Allt om Nikotinspray | Zonnic nikotinläkemedel
scroll-to-top
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
Nikotinspray / Sluta röka spray
Nikotinspray / Sluta röka spray

Dämpa röksuget med nikotinspray

Allt fler får upp ögonen för nikotinläkemedel i form av munspray, som också kallas nikotinspray . Och det är inte svårt att förstå varför. Nikotinspray är smart, diskret och effektivt, samtidigt som det har bevisat god effekt för att hålla röksuget i schack. Det är dessutom superenkelt att använda – var du än befinner dig – och dessutom smakar riktigt gott !

Ingen påstår att det är lätt att sluta röka – tvärtom – det är en rejäl utmaning som sätter både fysisk och psykisk press på alla som tar steget. Därför är det viktigt att ge sig själv rätt verktyg – nikotinspray gör processen lättare.

Allt om nikotinspray

Varför ska jag välja munspray?

Befinner du dig i startpunkten på din väg mot sista blosset? Kom ihåg att olika nikotinläkemedel fungerar olika bra för olika människor. Var inte rädd för att testa olika varianter för att vara säker på att du får rätt stöd på din resa. Tänk också på att använda ett läkemedel som passar bra med din övriga livsstil. Det ska fungera och vara tillgängligt var du än befinner dig.

Röksuget bryr sig sällan om ditt schema – känner du starkt för ett bloss på jobbet ska du kunna hantera rökabstinensen där lika enkelt som när du är hemma. När du väl hittar ett hjälpmedel som fungerar i alla aspekter av din vardag blir det mycket enklare att sluta röka för gott.

Nikotinspray passar dig om:

 • Du vill ha snabb effekt mot röksuget
 • Du inte gillar nikotintuggummi eller andra typer av produkter
 • Du vill ha ett läkemedel som smakar gott
 • Du vill ha ett prisvärt hjälpmedel

 

Vill du snabbt få bukt med röksug och abstinensbesvär? Och vill du göra det på ett enkelt sätt? Då är nikotinspray ett bra alternativ. Sprayflaskan är liten, diskret och lätt att bära med sig. Med en eller ett par snabba sprayningar känns det bättre på bara en minut.

Nikotinspray är också ett bra alternativ om du inte känner dig bekväm med andra typer av nikotinläkemedel. Kanske har du känsliga tänder eller tuggsvårigheter, och därför svårt att använda tuggummi? Eller så kanske du känner att nikotinplåster irriterar din hud eller ger dig för långsam effekt mot röksuget och för lite möjlighet att själv påverka din dosering. Nikotinsprayen fungerar på dina villkor.

Men vad är egentligen munspray?

Namnet ger en tydlig ledtråd: vätskan, som innehåller nikotin, sprutar du i munnen när du känner dig sugen på en cigarett. På en minut når nikotinet blodet genom munnens slemhinnor och det starkaste begäret efter ett bloss avtar. Effekten är snabb och tydlig.

Hur fungerar nikotinspray?

Det är busenkelt att använda nikotinspray. Så här gör du steg för steg :

 • Plocka fram din sprayflaska när du känner dig röksugen. (Kom ihåg att inte ta sprayen tillsammans med mat eller dryck.)
 • Fäll ut appliceringspipen, om en sådan finns, se Zonnic Munspray. Placera pipen i munnen, mellan kinden och tänderna.
 • Spraya en till två gånger (Rekommenderad dos. är 1-2 per timme. Max 64 sprayningar per dygn) Växla mellan höger och vänster sida. När du nått en stabil nivå och tillräcklig hjälp mot röksuget är det dags att börja trappa ner spraydoserna.
 • På en minut känner du att röksuget minskar.

Var hittar jag nikotinspray?

Zonnic nikotinspray finns tillgänglig på apotek, i livsmedelsbutiker, kiosker och tobaksaffärer. Du hittar även Zonnic nikotinspray online. Du måste vara 18 år för att kunna köpa nikotinspray.

Vad innehåller nikotinspray?

Den aktiva substansen är nikotin. Beroende på tillverkare kan sprayen också innehålla andra ämnen så som sukralos, mintsmakämne, etanol, glycerol, kaliumdivätefosfat, natriumhydroxid och vatten . Se bipacksedeln för fullständig lista på innehåll.

Fördelar och nackdelar med nikotinspray?

Som med alla nikotinläkemedel finns det både fördelar och nackdelar med nikotinspray. Vad som passar just dig är högst individuellt – olika människor har olika preferenser.

 

Fördelar med nikotinspray:

 • Enkel att använda
 • Fungerar var du än befinner dig
 • God, frisk smak
 • Snabb effekt med tydlig lindring av röksug

 

Nackdelar med nikotinspray:

 • Olika biverkningar (se nedan)
 • Kan kännas stark eftersom hela dosen av nikotin kommer på en gång.

 

Flaskan med spraypipen ger dig något att sysselsätta händerna med, vilket kan kännas bra för den som slutar med cigaretter.

