Sluta snusa biverkningar

Att lägga av med snuset och bli nikotinfri är förstås en rejäl vinst för hälsan. Men processen för att bli kvitt begäret kan vara jobbig. Abstinensbesvären börjar ofta göra sig påminda kort efter sista prillan och en rad jobbiga symtom kan förpesta tillvaron. Vad är det som händer i kroppen när man slutar snusa? Jo din kropp börjar anpassa sig till ett liv utan nikotin och det kan vara en påfrestande process, framför allt för den som snusat mycket och länge.


 

6 vanliga sluta snusa biverkningar


1. Sömn och orkeslöshet

En vanlig biverkning är försämrad sömn. Det kan bero på ett nikotinsug som stör eller att kroppen går igenom en slags kris när den inte längre får nikotin. Med dålig sömn följer även dåsighet. Många upplever att problemet minskar med tiden, medan det för vissa periodvis kan handla om extrem trötthet.

Bra sömn en viktig faktor för ditt välmående. Saker som kan underlätta sömnen vid nikotinstopp är:

 • Motion
 • Avslappningsövningar
 • Att ha rätt temperatur i sovrummet
 • En säng som är anpassad efter din kroppstyp
 • Bra vätskebalans

Utmattning och sömnstörningar är i de flesta fall tillfälliga och påverkar dig främst under de första dagarna. När din kropp har vant sig vid att vara utan nikotin kommer ett sundare sömnmönster sannolikt att återvända.

2. Ångest och nedstämdhet

Nikotinet i snuset stimulerar hjärnan och frigör belöningshormoner, som exempelvis dopamin. Det är därför du ofta kan få ett starkt sug efter snus. När kicken inte längre infinner sig kan känslor av nedstämdhet och i vissa fall till och med ångest tränga sig på. Som tur är finns det gott om saker man kan göra föra att höja humöret:

 • Motionera – fysisk träning är en väldokumenterad metod för att boosta lyckokänslor
 • Balanserad kost med mycket fet fisk, grönsaker och baljväxter. Ämnen i nyttig mat främjar både fysisk och emotionell hälsa
 • Umgås med nära och kära. Umgänge och samkväm med människor man tycker om frigör glädjeämnen

Även om det är sällsynt så kan snusare bli deprimerade när de slutar. Oftast sker detta enbart i övergångsperioden, men om depressionen blir långvarig och djup – sök vård. Depressioner kan vara allvarliga och du har allt att tjäna på att behandla den så snabbt som möjligt.

3. Yrsel

Yrsel är en vanlig biverkning när man lägger av med snuset. Det beror på att blodflödet i kärlen ökar när du inte längre tillför kroppen nikotin, samtidigt som blodtryck och puls sjunker. Att känna sig yr kan vara riktigt obehagligt men det går att hantera:

 • Ta djupa andetag och sätt dig på en stol till yrselkänslorna ebbar ut
 • Drick vatten
 • Kontinuerlig motion

4. Viktuppgång

Att sluta med snuset innebär en stor tumme upp för din övergripande hälsa, men tyvärr en tumme ner när det kommer till extrakilona som man ofta lägger på sig. Det är vanligt att de som ger upp sin rökning eller snusning märker av en viktuppgång när de slutar helt med nikotin. Det kan bland annat bero på:

 • Ämnesomsättningen minskar, vilket gör att kalorier inte bränns lika snabbt
 • Vanan av att ha något i munnen är stark. Många ersätter prillan med mat eller godis för att döva begäret
 • I många fall kan man märka en ökad aptit när man slutar snusa – du äter helt enkelt mer än du brukar

Går det då att sluta snusa utan att gå upp i vikt? Ja, se till exempel till att få in motion – enkel vardagsmotion som promenader och cykelturer räknas! Försök också att vara uppmärksam på vad du stoppar i dig. Frukt kan dämpa sötsug lika bra som kakor!

Det är också värt att komma ihåg, att några extra kilon inte är hela världen. Det är ett litet pris att betala för att bli snusfri. Var inte för hård mot dig själv under processen – du gör ju ett fantastiskt jobb!

Tips! Det finns mycket man kan använda i munnen för att simulera känslan av snusprillan. Testa sockerfritt tuggummi eller halstablett under läppen! Tobak- och nikotinfritt snus kan också fungera som substitut.

5. Problem med magen

Uppblåsthet, förstoppning, körig eller dålig mage och illamående kan vara trista inslag när du försöker sluta med ditt beroende. Att ta en snus kanske har varit en del i din rutin för att få igång systemet och utan det kan du bli trög i magen.

Det finns som tur är flera smarta sätt att få magmaskineriet att snurra igen. Katrinplommon är en klassiker, lika så fibrer. Kom ihåg att dricka rejält med vatten och rör på dig – det får tarmarna att komma igång och jobba. Magbesvären är oftast tillfälliga och övergående – så när din kropp vant sig kommer din mage att hitta en normal rytm igen.

6. Huvudvärk

Ett av de absolut vanligaste sluta snusa biverkningarna är molande huvudvärk. Det kan vara superbesvärligt och göra det svårt att jobba och koncentrera sig. Som tur är kan huvudvärk bekämpas på flera bra sätt:

 • Vätska. Drick mycket vatten!
 • Massage – avslappnade muskler i axlar och nacke kan lindra huvudvärken
 • Sömn – en utvilad kropp och hjärna drabbas inte lika mycket av huvudvärken.

I de flesta fall är huvudvärken tillfällig och försvinner av sig själv efter en kortare tid.