Inför att sluta – Så planerar du ditt rökstopp

Ju mer förberedd du är, desto större chans har du att sluta röka och förbli rökfri. Att planera för sitt rökstopp kan alltså vara en riktigt bra och hållbar strategi. Bestäm dig för ett datum som ligger några veckor till en månad fram i tiden. Det ger dig en rimlig period att mentalt acceptera den kommande livsstilsförändringen.


 

Planerar du rökstopp? Missa inte detta!


Gradvis trappa ner

Använd tiden fram till rökstoppet på ett smart sätt. Till exempel kan du passa på att bryta en del av vanebeteendet som hänger ihop med din rökning samt att gradvis trappa ner.

 • Sätt ett datum för ditt rökstopp! Det ger dig tid att förbereda dig.
 • Undvik triggers! Vissa platser och situationer kan öka ditt röksug. Försök lista vilka dessa är och undvik dem tills du känner dig mer trygg som nikotinfri.
 • Rensa hemmet på nikotin! Gör dig av med alla cigaretter och tändare och andra tillbehör. Har du inte tobak tillgänglig så minskar risken för att du trillar dit när du blir röksugen.
 • Ha bra alternativ till cigaretter! När röksuget kommer kan det vara bra att ersätta cigaretten med något gott eller någon aktivitet. Kanske tugga tuggummi eller äta ett äpple? Olika nikotinläkemedel kan också vara en bra hjälp för att dämpa röksuget.
 • Var stolt! Varje cigarett du skippar är ett kvitto på din viljestyrka och ditt mod. Var glad, stolt och nöjd varje gång du klarar stå emot röksuget. Och belöna dig själv! Du är en hjälte och du förtjänar ett pris så fort du stått emot!

Rökstopp – vad händer i kroppen?

Vad händer i kroppen vid rökstopp? Det är en stor omställning att sluta röka. Din kropp och hjärna är så vana och beroende av nikotinstimulansen att de kommer reagera på många – ofta mindre trevliga – sätt när du berövar den vad den har kommit att bli beroende av.

Det är dessa jobbiga känslor som gör det så svårt att sluta. För många som bryter med cigaretterna blir den första tiden efter sista blosset rejält plågsam. Upplevelsen kan variera från person till person. Det som händer i kroppen efter rökstopp är bland annat:

 • Huvudvärk och illamående. Vanliga symtom när nikotinet lämnar din kropp.
 • Ilningar i händer och fötter. När du slutar röka förbättras din cirkulation gradvis – pirr och ilningar i händerna och fötterna är ett resultat av detta. Ilningarna och stickningarna kan känns obehagliga men det hjälper om du tänker på de som små påminnelser om att din kropp faktiskt börjar bli friskare och starkare.
 • Halsont och hosta efter rökstopp. Slembildningen i dina lungor börjar lösas upp och du kan därmed uppleva jobbig slemhosta efter rökstopp. På grund av rökningen har flimmerhår i luftvägarna skadats. När dessa börjar återställas och växa tillbaka efter rökstoppet så kan det kännas rejält jobbigt med svår hosta och irritation i hals och luftstrupe. Hostan kan vara ihållande under en lång period men var inte orolig – med tiden bedarrar hostan och luftvägssymtomen i och med att flimmerhåren återfår sin naturliga funktion.
 • Stort nikotinsug. Ja, det säger sig självt. Beroende finns kvar i dig och kroppen skriker efter nikotin. Det är suget efter nikotinet som ger upphov till alla de andra jobbiga symtomen. Det är viktigt att komma ihåg, att röksug är en flyktig känsla som förvisso kan vara stark men den behöver inte vara långvarig.
 • Förhöjd aptit och viktuppgång. Nikotin är aptithämmande. Slutar du röka kan din aptit öka och du äter mer – sannolikt äter man också mer som ett sätt att hantera röksuget. Du kan märka att du går upp i vikt efter rökstoppet. Utöver förstoppning kan rökstoppet föra med sig en rad olika matsmältningsproblem som kan kännas jobbiga och pinsamma men som går över med tiden. Försök att vara vaksam på din kost – om röksuget gör att du vill äta mer, se då till att det du äter är nyttigt och kalorisnålt.
 • Irritation, ilska, frustration. Jobbiga känslor som är vanliga vid rökstopp. Att sluta röka är en stor påfrestning på psyket och att då reagera med negativa känslor är inte så konstigt. Kroppen och din hjärna är i ett smärre uppror när den inte får sitt nikotin. Dessa känslor kan vara så påtagliga att man blir lockad att röka för att få dem att försvinna – försök att slappna av, kanske meditera eller göra avslappningsövningar – så blir det lättare att hålla känslostormarna i schack.
 • Depression och sömnsvårigheter. Många som slutar röka märker att de kan bli både nedstämda och ha svårt att sova. Detta är också något som ökar risken för återfall. Depression kan i sig vara ett svårt tillstånd och blir den tung och djup är det viktigt att söka medicinsk hjälp.
 • Förstoppning. Rökning påverkar hela kroppen, även tarmarna. Efter rökstopp är förstoppning vanligt, när tarmarna anpassar sig till att vara nikotinfria.

Kom ihåg: Alla jobbiga besvär och känslor efter rökstoppet är övergående. Håll ut – det blir bättre!

Rökstopp inför operation

Om du fimpar en tid innan en operation ökar du chanserna för att operationen ska bli lyckosam och dessutom blir läkning och återhämtningsprocess bättre, eftersom rökning gör att vävnader i kroppen blir syrehämmade.

Bäst effekt får du om du är rökfri 4-8 veckor innan operation och 4-8 veckor efter. Risken för komplikationer minskar och de sår som uppstår sluter sig finare och snabbare när du inte har cigaretternas gifter i kroppen.

Förlorat kampen mot cigaretterna? Ge inte upp!

Lyckas du inte sluta röka? Det är inte konstigt och heller inget du ska skämmas för. Eftersom du som rökare lider av en kronisk beroendesjukdom är nikotinreceptorerna i din hjärna är helt enkelt permanenta. Om du försöker och misslyckas ska du komma ihåg att världen är full av före detta rökare – det är alltså inte omöjligt att fimpa för gott. 😉 Det viktiga är att hitta en strategi, metod och ett hjälpmedel som passar på just din resa.

Sluta Röka

Har du bestämt dig för att sluta röka? Är det dags att fimpa för gott? Toppen! Då har du tagit det första steget på en resa som faktiskt kan rädda ditt liv.

Att sluta röka är den bästa gåva du kan ge dig själv och dina närstående. Du gör en insats för din hälsa och minskar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Till en början kan det kännas snudd på omöjligt – och det är sant att det kan vara svårt att bli rökfri – men belöningen är å andra sidan enorm. Bättre hälsa, högre livskvalitet, större ork är bara några av effekterna av att slopa cigaretterna.


 

Så tar du kontroll – 9 sluta röka tips som faktiskt fungerar


1. Sätt ett datum för rökstopp

Det finns fördelar med att bestämma datumet en bit fram i tiden. 📆 Under tiden fram till den dag du bestämt dig:

 • Försök att känna efter varför du vill röka. Gör gärna en anteckning om hur du kände och varför du ville röka
 • Försök också att känna efter varför du vill sluta röka

Det här kommer att hjälpa dig när du väl slutat. Det blir lättare för dig att undvika eller ta kontroll över de situationer som triggar röksuget.

2. Välj din sluta röka metod

Det kan vara väldigt svårt att bara slänga ut cigaretterna. Rökning är ett missbruk och hjärnan uppfattar ett behov som inte tillfredsställs. Utan det tvingas du gå genom en viss abstinens. Kanske har du en kompis eller närstående som kan vara din ”support” och som du kan ringa när det känns jobbigt.

Prata med din läkare om olika metoder som kan stötta dig. Det kan vara sluta-röka-appar, rådgivning, medicinering eller till exempel hypnos. Det finns också KBT-kurser riktade till rökare och beteendeterapi är ett sätt att få hjälp att skapa fungerande strategier för att sluta röka. I vissa fall kan det räcka med bara ett par sessioner. Du ska hitta den metod som kan stötta och hjälpa dig den dag du faktiskt bestämmer dig för att sluta röka.

