Hur länge som man måste kämpa mot abstinensbesvären är olika för olika människor. Framförallt hänger det ihop med hur mycket och hur ofta man snusade. Ju mer man snusar, desto större är sannolikheten att man upplever jobbiga abstinensbesvär.
Samtidigt är det viktigt att komma ihåg, att abstinensbesvär är tillfälliga och övergående – de är en utmaning men de har ett slut!
Den första veckan efter snusstopp är vanligtvis jobbigast och den period där nikotinsuget är som allra störst. Inte konstigt – din kropp har byggt upp ett beroende under lång tid och när det beroende plötsligt inte längre tillgodoses så börjar kroppen protestera.
Vanliga abstinensbesvär kan vara
- Starkt nikotinsug
- Irritation, ilska, nedstämdhet – att humöret pendlar mellan olika stämningar är vanligt.
- Huvudvärk
- Illamående
- Yrsel – en biverkning av att ditt blodtryck sjunker från att ha varit förhöjt av nikotinbruk.
- Trötthet
- Sötsug och hunger
Vilka och hur intensiva abstinensbesvär man får beror på hur stort ens nikotinberoende är. För en del är det sannerligen prövande, för andra kan det vara milda besvär.
För den som upplever starkt obehag från nikotinabstinens kan det förstås vara svårt att behålla motivationen: Är det värt att sluta snusa om jag mår så här dåligt?
Svaret på den frågan är ja – att göra sig kvitt av nikotinberoende är en fin gåva att ge sig själv. Det förbättrar hälsan, sinnet och minskar risken för en rad sjukdomar.