Sluta snusa | Allt om tips, biverkningar och abstinens | Zonnic
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
share-facebook
share-twitter
share-linkedin
share-email
Quit Snuffing
Quit Snuffing

Sluta snusa

Börjar det kännas lite surt och onödigt att gå och köpa snus varje dag? Har du börjat fundera på hur du kan få bättre hälsa? Är du trött på att vara nikotinberoende? Dessa tankar är bra. Det betyder att du sått fröet till att sluta snusa. Att ta steget och göra sig kvitt snuset är bland det bästa du kan göra för din kropp. Tobak är som bekant skadligt och inget som du varken behöver eller mår bra av.

Med lite viljestyrka, smarta strategier och uthållighet så går det att bli snusfri. Här kan du läsa om bra saker att tänka på, vad som händer i din kropp när du blir nikotinfri och fiffiga tips som underlättar din resa mot ett nikotinfritt liv.

Sluta snusa – ett smart beslut för en bättre hälsa

Sluta snusa – Tips!

Sluta röka tips – så blir du rökfri

Det finns olika sätt att sluta snusa. Alla människor är olika och har olika metoder. För en del är det bara total viljekraft som funkar – att bryta helt med nikotinet och sedan hålla ut genom abstinensbesvären. För andra är det en gradvis nedtrappning som funkar bäst. De allra flesta brukar behöva någon form av stöd för att lyckas.

 • Sätt ett datum för snusstopp!

Ju mer planering och förberedelse du skapar kring att sluta snusa, desto större sannolikhet att du ska bli framgångsrik. Att bara sluta hux-flux kan vara svårt och abstinensbesvären blir ofta övermäktiga om du inte förberett dig mentalt. Bestäm istället ett datum några veckor fram och använd tiden för att ta farväl av snuset och rusta dig för att sluta.

 • Motion!

Snusare eller ej – att röra på sig och hålla igång fysiskt är alltid en grundpelare för en god hälsa. När du upplever abstinensbesvär kan träning vara extra bra. Det hjälper dig rensa huvudet och frigör lyckoämnen i din hjärna. Sådant kan vara välbehövligt under en period av påfrestning!

 • Sund kost

En balanserad och hälsosam kost håller ditt blodsocker jämnt och ditt humör stabilt. Det hjälper när du kämpar mot abstinens.

Tips! Simulera prillan! När man slutar snusa kan det kännas ovant att det är tomt under läppen. Testa med sockerfritt tuggummi eller något annat som kan simulera känslan av att ha en snus inne.

Fördelar med att sluta snusa

Extra2

Vi kan börja med att vända på frågan – vilka fördelar finns det med att snusa? Svaret bli kort: inga. Fördelarna, däremot – en rejäl lista.

Tobak är skadligt och innehåller gifter som din kropp mår dåligt av.

Att sluta snusa innebär

 • Förbättrad hälsa – när du slutar snusa minskar risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Även risken för diabetes typ 2 sjunker när du dumpar snuset. Det kan potentiellt betyda att du faktiskt förlänger ditt liv.
 • Förbättrad ekonomi – snus är inte bara dåligt för din hälsa. Det kostar också rejält med pengar. Egentligen är det ganska knäppt – man betalar dyrt för att skada sig själv!

Snabb matte visar ganska tydligt hur mycket man går back på att snusa. En dosa kostar i idag vanligtvis mellan 40 och 50 kronor. För många snusare blir det en dosa om dagen. Då talar vi mellan 15 och 20 000 kronor på ett år! Det är en rejäl summa som sannolikt känns roligare att lägga på andra saker!

 • Snyggare smil – snuset under läppen skadar både tandkött och tändernas emalj. Det gör dina tänder bruna, gula och allmänt missfärgade.

Biverkningar av att sluta snusa

Biverkningar av att röka – anledningar till att sluta röka

Din kropp kommer att reagera på olika sätt när du slutar att snusa. Det kan kännas olika för olika människor men någon form av effekt kommer du sannolikt märka av. Ett starkt nikotinbegär är förstås det mest påtagliga – nikotinet i snus är ju som bekant beroendeframkallande och när kroppen då inte längre får i sig den dos den är van vid kommer det kännas obehagligt. Men obehaget är övergående – lyckas du hålla ut så släpper nikotinbegäret så småningom.

 • Trötthet och svårigheter att sova
 • Trög mage och andra magproblem
 • Förhöjd aptit
 • Humörsvängningar, irritation

Sluta snusa – abstinensbesvär

Bästa sättet att hantera abstinens från rökning

Abstinensbesvär kan kännas olika mycket och variera i påfrestning från person till person. Till stor del hänger det ihop med hur starkt ens beroende är och hur mycket och hur länge man har snusat. Men de allra flesta som slutar snusa märker av abstinensbesvär i någon form och för många är det en rejält jobbig tid. Inte sällan leder abstinens till återfall.

När du går igenom abstinensbesvär så finns det en del bra saker att tänka på:

 • Besvären är tillfälliga. Även om det känns superjobbigt så försök att komma ihåg att det handlar om en övergående period. Precis som kroppen en gång har vant sig vid att få nikotin, kommer den vänja sig vid att inte få det. Håll ut – det blir bättre!
 • Du kan mildra symtomen. Motion är ett bra sätt att dämpa snussuget och höja motivationen. Avslappningsövningar ett annat. En balanserad och näringsrik kost är ett tredje. Det viktiga är att hitta något som passar för just dig.
 • Ta vara på andras erfarenheter. Före-detta-snusare i din omgivning sitter på ovärderlig kunskap och har stor förståelse för din situation. Tanka av dem på tips och pepp!

Vad händer i kroppen när jag slutar snusa?

Vad händer i kroppen när man slutar röka

Du kommer märka att du inte längre snusar. Din kropp kommer reagera på flera olika sätt. Vissa förändringar kommer inledningsvis kännas jobbiga, i synnerhet abstinensbesvären, – andra kommer snabbt kännas mycket positiva. I slutändan kommer din hälsa förbättras rejält när du lyckats bli och förblir snusfri.

Saker som du kan märka när du slutar snusa:

 • Sänkt blodtryck
 • Sänkt puls
 • Bättre munhälsa

Långsiktiga förbättringar:

 • Minskad risk för hjärt-kärlsjukdom
 • Minskad risk för typ 2 diabetes
 • Förbättrad munhälsa

Sluta snusa Flashback – Guldkorn från stora Sluta snusa-tråden

Quit Snuffing

Flashback är Sveriges största nätforum. Här ryms diskussioner om allt – högt som lågt, nyfiket och kontroversiellt. Många av diskussionstrådarna blir samlingsplatser för personer som går igenom liknande utmaningar. Givetvis finns det en diger tråd om att sluta snusa. Här samlar vi några av de bästa reflektionerna från Flashbacks stora Sluta snusa-tråd!

(Obs – kom ihåg att Flashback inte är websida med officiella medicinska råd, utan privatpersoners tankar, åsikter och idéer kring alla typer av ämnen. Det är alltså bra att ha på sina källkritiska glasögon när man läser på Flashback)

Varför ska man sluta snusa?

Extra2

Att sluta snusa är alltså ett mycket smart val. Hälsofördelarna är många, du får en friskare mun och så sparar du ju en rejäl slant – pengar som kan gå till så mycket roligare och trevligare saker än tobak!