3. Använd hjälpmedel för att sluta röka

När du slutat röka kan abstinensen ge dig huvudvärk, påverka ditt humör och minska din energi. Suget efter ”bara ett bloss till” kan vara väldigt starkt. Då kan nikotinersättning kan tygla din abstinens. Det finns flera olika nikotinläkemedel att välja mellan, exempelvis nikotinspray och nikotinpåsar. Studier visar att nikotinersättning förbättrar dina chanser att lyckas.

4. Sluta röka tillsammans

Berätta för vänner, familj och kolleger att du ska försöka sluta röka. På det sättet kan du få stöd och uppmuntran från din omgivning, speciellt när du känner dig frestad att röka. 👨🏾‍🤝‍👨🏻👩🏾‍🤝‍👩🏼

5. Undvik triggers

Alkohol kan göra det svårare för dig att hålla fast vid målet att sluta röka. Ett gott råd är att undvika eller begränsa alkoholen den första tiden. Andra triggers kan vara de där blossen du tar tillsammans med kaffet. Ett tips är att prova att byta till te i några veckor.

Brukar du röka efter maten så hitta på något annat som kan distrahera dig:

 • Borsta tänderna
 • Gå en promenad
 • Chatta med en kompis
 • Tugga på något

6. Städa

Rensa ut allting som påminner dig om rökning. Tvätta alla dina kläder, du vill inte se eller lukta något som påminner dig om att röka.

7. Höj pulsen

Ett sätt att minska röksuget är att du håller dig aktiv:

 • Sätt på dig joggingskorna.
 • Gå ut med hunden.
 • Rensa ogräs i trädgården.
 • Testa något nytt. Yoga kanske? 🤸‍♀️

Det hjälper! Ett plus i kanten är de kalorier som du förbränner. Det motverkar ju risken för att gå upp i vikt av att sluta röka.

8. Drick vatten

Drick mycket vatten!💧

 • Det är dels något att göra
 • Kan lindra din rethosta
 • Gör kanske att du inte småäter
 • Mycket vatten tillsammans med fiberrik kost hjälper också till att hålla igång magen

9. Försök igen

Om du får ett återfall, bli inte avskräckt. Försök igen. Det är många som går genom flera bakslag innan de når sitt rökfria slutmål. Glöm inte att vara nöjd med de cigaretter du inte rökte den här gången. Varje försök är positivt för din hälsa! 💪

Fundera över vad det var som ledde till ditt återfall, situationen och dina känslor. Använd de insikterna som en möjlighet att stärka ditt beslut att sluta röka.

Sätt sedan ett nytt slutdatum för när du ska sluta röka, helst inom en månad.

Graviditet och amning

Om du är gravid bör du undvika tobak och nikotin helt och hållet. Barnet i magen påverkas mycket negativt av moderns tobaksbruk. Bland annat riskerar barnet få lägre födelsevikt, missbildningar, födelsekomplikationer och även ökad risk för plötslig spädbarnsdöd efter födseln.

Även den som ammar sitt barn bör avstå från tobak och nikotinprodukter. Nikotinet tas snabbt upp av mjölken och förs vidare till spädbarnet. Som en följd kan det påverka ditt barn.

Rådfråga läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska vid nikotinanvändning i samband med graviditet eller amning.

Hur hjälper jag min partner att sluta?

Lever du med en rökare? Du som närstående kan utsättas för passiv rökning vilket kan ha stora negativ påverkan på dig, Om din partner försöker sluta röka finns det en del du kan göra för att underlätta för honom eller henne:

 • Var stöttande utan att predika. Poängtera att du gärna vill ha ett långt liv tillsammans och visa på praktiska fördelar med att din närstående slutar, till exempel en kalkyl på pengarna du kan spara genom att sluta
 • Hjälp din partner att hitta ett nikotinersättningsmedel som passar. Du kan också vara behjälplig med att se till att han eller hon alltid har sådana tillgängligt
 • Erbjud din partner att delta i aktiviteter och annat som drar tankarna från rökning

 

Lista på hjälpmedel för att sluta röka


Stöd på telefon och i chat

En stor del av att sluta röka är den psykiska påfrestningen. Att vänja kroppen av tobak kan göra att hel del jobbiga tankar och känslor börja ploppa upp och ställa till besvär. Då kan det vara riktigt skönt att faktiskt få prata med någon som lyssnar. Någon som förstår vad du går igenom och kan stötta dig med goda råd.

Sluta-röka-linjen erbjuds via landstinget och är en kostnadsfri tjänst som riktar sig till alla som vill sluta röka eller snusa. Du kan ringa eller chatta och på så sätt få en individanpassad hjälp av rådgivare med vårdbakgrund som alla är kvalificerade tobaksavvänjare.

Att ta hjälp av sluta-röka-linjen är effektivt – enligt självrapporter är 35 % rökfria 12 månader efter att de använt tjänsten.

Du kan också vända dina frågor och funderingar till exempelvis:

 • Vårdcentral
 • Vissa landsting har sluta-röka-mottagningar
 • Onlinebaserade vårdtjänster
 • Olika forum online för öppen diskussion med andra i samma sits, liknande Sluta-röka-loggen som tidigare var tillgänglig.
 • Sluta-röka-grupper med fysiska sammankomster för gemensam pepp och samtal.

Svårigheten att sluta

När Karl Olof Fagerström arbetade med narkotikaberoende på 1970-talet förvånades han över att så många av dem berättade att det var lika svårt att sluta röka som att sluta med narkotika.

– Jag tyckte det lät konstigt, för på den tiden betraktades rökning mest som en ful ovana och de som hade svårt att sluta var viljesvaga eller hade dålig karaktär, berättar Karl Olof och fortsätter:

– Men om man lyckats bryta ett narkotikaberoende kunde man väl inte vara viljesvag?

Han började därför att studera den forskning som fanns, för att ta reda på orsaken till varför det egentligen är så svårt att sluta röka.

En smart hjälp på din resa till att bli rökfri!

Här får du reda på mer om Zonnic portionspåsar

Hjälp att sluta

Den värsta abstinensen bruka gå över på några dagar och efter två till tre veckor har hjärnans receptorer lugnat ner sig betydligt. Men det kan ta flera år innan suget efter att röka försvunnit helt, förklarar beroendeexperten Karl Olof Fagerström.

Karl Olof var tidigt inne på att nikotinprodukter var ett av de bästa sätten att hjälpa människor till ett rökfritt liv.

– Nikotin är naturligtvis farligt, men det är inte tillnärmelsevis så skadligt som rökning. För mig handlar det om “harm reduction”, skademinimering. Det riktigt hälsovådliga med rökning är att vi just andas in röken, förklarar Karl Olof.

Effektiva nikotinläkemedel dämpar röksuget

Suget efter nikotin gör att du mår dåligt när du fimpat. Kroppen och i synnerhet receptorer i din hjärna har vant sig vid ett stadigt intag av nikotin. När nikotinet slutar komma mår du helt enkelt dåligt med en rad abstinensbesvär som följd.

Tur då, att det finns effektiva nikotinläkemedel att tillgå.

Idag finns ett brett utbud av olika läkemedel som hjälper dig bekämpa röksuget och få dig att bli mindre benägen att sträcka dig efter cigaretterna. Bland annat hittar du:

Olika nikotinläkemedel passar olika bra för olika människor. Det fina med den stora paletten av produkter är att du kan hitta något som passar just dig och dina behov.

Nikotinläkemedel hittar du på apotek, i livsmedelsbutiker och online. Kom ihåg att du måste vara 18 år fyllda för att köpa nikotinläkemedel.

Börja smått – hitta rätt. Många av de sluta-röka-mediciner som du hittar på apotek och i livsmedelsbutiker finns i både små och stora förpackningar. Börja alltid med den mindre varianten om du ska testa ett nytt. På så sätt gör du inte någon större förlust, om det skulle visa sig att det läkemedel du köpt inte är optimalt för just dig.

