Nikotintuggummi

Du vill bli rökfri men du vet inte hur det ska gå till. Känner du igen dig i den beskrivningen? Då är du inte ensam! Det finns många anledningar att sluta, inte minst för att det både är farligt och dyrt att röka.

Men att sluta kan vara svårt. För att lyckas behövs motivation, uthållighet och bra hjälpmedel. Med nikotinläkemedel ökar du dina chanser att klara processen och lyckas. Det är fullt möjligt – världen är full av före detta rökare.

Med en rejäl dos motivation och med rätt hjälp på vägen kan du också bli en av dem. 💪


 

Allt om nikotintuggummi


Vad är nikotintuggummi?

Nikotintuggummi är vad det låter som – tuggummi som innehåller nikotin. Du använder tuggummit för att dämpa röksug och bekämpa abstinensbesvär. De finns med två olika styrkor och många olika smaker, vilket gör det enkelt att hitta en variant som passar dig.

Hur fungerar ett nikotintuggummi?

När du tuggar tuggummit frigörs nikotin. Nikotinet absorberas av slemhinnorna i din mun, når ditt blod och gör på så sätt att abstinensbesvär klingar av och röksuget dämpas.

Så gör du:

 • Börja tugga – inom kort känner du smaken starkt
 • Pausa tuggandet och håll tuggummit stilla i sidan av munnen. Smaken blir mattare och nikotinet sugs upp genom slemhinnan i munnen
 • Börja tugga igen och upprepa processen under cirka 30 minuter

Du styr nikotinupptaget med ditt tuggande. Om du tuggar mycket utsöndras mer nikotin. Då riskerar du att svälja nikotinet istället för att kroppen tar upp det genom slemhinnorna i munnen. Det är inte farligt, men det gör att nikotinet kan kännas starkt i svalget och att du inte den effekt du behöver för att dämpa röksuget. Se därför till att alltid använda tuggummi enligt ovan steg.

Var kan jag köpa nikotintuggummi?

Nikotintuggummi är ett receptfritt läkemedel och kan köpas på apotek, i livsmedelsbutiker eller på nätet. Kom ihåg att nikotinläkemedel har en åldersgräns på 18 år.

Vilka fördelar och nackdelar finns med nikotintuggummi?

För vissa kan nikotintuggummi vara en perfekt metod för att hålla röksuget i schack. Vissa får bättre hjälp av andra typer av nikotinläkemedel. 

Fördelar med nikotintuggummi kan vara:

 • Fräsch smak i många olika varianter
 • Enkel att använda
 • Möjligt att själv reglera nikotinfrisättningen genom tuggning
 • Ger stimulans i munnen

Nackdelar med nikotintuggummi kan vara:

 • Obehagligt om du har tandproblem
 • Vissa biverkningar, till exempel irriterad hals och halsbränna
 • Restprodukt som du måste slänga
 • Kan vara laxerande

Är du osäker på om nikotintuggummi passar dig? Köp en mindre förpackning och testa. Känns det obehagligt eller om det inte ger dig det resultat du önskar ska du komma ihåg att det finns många andra nikotinläkemedel, som exempelvis nikotinspray och nikotinpåsar. Chansen är alltså stor att du hittar något som passar just dina behov.

Vad innehåller nikotintuggummi?

Det aktiva ämnet i nikotintuggummi är förstås nikotin. Nikotinet frigörs när du tuggar och absorberas i dina slemhinnor. Tuggummit kan ibland också innehålla sorbitol. Det är en sockerart som finns i naturen, till exempel i äpplen och andra frukter och bär. Sorbitol används som sötningsmedel och bidrar till tuggummits smak – dock kan sorbitol vara laxerande om du får i dig för mycket.

Har nikotintuggummi några biverkningar?

Vi är alla olika känsliga och olika människor kan reagera på olika saker. Nikotintuggummi har en rad kända biverkningar som kan uppstå. Om tuggummit ger dig mer besvär än hjälp kan du testa andra typer av nikotinläkemedel.

Exempel på vanliga bieffekter med nikotintuggummi:

 • Illamående
 • Halsont
 • Diarré
 • Hosta
 • Hicka
 • Munbesvär
 • Rapningar
 • Trötthet
 • Huvudvärk

Är nikotintuggummi dåligt för tänderna?

Tänderna kan irriteras av att tugga nikotintuggummi. Men jämfört med cigaretters påverkan med missfärgningar och tandlossning är tuggummi ett mycket bättre alternativ.

