Sluta snusa fördelar för din hälsa

Att sluta snusa är inte lätt men det är en utmaning som verkligen betalar sig. Att bli fri från snusberoendet för med sig en hel rad fördelar – färre hälsorisker, fräschare mun och tänder och du sparar en ganska fin summa pengar. När du väl kommit ut på andra sidan som snusfri så kommer du antagligen fråga dig själv varför du ens började snusa över huvud taget!


 

Det finns många fördelar med att sluta


Hälsorelaterade fördelar med snusstopp

Snus är en tobaksprodukt och precis som annan tobak innehåller snus skadliga ämnen som påverkar din hälsa negativt.

Studier visar att snus:

 • Påverkar innerväggarna i blodkärlen, vilket kan leda till negativ hjärt-kärlhälsa.
 • Ökar risken för att dö om man drabbas av en stroke, jämfört med personer som inte snusar.
 • Ökar risken för typ 2-diabetes. En dosa eller mer om dagen fördubblar risken.

Ett finare leende, fräschare andedräkt och en friskare mun

Prilla under läppen är ett giftigt, främmande föremål i din mun som förstås påverkar munhälsan. Den som snusar under lång tid kan märka att:

 • Tandköttet drar sig tillbaka
 • Tandhalsar blottläggs

Detta gör att bakterier lättare samlas i utrymmet mellan tänder och tandkött, något som i sin tur ökar risken för:

 • Tandköttsinflammation
 • Tandlossning

Tänk också på att tobaksprodukter missfärgar tänderna. En storsnusare tänder är ofta gula eller gråaktiga i nyansen.

Om du slutar snusa har du alltså ytterligare en fördel, förutom de rent hälsomässiga: Du får tillbaka ett vitare och mer naturligt leende. Det är estetiskt mer tilltalande men det kan också ge självförtroendet tillbaka. Många som har missfärgade tänder känner sig osäkra att le och vill inte gärna visa sina tänder för andra. Att kunna få tillbaka sitt leende kan göra storverk för självkänslan.

Om du snusar har dessutom ofta få en ofräsch andedräkt. Det beror på att snuset irriterar slemhinnorna på insidan av läppen. Slemhinnorna blir förhårdnade och räfflade, vilket i sin tur gör att bakterier lättare ansamlas där – bakterierna gör att din andedräkt försämras avsevärt, vilket kanske i första hand är problematiskt för din omgivning. Lägger du snuset på hyllan återhämtar sig slemhinnorna efter ett tag, du får en bättre bakteriebalans i munnen och din andedräkt blir fräsch igen.

Spara pengar

Tobaksberoende är inte bara skadligt för hälsan. Det strular också med din privatekonomi. Att skaffa sig en överblick över sina faktiska kostnader för snus kan vara en sporre i sig – ganska snabbt ser man att det är en rejäl slant man lägger på snus under ett år. Och för vad, egentligen? Tänkt så mycket annat kul, nyttigt och inspirerande man kan ta sig för med de där pengarna!

Om man snusar en dosa om dagen blir kostnaden (ungefärligt):

 • 40 kronor om dagen
 • 1200 kronor i månaden
 • 14400 kronor om året

Vad kan man då använda 14 000 kronor till? Det är förstås mycket men bra grejer, som också kan fungera som motivation, är till exempel

 • Resor
 • God mat
 • Kläder
 • Nöjen
 • Upplevelser

Eller något annat som du länge velat göra men inte känt att du haft råd med!

Se mer av världen

Även om det är skadligt för hälsan, är snus en tradition och ett naturligt inslag för oss i Sverige. Så är dock inte fallet i övriga världen. Ska du på en långresa utomlands är snuset automatiskt en problemdimension. Chansen att få tag på snus utomlands är liten. Och hur mycket har du möjlighet att ta med dig? Vissa länder har tydliga regler för hur mycket snus som du föra in över gränsen. I de allra flesta fall är snusmängd för personligt bruk tillåtet men i till exempel USA och Australien kan det bli knepigt.

Australien har mycket hårda tullregler och du har endast möjlighet att ta med dig 25 gram snus till landet. Allt över den vikten är förenat med kostnader. I USA är reglerna oklara och det finns risk att tullen inte accepterar snus i ditt bagage.

I dagsläget finns det dessutom två länder till vilka det är strängeligen förbjudet att ta med snus:

 • Island
 • Singapore

Att snusa kan alltså ses som lite av en begränsning. Att behöva fundera och oroa sig över att ha tillräckligt med snus, eller att få tag på snus eller till och med bryta lagen genom att snusa – allt sådant skapar stress på resan och kan göra att du helt enkelt inte njuta i fulla drag på din semester. Bryter du snusberoendet slipper du därför även en hel del stök och oro när du vill ge dig ut och se världen. Och blir du snusfri har du dessutom pengar över som kan gå till en härlig resa!