Sluta röka Appar – modern teknik för att sluta röka

Din smarttelefon kan funka som ett bra stöd i din kamp att bli rökfri. Idag finns ett gäng olika appar som alla syftar till att hjälpa människor att sluta röka.

Apparna har ofta funktioner som:

 • Chat
 • Logg av framsteg
 • Påminnelser
 • Ekonomi

Testa dig fram med olika och se vilka som passar just dig. Vissa är gratis, andra kostar pengar och vissa är gratis att ladda ner och använda men erbjuder köp inuti app. En del av apparna innehåller reklam.

Sluta röka Appar – modern teknik för att sluta röka

Din smarttelefon kan funka som ett bra stöd i din kamp att bli rökfri. Idag finns ett gäng olika appar som alla syftar till att hjälpa människor att sluta röka.

Apparna har ofta funktioner som:

 • Chat
 • Logg av framsteg
 • Påminnelser
 • Ekonomi

Testa dig fram med olika och se vilka som passar just dig. Vissa är gratis, andra kostar pengar och vissa är gratis att ladda ner och använda men erbjuder köp inuti app. En del av apparna innehåller reklam.

Pålitlig, svensk app! Appen ”Rökfri” är utvecklad och drivs av Vårdguiden 1177. Den är helt på svenska, reklamfri och du använder den helt kostnadsfritt. Appen består av två delar – en förberedande fas inför rökstoppet och en fas för själv perioden då du håller på att sluta. I Rökfri hittar du tips, fakta och inspiration samtidigt som du kan följa dina framsteg. I dagboksfunktionen loggar du dina känslor och får på så sätt en bra bild av processen. Appen ger dig och information av hur din ekonomi förbättras av att fimpa.

Litteratur och ljudböcker – en källa till kunskap och hjälp

Kunskap kan vara en viktig hörnsten i att bli rökfri. 🤓 Att läsa på och förstå mekanismer bakom nikotinberoende, och ta till sig information kan för många vara ett sätt att bättre rusta sig för rökstoppet och ta sig igenom den jobbiga perioden med abstinensbesvär och röksug.

Det finns många sluta-röka-böcker på marknaden. Ofta grundar de sig på vetenskaplig fakta och listar tekniker eller självhjälpstrategier som kan vara av glädje för den som försöker sluta. Men det kan också finnas mindre seriösa böcker i samma segment.

Och kom också ihåg att alla har olika smak och behov. Se därför till att:

 • Göra research! Vad säger andra om just den sluta-röka-boken du har hittat?
 • Är tipsen baserade på vetenskaplig kunskap, eller är det en mindre seriös ”självhjälpsguru” som ligger bakom?
 • Är den lättläst och är informationen enkel att ta till sig? Om du försöker sluta röka är din tillvaro säkert påfrestande nog. Det sista du behöver är en illa skriven, obegriplig text för att motivera dig till att bli nikotinfri.

En sak som förstås är bra med sluta-röka-böcker: du håller händerna sysselsatta när du håller i boken.

För den som hellre lyssnar än läser finns ett stort utbud av ljudböcker på ämnet att sluta röka. Vissa tycker det ger en lugnande och trygg effekt av att lyssna på någon som talar.

För ljudböcker gäller samma tänk som med traditionella böcker – ta reda på så mycket som möjligt om den särskilda boken du har siktat in dig på. Finns det recensioner eller testimonials från tidigare användare som kan ge dig en hum om ljudbokens kvalitet? Är upphovspersonen trovärdig och seriös? Finns det en vetenskaplig och medicinsk grund som verket vilar på?

Det är frågor du bör ställa dig själv innan du investerar pengar och tid i böcker och ljudböcker under din resa mot sista blosset.

Mindfullness och mentala hjälpmedel

På senare år har begrepp så som mindfullness, meditation och akupunktur fått ett större uppsving på hälsoområdet. Ofta handlar det om tekniker för att hantera stress och ångest, eller för behandlingar av smärta, till exempel. Men även inom rökavvänjning finns det förespråkare av dessa mer alternativa metoder. 🧘‍♀️

Viktigt att komma ihåg:

 • Alternativa behandlingar saknar ofta vetenskaplig grund.
 • Positiva resultat beror inte sällan på placeboeffekt
 • Konventionella metoder, till exempel med nikotinläkemedel, har i sin tur vetenskapligt stöd i litteraturen.

Exempel på alternativa metoder för att sluta röka är:

 • Meditation
 • Hypnoterapi (hypnos)
 • Akupunktur
 • Avslappningsövningar
 • Massage
 • Elektrostimulering.

Av dessa finns det vittnesmål där personer uppger att de faktiskt haft hjälp av metoderna – men studierna på respektive behandling är få eller gjorda utan kontrollgrupper och det är således svårt att påvisa någon effekt i vetenskaplig mening.

Samtidigt är alla människor olika och ingen av behandlingarna ovan är i sig direkt skadliga. När det gäller att bli fri från nikotin och tobak är det egentligen individen själv som avgör vad som funkar bäst. Om du har hjälp av akupunktur eller liknande för att mildra röksug och stå emot cigarettbegäret så är det förstås en stor seger – vetenskaplig eller ej!

En sak som förstås är bra med sluta-röka-böcker: du håller händerna sysselsatta när du håller i boken.

För den som hellre lyssnar än läser finns ett stort utbud av ljudböcker på ämnet att sluta röka. Vissa tycker det ger en lugnande och trygg effekt av att lyssna på någon som talar.

För ljudböcker gäller samma tänk som med traditionella böcker – ta reda på så mycket som möjligt om den särskilda boken du har siktat in dig på. Finns det recensioner eller testimonials från tidigare användare som kan ge dig en hum om ljudbokens kvalitet? Är upphovspersonen trovärdig och seriös? Finns det en vetenskaplig och medicinsk grund som verket vilar på?

Det är frågor du bör ställa dig själv innan du investerar pengar och tid i böcker och ljudböcker under din resa mot sista blosset.

Sluta röka utan hjälpmedel – går det?

Visst går det att sluta röka utan hjälpmedel eller mediciner – så kallat ”cold turkey”. 🦃

Att göra det är förstås en fråga om viljestyrka och självkontroll. Vissa har en stor portion av båda, andra har svårare att stå emot röksuget.

Eftersom att det finns en rad bra, effektiva och trygga hjälpmedel tillgängliga behöver man heller inte lida i onödan. Det finns ingen prestige i att bli rökfri utan hjälp och det finns ingen skam i att bli rökfri med hjälp. Den huvudsakliga, övergripande och viktiga aspekten är ju att bli rökfri. Och att därmed förbättra sin hälsa och sin livskvalitet, förlänga sitt liv och sin ekonomi. Alla vägar dit är värda att utforska. Om en inte funkar är det bara att pröva en annan.

Du bestämmer själv metoden och takten. Det är ett stort steg, en rejäl utmaning för de flesta och inte sällan en väg kantad med nederlag. Oavsett hur man gör för att bli rökfri är man en hjälte.

”Med rätt hjälpmedel och motivation kan nästan alla sluta röka”

Alla rökare vet hur svårt det är att sluta röka.
Orsaken är bland annat att cigaretterna snabbt transporterar nikotinet och triggar hjärnans belöningssystem.
– Men med rätt hjälpmedel och motivation kan nästan alla sluta röka, säger docenten och beroendeexperten Karl Olof Fagerström.

Har du bestämt dig för att det är dags att fimpa för gott?

Då har du tagit det första steget på en resa som kan rädda ditt liv – det är också en av de finaste presenterna som du kan ge dig själv och dina nära.

Visst kan det kännas tufft, ja nästan omöjligt till en början, men belöningen är desto bättre.

Mer ork, högre livskvalitet, bättre hälsa, mer pengar över till annat och en massa andra fördelar är bara några av effekterna av att slopa cigaretterna.

Nyfiken på Zonnic nikotinspray?


 

Beroendeexperten Karl Olof Fagerström om abstinens


8 000 skadliga ämnen

I Sverige dör omkring 12 000 personer varje år till följd av rökning. Varannan rökare dör dessutom i förtid och i genomsnitt förkortar rökning livet med tio år.