Hur mycket nikotin innehåller nikotintuggummi?

Nikotintuggummi finns i olika styrkor vilket gör att du själv kan hitta en dos som funkar för dig.

Vanliga styrkor är:

 • 2 mg
 • 4 mg

Eftersom det finns både starkare och svagare varianter har du möjlighet att lägga dig på en rimlig nivå för att hantera dina abstinensbesvär. Ju större dagligt intag av tobak du har, desto starkare tuggummi bör du börja med.

Röker du mindre eller är på väg att trappa ner kan 2 mg-tuggummina vara nog för att hålla röksuget i schack. Men om du är storrökare så får du större hjälp av ett starkare tuggummi.

Hur länge ska jag använda nikotintuggummi?

Perioden man använder nikotintuggummi är olika för alla, eftersom allas tobaksberoende är olika. En del kan komma ut som nikotinfria på andra sidan relativt fort, medan andra har en kämpigare process. Den rekommenderade behandlingsperioden är cirka 3 månader.

Vanligtvis brukar 8 till 12 tuggummin dagligen vara en bra dos – oavsett nikotinhalt i tuggummit. Den övre gränsen är max cirka 24 tuggummi per dag. När du trappar ner kan du till exempel byta till det svagare tuggummit för att så småningom, vänja dig av tuggummi helt.

Försök att sluta röka gradvis. Långvarig användning av nikotintuggummi, i över ett år, är inte rekommenderat.

Tips 1. Tänk på – Det är viktigt att inte ta för liten dos till en början. Att underdosera minskar chanserna att bli rökfri.

Tips 2. Känner du att du är redo att sluta med nikotintuggummi och överkommit abstinensbesvären? Bra! Men har du några tuggummin kvar i paketet är det bra att behålla dem. Även om du är rökfri och helt avvänd från tobak är det smart att ha tuggummin tillgängliga – röksug kan triggas av olika situationer och komma när du minst anar. Att då snabbt kunna bekämpa suget minskar riskerna att du tänder en cigarett!

Hur vet jag om nikotintuggummi passar just mig?

Är du en van användare av tuggummi kan nikotintuggummi vara enkla att vänja sig vid. Då känns det inte främmande eller konstigt att tugga tuggummi, helt enkelt. Det passar också dig som tycker det är svårt att bryta vanan av att ha något i munnen – det är nämligen många rökare tycker att de psykiska, vanemässiga aspekterna av rökning är lika svåra att bryta som det fysiska begäret av nikotin.

Tuggmetoden gör det också möjligt att själv påverka nikotinutsöndringen – det går inte med till exempel nikotinplåster.

Tuggummina är också enkla att använda. De är lätta att ha med sig i väskan eller fickan. Det är tryggt för dig att veta att du har ett tuggummi nära till hands när röksuget börjar störa dig.

Det enda sättet att veta huruvida nikotintuggummi är ett bra alternativ för dig är att testa.

 • Får du inte den effekt du önskar?
 • Tycker det smakar illa?
 • Är jobbigt att tugga?

Då finns det många andra hjälpmedel. Fråga din läkare eller på apoteket – det ska inte behöva vara svårare att bli rökfri än vad det redan är.

Jag svalde mitt nikotintuggummi! Är det farligt?

Nej då – att svälja ett nikotintuggummi innebär ingen särskild hälsorisk för dig. 😊 Tuggummina är skapade för att användas med munnen och är anpassade för att din muns slemhinnor ska absorbera nikotinet. Hamnar tuggummit i magen hålls nikotinet kvar i tuggummit – därmed får du inte lika bra hjälp mot abstinensbesvären.

Kan jag använda nikotintuggummi när jag är gravid?

Nikotin är skadligt för fostret. Är du gravid bör du välja andra, icke-nikotinbaserade, metoder för att bli rökfri. Nikotinet i mammans blod går nämligen över till fostret samt kan även påverka blodtillförsel till moderkaka och livmoder – vilket i sig kan påverka fostrets tillväxt mycket negativt eller bidra till för tidig födsel.

Nikotin hamnar också i bröstmjölken – du bör alltså undvika nikotin och tobak över huvud taget, när du ammar.

Prata med hälsovårdspersonal om du är gravid och behöver sluta röka.

Nikotintuggummi och barn

Barn ska inte få i sig nikotin – det är ett gift och barn är särskilt känsliga. Nikotintuggummi ska förstås alltid förvaras utom räckhåll för barn – inte minst eftersom det smakar gott.