom att minska antalet rökpauser – att hitta nya saker att ersätta rökningen med.

Och med nya vanor – och färre cigaretter – kommer också stora hälsovinster.

Varje cigarett du väljer bort under en dag minskar riskerna för rökrelaterade sjukdomar, det visar en studie från the Cancer Institute på University College London, se mer här!

Hur mycket sjukdomsriskerna minskar beror på hur du ändrar ditt sätt att röka. Det är lätt hänt att den som minskar antalet cigaretter istället röker mer intensivt, tar fler bloss eller drar ner röken djupare i lungorna.

Genom att använda nikotinersättningsprodukter blir det lättare att undvika den kompensatoriska rökningen.
Dessutom ökar sannolikheten för att man på sikt slutar röka helt.

Hjälpmedel ökar sannolikheten

Det är vetenskapligt bevisat att nikotinersättningsprodukter hjälper att sluta röka.

Enligt rapporten ”Metoder för rökavvänjning” som Folkhälsoinstitutet i samarbete med SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering) har publicerat är nikotinersättningsmedel en av de mest studerade läkemedelsterapierna för rökavvänjning.

Det finns studier med god vetenskaplig metodik av totalt cirka 24 000 rökare bara i Sverige som behandlats med nikotinersättningsmedel.
Nikotintillförsel under abstinensens första tid kan tillfredsställa nikotinbehovet och ökar sannolikheten att rökaren klarar sig utan återfall under de första månaderna då risken är som störst.

En smart hjälp på din resa till att bli rökfri!

Här får du reda på mer om Zonnic portionspåsar

Effekt inom en minut

En av de största utmaningarna när man ska minska antalet cigaretter är att motarbeta de akuta röksuget.

Då är det viktigt att ha ett hjälpmedel som verkar snabbt, såsom Zonnic munspray.

När du tar ett bloss på en cigarett når nikotinet hjärnan inom 15 sekunder. Med Zonnic munspray får nikotinet effekt på en minut. Det betyder att du bara behöver bekämpa din rökabstinens i 60 sekunder.

En fördel med att trappa ner i dag jämfört med för tio år sedan, är att det finns allt färre platser där man faktiskt får röka. Det ger utmärkta möjligheter att välja bort vissa cigaretterstunder.

Lätt att applicera

Har du för vana att tända en cigarett när du går hemifrån så kan du hoppa över den genom att ta en eller två sprayningar med Zonnic munspray.

Den specialdesignade piplösningen är framtagen för att göra det lätt att applicera för önskad effekt. Men munstycket får du en kontrollerad riktning mellan tänderna och kinden när du sprayar och minskar risken att spruta ner nikotinsprayen i halsen och magen, något som kan vara obehagligt och dessutom minskar effekten av spraydosen.

Minskad risk för sjukdomar

Som rökare blir vi experter på att hitta tillfällen att ta en cigarett, fast vi kanske inte behöver.

Genom att minska på slentriancigaretterna blir din hälsa bättre och till sist kanske du kan strunta i cigaretterna helt och bli rökfri.

För även om minskad rökning ger minskad risk för sjukdom, så är rökfrihet det allra bästa sättet att minska de skadliga hälsoeffekterna.

Zonnic munspray – snabbverkande, effektiv och smakar gott!

INNAN DU BÖRJAR TRAPPA NER

  • Gör en plan. Sätt upp en plan som är realistisk. Tänk igenom vid vilka tillfällen röksuget brukar komma så blir det lättare att ta kontroll över röksuget. Se till att sätta upp delmål som du fokuserar på.
  • Inte för höga krav. Om du skulle drabbas av ett återfall eller bakslag, tänk positivt! Tänk på hur långt du kommit och fokusera på nästa delmål.
  • Stöd. Berätta för nära och kära om att du trappar ner – många vill säkert få möjlighet att stödja dig på din resa. Kanske skaffa en promenadkompis.
  • Kämpa. Det kommer inte att vara lätt, men det går. Se till att alltid ha ditt mål i sikte och håll ut.
  • Belöning. Fira eller belöna dig själv och dina framsteg!