I tobaksrök finns, enligt expertorganisationen Psykologer mot tobak och Socialstyrelsen, mer än 8 000 skadliga ämnen och omkring 60 av dessa ämnen är kända som cancerframkallande.

Men rökning ökar inte bara risken för cancer, det finns en mängd andra sjukdomar där rökning är en av de främsta riskfaktorerna till.

Testa Zonnic niktoinspray!

Ger effekt mot röksuget på en minut.

Nikotinspray

Svårigheten att sluta

När Karl Olof Fagerström arbetade med narkotikaberoende på 1970-talet förvånades han över att så många av dem berättade att det var lika svårt att sluta röka som att sluta med narkotika.

– Jag tyckte det lät konstigt, för på den tiden betraktades rökning mest som en ful ovana och de som hade svårt att sluta var viljesvaga eller hade dålig karaktär, berättar Karl Olof och fortsätter:

– Men om man lyckats bryta ett narkotikaberoende kunde man väl inte vara viljesvag?

Han började därför att studera den forskning som fanns, för att ta reda på orsaken till varför det egentligen är så svårt att sluta röka.

En smart hjälp på din resa till att bli rökfri!

Här får du reda på mer om Zonnic portionspåsar

Kemiskt beroende

En av orsakerna till svårigheterna är att det skapas ett kemiskt beroende när en person börjar att röka. Hjärnan formas helt enkelt om. Nikotinet inriktar sig på hjärnans receptorer och gör så att man som vanerökare behöver cigaretten för att man ska må som vanligt.

– Dessutom skapar hjärnan fler receptorer vilket leder till att det blir en överaktivitet när och om man försöker sluta, säger Karl Olof.

– Det visar sig som abstinensbesvär, vilket kan göra det väldigt svårt att sluta med cigaretterna.

Hjälp att sluta

Den värsta abstinensen bruka gå över på några dagar och efter två till tre veckor har hjärnans receptorer lugnat ner sig betydligt. Men det kan ta flera år innan suget efter att röka försvunnit helt, förklarar beroendeexperten Karl Olof Fagerström.

Karl Olof var tidigt inne på att nikotinprodukter var ett av de bästa sätten att hjälpa människor till ett rökfritt liv.

– Nikotin är naturligtvis farligt, men det är inte tillnärmelsevis så skadligt som rökning. För mig handlar det om “harm reduction”, skademinimering. Det riktigt hälsovådliga med rökning är att vi just andas in röken, förklarar Karl Olof.

Öka chanserna med 50-60 procent

Att nikotinersättningsmedel som till exempel spray, portionspåsar, sugtabletter eller plåster verkligen hjälper de som vill sluta röka, är nu allmänt erkänt bland forskare. En sammanställning av 136 olika studier (Hartmann-Boyce et al 2018) visade att om man använder nikotinersättningsmedel så ökar chanserna att bli rökfri med mellan 50 och 60 procent.

De olika receptfria nikotinläkemedlen mot rökning fungerar olika när det gäller hur nikotinet når hjärnans receptorer.

– Man kan säga att inget slår cigaretten, säger Karl Olof Fagerström.

– När du tar ett bloss tar det 15 sekunder för nikotinet att nå hjärnan. Plåster är långverkande och tar ett par timmar på sig att ge effekt. Spray är det som ligger närmast cigaretten, det tar ungefär en minut innan effekten kommer.

Tillgängligheten har ökat

En stor skillnad mot när Karl Olof Fagerström arbetade med de första nikotinersättningsmedlen är att de nu går att köpa receptfritt. De flesta medlen går att hitta på just de ställen där man köper cigaretter.

– Det är jättebra att tillgängligheten har ökat så kraftigt, säger han. Ju färre hinder vi sätter mellan rökare och rökavvänjningsmedel desto bättre är det, säger Karl Olof.

Olika nikotinläkemedel passar olika bra för olika människor. Det fina med att det i dag finns en så stor palett av effektiva nikotinläkemedel är att du kan hitta något som passar just dig och dina behov.

I dag finns nikotinläkemedel bland annat på apotek, i livsmedelsbutiker och online, men man måste vara 18 år fyllda för att köpa nikotinläkemedel.

Vanans makt

En sak som tidigt framgick för Karl Olof Fagerström var att rökberoende inte bara består av ett fysiskt behov. Det handlar lika mycket om vanans makt.

– Rökning handlar om mer än nikotin. Om du till exempel ställer en röksugen person inför valet mellan ett nikotinhjälpmedel och en nikotinfri cigarett, så kommer de flesta att välja den nikotinfria cigaretten. Och det har att göra med vanan av att hålla i en cigarett, känslan i munnen och lungorna, säger Karl Olof.

Så om nikotinersättningsmedlet tar hand om röksuget, så måste den som vill sluta röka ta hand om resten.

– Även om det kan låta konstigt så är det en god idé att ändra andra saker i livet samtidigt som du slutar med cigaretterna, säger Karl Olof Fagerström.

– Som att ta upp en hobby eller börja träna. Det är saker som hjälper dig att fokusera på annat än att röka.

Stress är en trigger

Ett annat sätt att bli lyckosam med rökavvänjningen är att sluta i samband med semestern.

– Stress är en stark trigger för att vilja ha en cigarett, säger han. Och på semestern är stressnivåerna lägre, vilket gör att du blir mer motiverad.

Ett annat tips är också att låta din familj, dina vänner och kollegor veta om att du försöker slutat röka. Det kan leda till att du kan få stöd och uppmuntran på din resa, speciellt om du skulle känna dig frestad att ta en cigarett.

– Ja, försök inte sluta i hemlighet. Det har visat sig att den som söker stöd hos sin omgivning har bättre förutsättningar för att lyckas än den som inte gör det, avslutar beroendeexperten Karl Olof Fagerström.

Zonnic munspray – snabbverkande, effektiv och smakar gott!

Vad händer i kroppen när man slutar röka?

Vid ett rökstopp så märker du skillnader ganska omgående. Vissa saker känns jobbiga förstås. Abstinensbesvären, det påfrestande röksuget, koncentrationssvårigheter, ångest, trötthet, sömnproblem – ja, listan över negativa känslor efter att du har fimpat kan tyvärr göras lång.

Men det kan vara en fördel att känna in sig på allt det positiva som händer i kroppen när du blir rökfri. För den listan kan nämligen också göras lång. Och jämför du det positiva med det negativa så står det snabbt klart att fördelarna väger över med råge. ⚖

Här får du en närmre titt på vad som händer i kroppen när du slutar röka. Om du står inför att sluta – spara då den här infon och ha den tillgänglig. När det blir jobbigt kan det vara en stor tröst att påminna sig om alla vinster ett rökstopp för med sig.


 

Allt om vad som händer i kroppen när man slutar röka


Vad händer i kroppen – timme för timme

Förändringen går snabbt och på kort tid märker du skillnaden. Din kropp är så van vid att få en jämn dos nikotin och tobak att den mer eller mindre direkt reagerar när du slutar tillföra den vad den förväntar sig.

Det här händer de första timmarna från rökstopp:

Efter bara cirka tjugo minuter från det att du fimpade din sista cigarett kommer ditt blodtryck att sjunka. Även pulsen sänks och stabiliserar sig på en normal, mer hälsosam nivå.

Detta gör i sin tur att dina händer ✋ och fötter 🦶 får tillbaka sin värme, då blodflödet – tidigare hämmat av rökningen – får ny kraft och hittar ut i fingrar och tår på ett mer effektivt sätt.

Under samma dag som du slutar röka kan du komma att märka av fler positiva effekter. Cirka åtta timmar efter du fimpat kan du till exempel uppleva att du känner dig piggare än vanligt – det beror på att halten av giftiga ämnen, framförallt kolmonoxid, har minskat i blodet. Nikotinet i blodet har i sin tur hunnit minska med upp till 90 procent under samma tid.

Cirka fyra timmar senare – totalt 12 timmar från rökstopp – är blodets syrehalt återställd till normal nivå vilket är rejält positivt!

