Sluta snusa trötthet – Vad kan jag göra åt det?

Vill du bli kvitt ditt snusberoende, men drabbas av påfrestande biverkningar? Sluta snusa trötthet är ett vanligt problem som kan göra vardagen svår när du bestämt dig för att bli tobaksfri. Här kommer vi att lista tips på hur du blir av med tröttheten.


 

Så kan du motverka tröttheten


Om du drabbas av trötthet i samband med att du försöker sluta med snuset finns det åtgärder du kan tillta. Här är våra bästa tips mot sluta snusa trötthet:

 1. Se till att du får tillräckligt med sömn. När du låter kroppen vila ut underlättas återhämtningen efter den förändring du genomgår
 2. Motionera regelbundet. Detta hjälper dig att hålla energinivåerna höga och det distraherar dig från abstinensen
 3. Drick mycket vatten. Det hjälper kroppen att komma i balans
 4. Ät hälsosam mat. Med bra kost får du i dig alla viktiga näringsämnen, vilket hjälper till att hålla abstinensen i schack
 5. Skapa utrymme för vila. Boka inte upp dig på för många aktiviteter, utan ge kroppen tid att vila och ta det lite lugnare än vanligt
 6. Prova på meditation eller yoga. När du slappnar av och tar hand om kroppen blir det mentalt och fysiskt enklare att hantera biverkningar

Trötthet är en temporär bieffekt som uppstår under tiden som kroppen ställer om sig. Om du märker av en konstant trötthet långt efter att du slutar snusa, eller om du upptäcker andra hälsoproblem som inte försvinner inom ett par månader bör du ta kontakt med en läkare.

Varför blir man trött av att sluta med nikotin?

När man slutar med nikotin efter att regelbundet snusat eller rökt under en längre period kan kroppen drabbas av biverkningar. Detta beror på att nikotinet påverkar kroppens kemiska sammansättning och vårt nervsystem. Nikotin är en centralstimulerande substans som ökar hjärnans aktivitet och gör oss mer alerta. Det är därför man kan uppleva trötthet när man slutar med nikotin.

Nikotin kan också påverka vår sömnkvalitet genom att förändra sömnmönstren. Vid intag av nikotin kan det därför vara svårare att somna och att sova genom hela natten. När man slutar med nikotin kan därför sömnkvaliteten förbättras i längden. I ett första stadie när kroppen avvänjer sig från nikotinet kan det orsaka trötthet, eftersom kroppen anpassar sig efter de nya sömnmönstren.

Andra biverkningar

Förutom sluta snusa trötthet finns det tyvärr många andra biverkningar som kan uppstå i samband med att du försöker bli snusfri. Kom ihåg att dessa bara är tillfälliga och att du gör en stor insats för din hälsa när du slutar. Här listar vi några av de vanligaste bieffekterna:

 1. Huvudvärk är vanligt att uppleva i samband med att man slutar med snus
 2. Många upplever att de blir mer lättirriterade och får mer humörsvängningar
 3. Svettningar kan uppstå på grund av de hormonella förändringarna som sker i kroppen
 4. Det är vanligt att man får en ökad aptit och känner sig mer hungrig
 5. Vissa kan uppleva ryggont, detta är vanligast hos de som snusat länge

Så påverkar tobak din kropp

Som du säkert känner till kan intag av tobak leda till en rad olika hälsoproblem samt att de farligaste effekterna kommer från cigaretter. Tobaksrök innehåller tusentals giftiga ämnen som kan resultera i hälsoproblem som lungcancer, hjärt-kärlsjukdomar och andningsproblem. Tobak påverkar även reproduktionssystemet hos både män och kvinnor.

Även om snus är mindre skadligt än cigaretter finns det fortfarande hälsorisker med att snusa. När du placerar tobak under läppen eller längs med tandköttet får du i dig skadliga ämnen. Dessa kan öka risken för olika typer av sjukdomar, bland annat tandproblem och cancer i munhålan. Det bästa för din hälsa är alltså att avstå helt från tobaksprodukter.