Kan jag uppleva biverkningar av nikotinspray?

Nikotin som är den aktiva substansen i munsprayen kan medföra obehag om det doseras fel – även för den som är en van tobaksbrukare. En för hög dos av nikotin än vad du är van vid kan bland annat ge:

 • hjärtklappning
 • svettningar
 • illamående
 • huvudvärk

 Nikotinspray kan specifikt ge upphov till bland annat:

 • hicka
 • huvudvärk
 • irriterad hals
 • påverkad upplevelse av smak
 • muntorrhet, eller ökad salivproduktion
 • magont och andra magbesvär
 • trötthet

Läs alltid bipacksedeln och var vaksam på biverkningar när du använder läkemedel.

Om du har barn hemma ska du vara noga med att hålla sprayen utom räckhåll. Nikotin kan vara mycket skadligt för barn, i värsta fall livshotande.

Nikotinsprayen hamnade i magen - Vad händer nu?

Sväljer du munhålespray med nikotin kan det kännas obehagligt, eftersom nikotinet känns starkt i svalget.  Men det är inte förenat med någon hälsorisk i övrigt om man råkar svälja en spraydos eftersom upptaget av nikotin är sämre från magen.

Det är samtidigt lätt att göra rätt. Den lilla specialutformade pipen på flaskan går smidigt att placera mot kinden så att du inte riskerar att spraya dosen fel.

Hur mycket nikotin finns i nikotinspray?

 • Stor flaska – 200 sprayningar
 • Liten flaska – 40 sprayningar

 

Sprayflaskorna finns i två varianter – 200 sprayningar och 40 sprayningar.  En sprayning innehåller 1 mg nikotin.
Jämför med en cigarett, som innehåller 12 mg i genomsnitt, och traditionell snus innehåller cirka 8 mg nikotin per prilla.

Är du nyfiken på om munhålespray är rätt hjälpmedel för dig? Börja då med att köpa den mindre flaskan. Känner du att det fungerar och att du får den hjälp du behöver av sprayen är sedan den större flaskan ett prisvärt alternativ.

Hur länge behöver jag använda sprayen?

Rökbegär, abstinenskänslor och den totala processen att bli rökfri är mycket individuell –en person kan komma ut på den andra sidan snabbt, medan en annan person ha en mycket svårare resa. Med kämpiga dagar, svåra abstinensproblem och inte sällan återfall.

Hur länge man behöver använda sprayen är förstås individuellt, men den normala behandlingsperioden med munhålespray är minst tre månader. Därefter kan du gradvis trappa ner. Kommer du ner till en till två doser om dagen kan det vara läge att avsluta din behandling.

Samtidigt är det smart att ha sprayen tillgänglig även när du är rökfri. Då kan du bekämpa plötsligt röksug som kan uppkomma. Ofta stimuleras röksuget av olika triggers i vardagen - något påminner dig omedvetet om cigaretter och rökning, hjärnan spelar dig ett dumt spratt och kickar igång det gamla begäret, även om din kropp rent fysiskt inte har kvar något beroende.

Kom ihåg att sluta röka på dina egna villkor – sätt mål som är rimliga för just dig! Du är en hjälte varje gång du avstår från rökning.

Munhålespray när man är gravid eller ammar?

Väntar du barn bör du undvika tobak och nikotin helt och hållet. Idag finns det tydliga forskningsrön som visar hur fostret tar skada om mamman nyttjar tobak under graviditeten; bland annat gör nikotin att blodtillförseln i moderkaka och livmoder försämras, vilket i sin tur hämmar barnets tillväxt.

Du ska också undvika tobak och nikotinläkemedel om du ammar ditt barn. Nikotinet följer med i modersmjölken och vidare till ditt barn när det äter.

Är du osäker på hur du ska göra med ditt tobaksbruk eller nikotinbehandling när du är gravid eller ammar så bör du rådfråga läkare eller barnmorska för att se vilka typer av hjälp och behandling som kan passa dina behov.

Är nikotinspray farligt?

Använder du sprayen på rätt sätt, det vill säga för att vänja dig av vid rökning och för att bekämpa abstinensbesvär, är det ett jättebra hjälpmedel. Sprayen är också skadlig för barn – nikotin kan vara riktigt hälsovådligt – så se därför till att hålla den ur räckhåll för de små.

Om du upplever besvär bör du rådfråga din läkare. Att sluta röka är svårt nog som det är – du ska inte behöva kämpa med läkemedel som inte fungerar för dig. Idag finns det många alternativ och att hitta något som passar just dig är inte svårt.

 Här kan du läsa om fler tips för att sluta röka.

Säker och trygg användning av Zonnic nikotinspray

För att din behandling ska bli så effektiv och säker som möjligt ska du alltid läsa bipacksedeln innan du använder Zonnic nikotinspray. Framförallt är det viktigt att du doserar sprayen enligt rekommendationer. Både för låg och för hög dos kan försämra chanserna till en framgångsrik behandling.