24 timmar. Du har nu varit rökfri ett helt dygn. Här kan det bli kämpigt, eftersom du vid den här tiden kan ha nått toppen på de ångestkänslor som nikotinabstinens ofta medför. Försök att hålla huvudet kallt och var stark. Ångesten – som de flesta ex-rökare kan vittna om – är riktigt jobbig och obehaglig, men den går över! Kom ihåg – för varje dag du förblir rökfri minskar du risken för att bli sjuk i till exempel hjärtinfarkt.

Vad händer i kroppen – dag för dag

Att bara kunna tala om sin tid som rökfri i termer av dagar istället för timmar är en enorm vinst och något som du kan vara väldigt glad och stolt över. Du har klarat dig så här långt – ta det som ett kvitto på att du kan klara dig hela vägen!

Det här händer i kroppen den första veckan efter rökstopp:

Två dagar från det att du fimpar har kroppens självläkande mekanismer börjat verka. De nervtrådsskador som rökningen åsamkat börjar läka. Du kan också redan nu börja känna av en stor skillnad när du äter – lukt- och smaksinnena, som för rökaren är rejält hämmade, börjar återvända till sin normala kapacitet. Smaker och dofter blir nu tydligare och starkare – njut av maten! 🌮

Tre dygn – mer positivt händer! Skulle du göra ett blodprov så skulle inget nikotin upptäckas i din kropp. Lungorna som tagit mycket stryk av rökningen påbörjar att läka sig. Samtidigt är detta en period som du kan uppleva ett riktigt starkt röksug – detta är till stor del en psykisk reaktion. Håll ut – du har redan tagit stora och viktiga steg på din resa!

Sju dygn – en vecka utan cigaretter. Fantastiskt! Du ska vara oerhört stolt över dina framsteg. Röksuget kan finnas kvar – det hugger fortfarande till då och då. Normalt är det dock glest mellan dessa episoder vid det här laget, troligtvis är det bara tre gånger per dag du känner för att röka. Och dessa känslor brukar inte vara länge, max ett par tre minuter.

Längre tid – fler och större framsteg

Det blir lättare med tiden. Om du lyckas hålla ut så kan du se fram emot stora belöningar.

Det här händer i kroppen månader efter rökstopp:

Tre veckor in och du har nu kommit förbi de värsta aspekterna av ett rökstopp. Abstinensbesvär och de negativa känslorna som hör ihop med det har runnit bort. Du känner dig frisk, glad och pigg. Borta är ilskan, deppen och sömnsvårigheterna.

Två månader rökfri – Bättre lungkapacitet, mer styrka, mindre risk för benskörhet. Utmärkt tidpunkt att börja motionera och träna! 🏃‍♀️

Tre månader rökfri – nu är din blodcirkulation ljusår bättre än nu du rökte och du   har kapat risken för att bli sjuk i hjärtinfarkt rejält. Din hy har tappat rökarens gråa toner, du ser piggare ut. Erektionsproblem har minskat, sexlust ökat och med det får du säkerligen en förhöjd livskvalitet.

Ett halvår utan cigaretter – visst känns din andning bra? Inte så konstigt! Flimmerhåren i dina lungor har fått nytt liv. Hostan som tidigare var en ständig följeslagare har försvunnit.

Vad händer i kroppen – år för år

Ett år som icke-rökare – Risken för stroke har minskat med 50 procent. Ditt immunförsvar har stärkt betydligt. Du har plussat på dagar och år på ditt liv.

Fem år rökfri – De celler som tidigare var i förstadium till cancer är läkta. Din risk för svåra sjukdomar som hjärnblödning är likvärdig en icke-rökares.

10 år – cigaretterna är nu ett minne blott. Och du, risken för lungcancer är halverad. Du har livet, hälsan och friheten åter. Njut och var stolt över dina framsteg – du är en hjälte! 🦸‍♂️

Sluta röka abstinens – Hur blir jag av med det?

Svettas, irriterad, ont i huvudet, deprimerad. Alla som försökt att sluta med cigaretterna känner igen dessa abstinensbesvär. Det är tufft, kämpigt, jobbigt och ibland känns det omöjligt att klara sig en enda sekund till utan ett bloss.

Men kom ihåg: det går att får hjälp mot abstinens.  Abstinenssymtomen är tillfälliga – ditt välmående är långsiktigt.


 

Allt om abstinens från rökning


Vad är abstinens?

Vad betyder abstinens? Ordet kommer från latinets abstiner, som betyder avhållsamhet. Med vår moderna definition menar vi oftast de kroppsliga och mentala reaktioner som du känner när du slutar med en viss substans, till exempel nikotin.

Abstinensbesvär

Om du slutar röka eller snusa kan du uppleva en rad olika typer av abstinensbesvär. Vissa är fysiska och andra är psykiska. En stark känsla av nikotinsug är förstås vanligt. Du kan också känna dig extremt irriterad och lättretad. Vemod är vanligt och till och med depression förekommer. Även humörsvängningar med allt från ångest till koncentrationssvårigheter kan uppstå.

Rent fysiska abstinensbesvär, alltså sådant man känner i kroppen, kan vara:

 • huvudvärk
 • svettningar
 • trötthet
 • darrningar
 • sömnproblem
 • ökad aptit
 • magsmärtor
 • matsmältningsproblem

Abstinenssymtomen kan kännas ruskigt obehagliga och verkligen ställa till det för din motivation att förbli rökfri. Men även om det känns jobbigt så är besvären i sig inte farliga för din hälsa och de går över.

Dag för dag – Så klarar du dig igenom abstinens från nikotin

Hur länge har man abstinens efter nikotin? Det är olika för alla. Vissa kan känna mest fysiska abstinenssymtom, medan andra känner att det är påfrestande för psyket. Fysiska symtom varar oftast bara ett par dagar – det är de psykiska besvären, själva vanan, som kan vara bra mycket längre.

Låt oss titta lite på hur abstinensen av att sluta känns dag för dag:

 • De fysiska symtomen märker du vanligtvis inom fyra till 24 timmar efter din sista cigarett eller snus.
 • Abstinensbesvären känns som mest efter tre dagar som nikotinfri. Under de kommande tre eller fyra veckorna minskar besvären gradvis.

Röksug och triggers

Suget är förrädiskt och ditt psyke kan spela dig spratt när du väl fimpat. Vissa miljöer, människor och situationer kan lätt trigga begäret efter en cigarett eller en snus, trots att din kropp faktiskt vant sig av med nikotinbehovet.

Något som kan vara till hjälp mot abstinens är då att försöka fokusera på de positiva bitarna med att vara rök- och snusfri.

För visst kan du märka en hel del förbättringar? Till exempel kanske du känner att smak- och luktsinne börjar bli skarpare? Din andning är sannolikt inte lika besvärad.

Hjälp mot abstinens – Smarta tips

Abstinensen är stark men tänk på att du faktiskt är starkare. Med ett antal bra strategier och tips kan du komma ut på andra sidan både gladare och piggare.

 • Gör en lista över dina anledningar att sluta

När suget är som starkast kan du fokusera på varför du faktiskt valt att sluta röka eller sluta snusa. Det kan vara av hälsoskäl. Du kan säkert ha dina egna, högst personliga motiv till att bli rök- och snusfri. Ha listan tillgänglig och titta på den när det känns jobbigt.

 • Belöna dig själv

Har du klarat en timme utan cigg? Bra! Har du klarat en vecka? Fantastiskt. Varje litet framsteg är värt att uppmärksamma och fira. DU är värd att fira. Och det behöver inte vara något dyrt eller krångligt. Hitta något som gör dig glad. En promenad i skogen, en god middag eller ett varmt bad kan alla fungera som belöningar när du stått emot suget.

 • Se till att ha stabila människor omkring dig.

Stödet från närstående är jätteviktigt för att hålla ut. Kompisar och familj kan vara bra support men det är också bra att kunna luta sig mot människor som gått igenom det du går igenom. Känner du före detta rökare? Vänd dig till dem och utbyt tankar – de vet precis hur du har det.

Testa Zonnic nikotinspray!

Ger effekt mot röksuget på en minut.

Nikotinspray

Rökstopp och humörsvängningar – Så hanterar du situationen

Du har dragit ditt sista bloss och fimpat din sista cigarett. Och därmed har du gjort din kropp och din hälsa en rejäl tjänst. Sannolikt har du förlängt ditt liv.

Så varför är du då så nedstämd? Ja, visst är det lite orättvist att rökstoppet resulterar i dåligt humör, humörsvängningar eller till och med depression och ångest? För många som slutar röka är det just dessa känslobesvär som infinner sig när kroppen inte längre får nikotin. Det kan vara superjobbigt – till och med så jobbigt att du lockas att plocka upp cigaretterna igen – men dessa känslor är normala, hanterbara och bäst av allt; övergående.

Här tittar vi närmre på de känslomässiga utmaningar som kan uppstå när du ger upp cigaretterna och ger samtidigt tips på hur du tacklar besvären.


 

Allt om rökstopp och humörsvängningar


Varför är mitt humör så dåligt efter mitt rökstopp?

Du är irriterad. Du är ledsen. Nervös. Deppig. Känslorna du upplever hänger ihop med din hjärnkemi. Nikotinet i cigaretterna stimulerar nämligen din hjärna och gör att den frigör signalsubstanser som ger dig en känsla av välbehag – denna process är boven i dramat när det gäller beroendet. När hjärnan väl vant sig vid att få de där ”duscharna” av glädjeämnen från nikotinet är det helt enkelt kämpigt att sluta.

Välbehaget du är van vid uteblir – negativa känslor ökar i takt med att röksuget ökar. Nu är det istället abstinensbesvären som tar ton.

Men kom ihåg:

 • Negativa känslor går över!
 • De går att hantera!
 • Fokusera på de positiva effekterna – det kan hjälpa dig behålla motivationen!

Depression

För de flesta som slutar röka går de negativa känslorna av nedstämdhet och irritation över efter cirka två veckor. Men för somliga håller de i sig längre än så och då kan det vara fråga om en regelrätt depression. Då kan det vara lockande att vända sig till cigaretterna igen, eftersom de åtminstone i stunden kan höja humöret. Det här är förstås ingen bra lösning och mycket skadligt för din hälsa ur ett långsiktigt perspektiv.

Depression är ett tillstånd som kan och bör behandlas separat. Sjukdomen är komplex och kan ha många olika bakomliggande orsaker.

Om du misstänker att du lider av depression ska du se till att söka hjälp hos vården.

Exempel på depressionsbehandlingar är bland andra:

 • Samtalsterapi med samtalsterapeut eller psykolog.
 • Antidepressiv medicinering
 • Kombination av medicin och terapi

Ångest

Rökning och psykisk hälsa hänger ihop, eftersom cigaretterna påverkar din hjärna. För många som lider av ångest kan cigaretterna till och med funka som en slags självbehandling – när de avstår att röka kan ångestkänslorna förstärkas av abstinensbesvären. Rökningen blir då ett sätt att hantera ångest.

Men ångest är ett tillstånd som ofta har djupare orsaker och att dämpa ångesten med tobak är ingen hållbar lösning. Det bästa är om du kan hitta roten till din ångest och börja jobba med den. Detta kan i sin tur förstärka dina chanser när du slutar med cigaretterna. Om den ångest du får efter rökstopp kan hanteras är det större sannolikhet att du får lättare att stå emot röksuget.

Ångest kan uppstå efter rökstopp även för personer som inte lider av ångest annars. Detta är en av de vanliga symtomen som kan infinna sig efter rökstoppet. Ångestkänslorna är en normal biverkning och för de flesta försvinner de tämligen fort.

Så hanterar du dina humörsvängningar

Rökstopp kan innebära att man hamnar i känslomässig obalans. Om du tidigare – under ditt rökande liv – känt dig mer eller mindre jämn i humöret, kan det vara en svår omställning att helt plötsligt pendla mellan olika känslotillstånd. Detta är också en stor orsak till återfall – känslostormarna blir helt enkelt för påfrestande och röksuget tar överhanden.

Då är det skönt att veta, att det faktiskt finns smarta, rökfria sätt att parera känslorna:

 • En aktiv livsstil. Genom att motionera gör du både kropp och själ en tjänst. Promenader, ett gympass, en löprunda – alla är de aktiviteter som frigör ”lyckoämnen” i hjärnan som dämpar negativa känslor. Självklart kan det vara svårt att hitta energi till träning när man känner sig nere men kan du finna kraften så kan du få en fin belöning i ett höjt humör.
 • Umgänge med nära och kära. Är man deppig är det lätt att man drar sig undan från andra människor. Försök att hålla kontakten med personer du tycker om – antingen fysiskt eller på telefon eller sms. Att interagera med människor du tycker om kan dämpa deppen.
 • Plan och struktur. Negativa känslor kryper gärna in i hålen i ditt schema. Om du istället ser till att planera in aktiviteter och händelser under din dag är chansen att nedstämdheten helt enkelt inte får lika mycket plats i ditt liv.
 • Belöningar. Gör en lista på sådant som gör dig glad och som du tycker om. Listan är ditt belöningssystem. När du känner dig nere eller irriterad så kan det vara läge att belöna dig själv. Och det behöver egentligen inte vara något storslaget – ett smaskigt mellanmål, en roande aktivitet, en stund framför din favoritserie kan alla fungera som humör-boost. Eftersom du är i färd med att sluta, det vill säga befinner dig på en tuff resa, så är du mer än värd att skämma bort dig själv lite extra.

Passiv rökning – ett hälso- och miljöproblem

Rökning berör inte bara rökaren. Även närstående och personer i rökarens omgivning kan påverkas negativt – även om de själva aldrig tar ett bloss. Att sluta röka kan alltså vara positivt för fler än dig själv. Din familj och dina vänner tjänar också på att du fimpar för gott.


 

Allt du behöver veta om passiv rökning


Vad innebär passiv rökning?

Passiv rökning betyder att du inte röker själv, men att du utsätts för tobaksrök från personer i din omgivning. På så sätt drabbas även du av allt det där skadliga som rökningen för med sig.

Att utsättas för miljötobaksrök, som det ibland kallas, under långa perioder är en lika stor hälsorisk som traditionell rökning. Fem till tio lungcancerfall om året kan kopplas till passiv rökning, och cirka 400 fall av hjärt och kärlsjukdomar.

Hur passiv rökning kan orsaka problem med min hälsa?

Att få i sig rök i andra hand är i princip samma sak som att röka själv. Den som är passiv rökare kan alltså få i sig lika mycket av de skadliga ämnen och gifter som finns i tobaksrök som rökaren får. Är man dessutom känslig för rök så kan det även kännas obehaglig och irriterande. Och så luktar det så klart inte gott – lukten fastnar också i icke-rökarens kläder och hår, lika lätt som hos rökaren.

Vanliga symtom eller besvär som kan uppstå är:

 • irriterade ögon
 • hosta
 • svidande känsla i halsen
 • huvudvärk
 • andfåddhet

Mängden rök och hur länge man utsätts för det är förstås direkt avgörande för hur pass stora negativa effekter på hälsa man riskerar. Följande risker finns när man vistas i närheten av en rökare:

 • Exponering för tobaksrök under lång tid kan leda till större risk för lungcancer med 20 procent
 • Risk att få hjärtinfarkt ökar med 30 procent
 • För personer med hjärtsjukdom kan passiv rökning öka risken för kärlkramp
 • Astma och allergi kan förvärras av tobaksrök, likaså öka risken för kroniska luftvägssymtom

Röker du men vill minimera hälsorisker för din omgivning och din familj? Kom då ihåg att:

 • Alltid försöka röka på ett rejält avstånd från andra, särskilt barn
 • Försök att byta kläder när du har rökt – inrökta tygmaterial bär med sig rökens giftiga ämnen
 • Testa att byta ut cigaretten mot ett rökfritt nikotinläkemedel, exempelvis sugtabletter, nikotinpåsar eller nikotinspray. Dessa tar udden av ditt röksug och har en stor fördel i att de inte besvärar någon annan.

Passiv rökning och barn

Barn och tobak är förstås en dålig kombination och små barn är särskilt känsliga för passiv rökning. De barn som växer upp i en miljö med tobaksrök drabbas oftare av luftvägsinfektioner och öroninflammation än barn som lever i rökfria hem. Det beror på att deras lungor helt enkelt fungerar sämre, med slemhinnor och luftvägar som är mer mottagliga för infektioner.

Är du en nybliven förälder? Kom ihåg att passiv rökning i hemmet ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. Att hålla hemmiljön fri från tobaksrök är det tryggaste och hälsosammaste alternativet. 🚭

Att sluta med cigaretter som förälder är alltså en stor gåva, inte bara till dig själv, utan även till dina barn och sin partner. Familjen har större chans att hålla sig friska och potentiellt får man också mer tid tillsammans.

Passiv rökning vid graviditet och amning

Är du gravid är det rekommenderat att undvika rökiga miljöer så långt det är möjligt. Röken som mamman andas in påverkar nämligen fostret i magen på ett mycket negativt sätt. Bland annat är det mer sannolikt att barnet drabbas av allergier eller astma.

Listan över risker kan dessvärre göras ännu längre. Studier visar till exempel att passiv rökning under graviditeten kan leda till att barnets motoriska förmågor och uppmärksamhet försämras avsevärt. Ett barn vars mamma utsatts för passiv rökning är mer benäget att själv bli tobaksberoende under tonåren.

Hur drabbar passiv rökning min hund och andra husdjur?

Det är inte bara människors hälsa som är i farozonen när det gäller tobaksrök. Även våra fyrfota vänner mår dåligt när husse eller matte röker. En studie från University of Glasgow visar till exempel att risken för att husdjuren drabbas av cancer ökar i ett rökande hushåll.

I synnerhet katter löper stor risk. 😿 Forskarnas hypotes innebär att det sätter sig stora mängder skadliga ämnen i pälsen och att de får i sig gifterna när de tvättar sig.

Man ska också komma ihåg att våra husdjur har rejält känsliga små nosar. Många av oss människor har väldigt svårt för lukter av tobaksrök. En hund med ett långt mer utvecklat luktsinne kan då rimligen antas lida ännu värre än vi gör.

Sluta röka viktökning – Hur hänger det ihop?

Motivation och pepp är de viktigaste faktorerna för att lyckas bli rökfri. Därför kan det kännas jobbigt att gå upp i vikt när du väl fimpat. Det känns ju helt klart orättvist. Här går du och gör något bra – slutar röka – och så börjar plötsligt vågen komma med taskiga påminnelser.


 

Allt om rökning och viktuppgång


Det är vanligt att gå upp i vikt vid rökstopp

Du är inte ensam om att gå upp i vikt efter att ha fimpat. Det är en av de vanligaste ”negativa” effekterna av att sluta röka: Före detta rökare brukar lägga på sig två till fyra kilo den första månaden som rökfri.

Det är helt normalt att ifrågasätta sitt val att slänga cigaretterna om kroppen inte längre känns bekväm. Motivation är otroligt viktig för att bekämpa röksuget. Därför kommer här några värdefulla tips för att hålla motivationen uppe.👌

Viktuppgång och motivation

Viktuppgång är en vanlig och fullt hanterbar bieffekt på resan mot att bli rökfri. Med en bra strategi kring kost, träning och motion är det lättare att hålla både rök- och sötsuget borta.

Vi har listat biverkningar av att röka och konsekvenser av rökning >

Varför går man upp i vikt när man slutar röka?

Det finns flera anledningar till viktuppgång efter att ha blivit rökfri.

Nikotin påverkar kroppens förbränning genom att öka ämnesomsättningen. Faktum är att nikotin ökar förbränningen av kalorier vid vila, från cirka 7 till 15 procent. Utan nikotin kan kroppens förbränning sakta ner och lägga på sig onödiga kilon.

Större aptit

Tobak har en annan effekt också, och det är att det kan dämpa aptiten. Rökningen kan helt enkelt göra så att du känner dig mindre hungrig. Genom att bryta vanan med cigaretter ger kroppen starkare hungersignaler än tidigare – ju hungrigare du känner dig, desto mer sannolikt är det att du äter. Ganska simpelt. 😊

Psykologin som hänger ihop med rökning är också viktig. Vanan av att hålla i en cigarett och ta sina bloss kan vara lika stark som det fysiska begäret av nikotin. Därför är det vanligt att sysselsätta händerna och munnen med småäta istället för att röka.

Sluta utan att gå upp i vikt

Går det då att sluta röka utan att gå upp i vikt? Ja det gör det! Med smarta strategier kring hur du rör dig och vad du stoppar i munnen är det fullt möjligt att hålla midjemåttet under kontroll. 🏖

Så lindrar du röksuget

Det är kanske lättare sagt än gjort, men ett bra tips är att göra en måltidsplan. Äter du regelbundet har du större chans att undvika ”cravings” på grund av att blodsockret gått ner i tårna. Har du hälsosam men god mat att se fram emot är det lättare att motstå det där plötsliga godissuget. Det kan dessutom finnas en del landminor hemma i skafferiet, så bit ihop och rensa ut chips, choklad och kakor. Sötsug fungerar som röksug – det går snabbt över.

 • Planera dina måltider
 • Håll blodsockret på jämn nivå för att undvika ”cravings”
 • Satsa på god mat med låg kalorihalt
 • Rensa ut godis och sötsaker

Tänk grönt!

Att äta mat som är nyttig är så klart viktigt. Frågan är förstås vad som är bra mat vid rökstopp. Tänk grönt! Skriv en inköpslista innan du handlar – och se till att listan innehåller mycket grönsaker, frukt och annan mat med låg kalorihalt. Det ökar chanserna äta en balanserad kost. 🥗

Bra snacks

Kosten ska samtidigt inte vara ett bekymmer. Det går utmärkt att äta god mat som också är hälsosam. Det viktiga är att äta bra, inte att sluta äta helt, testa snacks som innehåller mindre socker.

Bra snacks för att klara sig genom dagen kan vara till exempel:

 • Äppelskivor
 • Babymorötter 🥕
 • Osaltade nötter

Ibland är det känslan av att inte ha något i munnen som ställer till det. Så istället för en cigarett, testa:

 • Grönsaksstavar
 • Tuggummi (sockerfritt)
 • Halstabletter (sockerfria)

Det kanske allra bästa du kan få i dig är vatten. Ett glas, eller två, dämpar hungerkänsla och sötsug. En bra vätskebalans hjälper dig helt enkelt att må bättre.

Gå ner i vikt med en aktiv livstil

Har du slutat med cigaretter eller snus och märker av en viktuppgång? Var lugn, det finns många sätt att klättra ner till din trivselvikt.

Rätt diet är viktig, men fysiska aktiviteter är också effektiva för att hålla kroppsvikten i schack. Du kan komma en bra bit på väg med vanlig vardagsmotion:

 • Ta trapporna istället för hissen.
 • Ta cykeln till jobbet.
 • Gå en extra promenad på lunchen.

Hittar du en träningsform som ger dig lust och glädje så blir den enkelt en naturlig del i att bekämpa kalorierna. Träning har dessutom den där lilla fina bonusen av att den hjälper dig att snabbt bli av med sötsuget.

Sluta röka Fördelar för dig och din omgivning

Funderar du på att sluta eller dra ner på rökningen? Här listar vi en flera positiva saker som kan stärka motivationen. Du hittar också bra tips som kan hjälpa dig på vägen.

Kom ihåg att det aldrig är för sent att lägga av med rökningen. Glöm inte heller att fira varje delmål, varje cigarett som du väljer bort är en seger! Kroppens läkningsförmåga är så mycket snabbare än du kanske anat. När du väl bestämt dig för att sluta så kan du se fram emot en rad positiva effekter.


 

11 Fantastiska sluta röka fördelar


1. Förstärkt lukt och smaksinne

Tobaken dämpar förmågan att känna lukter och smaker. Efter bara några dagar som rökfri kommer du att återupptäcka en rad smaksensationer. Mat och dryck kommer att smaka bättre! Du kanske till och med upptäcker att något du tyckt var ganska trist på tallriken blir en ny smakfavorit. 🥗

Tips: När du varit rökfri i 48 timmar, unna dig en riktigt god måltid. Kanske testa den där restaurangen som du länge varit nyfiken på, eller testa smakrik mat på nytt med dina förnyade smaksinnen. Du kommer att bli förvånad!

2. Ett hetare sexliv

En stor fördel som många uppskattar är att sexlivet blir bättre. Det gäller både män och kvinnor, särskilt om du är lite äldre. Rökning har visats ha negativ effekt på både sexdriften och njutningen. Funderar du över att skaffa barn så är rökning en dålig kombination. Rökningen påverkar både mäns och kvinnors fortplantningsorgan negativt, vilket kan göra det svårare att bli gravid och kan senare påverka bebisens hälsa.

Tips: Var ärlig mot dig själv och se hur det känns när du avstår från cigaretterna.

3. Huden mår bättre

Tobaken har en rad osunda ämnen som förorenar huden och ger den en matt, lite gråaktig ton. När du röker minskar hudens produktion av kollagen. Detta gör att den blir mindre elastisk. När du slutat röka kommer du märka hur huden blir smidigare och får en finare lyster. 💎

Tips: Hjälp din hud återhämta sig. Rengör, exfoliera och massera. Använd ansiktsmasker, krämer och serum. Synliga resultat när du tittar i spegeln kan stötta dig i ditt beslut att sluta.

4. Fräschare munhälsa

Rökning är tufft för munhålan, tänderna, och tandköttet.

En fördel med att sluta röka är att när cigaretterna är ute ur bilden kommer din andedräkt att bli fräschare och det blir enklare att åtgärda missfärgade tänder. Vid rökning är det lätt att missa inflammationer i tandköttet. Blodcirkulationen är sämre för rökare vilket kan göra att tandköttet ser bättre ut än det faktiskt är.

När du slutar med rökningen kan tandköttet kännas känsligt, och till och med blöda när du borstar tänderna – detta är tecken på att tandhälsan misskötts tidigare.

Tips: Borsta tänderna flitigt. Använd tandtråd. Använd tandkrämer som skonsamt tar bort fläckar utan att bleka tänderna. Boka en tid hos tandläkaren och fixa tänderna. Ett nytt leende kan kanske också hjälpa dig att hålla motivationen uppe. 😁

5. Blodcirkulationen förbättras

Din blodcirkulation förbättras! Det kan ibland märkas redan efter 2 veckor efter att du gett upp rökningen. När blodet kan transportera syre mer effektivt genom kroppen kan du återhämta dig snabbare från exempelvis träning, läkning eller operationer.

Tips: Börja träna eller röra på dig i samband med rökstopp för att komma igång med en ny vardagsrutin. 🚴‍♀️ Det är viktigt att skapa nya vanor som inte inkluderar rökning. Börja smått och öka över tid. Träning hjälper din blodcirkulation, men framförallt din fysiska och mentala styrka!

6. Blodtrycket går ner

Rökning kan höja blodtrycket och öka din puls. En stor fördel med att sluta röka är att blodtrycket går ner till en mer normal nivå. Det här med blodtrycket är klurigt och det finns inte en sanning som gäller för alla. Men ett lägre blodtryck anses minska risken för sjukdomar som stroke, hjärtinfarkt och hjärtsvikt.

Tips: Det finns flera enkla sätt att på naturlig väg sänka blodtrycket. Långsamma, djupa andetag minskar stressen i kroppen, testa yoga eller meditation, eller avsätt tid för lugna aktiviteter – som att läsa en bok. 📖

7. Snarkar mindre

Rökning gör att slemhinnorna sväller och bidrar därmed till snarkningar. Det kan påverka hur bra du eller de omkring dig sover. Dålig sömnkvalitet medför både psykiska och fysiska risker.

Tips: Om din snarkning påverkar någon i din närvaro, kolla med dem om det skett någon förändring när du slutat röka. Om de sover bättre för att du inte snarkar längre, kan det vara en stark motivation att fortsätta sluta.

8. Immunsystemet stärks

I samband med att du väljer bort cigaretterna så förstärks också ditt immunsystem. Det blir då lättare för kroppen att stå emot förkylningar och andra sjukdomar.

Tips: Passa på att förstärka ditt immunförsvar ytterligare genom att äta C-vitaminrik mat, E-vitaminrik mat som nötter och fullkorn, zinkrik mat som kalkon och krabba, selenrik mat som kyckling, ägg och tonfisk. 🥗

9. Lungkapacitet ökar

En viktig fördel är att andningen känns lättare. Redan efter ett par veckor kan du känna hur din lungkapacitet förbättras. Det innebär att du har lättare att röra på dig och ta del av fysiska aktiviteter på ett sätt som du kanske avstod från tidigare.

Tips: Andas med djupa avslappnande andetag. Allteftersom dina lungor återhämtar sig kommer du märka skillnaden. När du märker förbättring finns inga hinder för att öka dina fysiska aktiviteter.

10. Mindre hosta

När du lägger ner rökningen kan du hosta mycket i början. Denna typ av hosta är faktiskt ett mycket bra tecken på att dina lungor håller på att återhämta sig. Och du kan vara lugn; det kommer inte vara så länge. 😊

Tips: Varmt vatten kan lindra irritation i halsen som kan uppstå av hostan.

11. Mindre risk för cancer

Risken att drabbas av cancer minskar efter ditt rökstopp, oavsett om du slutar tidigt eller sent med rökningen. En cigarett producerar tusentals olika ämnen, många med stora skadeeffekter på din kropp. Det är inte bara du som riskerar att drabbas av cancer – risken ökar även för de runt omkring dig som andas in röken.

Tips: Det är svårt att sluta, med fördelarna är mycket stora. Genom att sluta röka så skyddar du människor runt dig. En fjärdedel av röken får du själv i dig, resten går ut i din omgivning och gör andra till passiva rökare. Sök stöd från vänner och familj, det gynnar alla att rökningen slutar. 👨‍👩‍👧‍👦

Hur många vill sluta?

Ungefär 7 procent av Sveriges befolkning mellan 16–84 år röker varje dag, enligt Folkhälsomyndigheten. Andelen rökare har minskat de senaste åren. Hur många som har försökt sluta, eller vill sluta är svårt att uppskatta.

Finns det några fördelar med att röka?

Det korta svaret – nej. Röken från cigaretterna innehåller många giftiga ämnen som allvarligt skadar hälsan.

Vilka sluta röka fördelar finns det?

Det finns många. Att inte röka är sannolikt en av de bästa sakerna du som rökare kan göra för din hälsa.

 • Blodtryck och puls återgår till normal nivå
 • Riskerna för hjärtinfarkt minskar
 • Risk för cancer minskar
 • Minskar risken för blodpropp
 • Sexlivet kan bli bättre
 • Munhälsan blir bättre
 • Du skyddar din omgivning
 • Hyn förbättras
 • Lukt- och smaksinnet förbättras

Varför börjar folk röka? | Varför börjar man röka?

Det finns många svar på den frågan. Ofta börjar man röka vid ung ålder och vill känna sig vuxen. Det kan handla om att söka sin identitet. Frågan varför man trots att det är farligt fortsätter att röka handlar om att cigarretterna är mycket beroendeframkallande.

Varför är rökning farligt?

Du får i dig en rad giftiga ämnen som allvarligt kan skada din hälsa. På samma sätt riskerar du att skada din omgivning genom passiv rökning. Rökning innebär:

 • Ökat blodtryck och högre puls
 • Ökad risk för hjärtinfarkt
 • Ökad risk för cancer
 • Ökad risk för blodpropp
 • Sämre sexliv
 • Kan vara svårare att bli gravid
 • Munhälsan blir sämre
 • Utsätter omgivningen för passiv rökning
 • Rökhosta
 • Hyn försämras
 • Lukt- och smaksinnet försämras