Sluta snusa trötthet – Vad kan jag göra åt det?

Vill du bli kvitt ditt snusberoende, men drabbas av påfrestande biverkningar? Sluta snusa trötthet är ett vanligt problem som kan göra vardagen svår när du bestämt dig för att bli tobaksfri. Här kommer vi att lista tips på hur du blir av med tröttheten.


 

Så kan du motverka tröttheten


Om du drabbas av trötthet i samband med att du försöker sluta med snuset finns det åtgärder du kan tillta. Här är våra bästa tips mot sluta snusa trötthet:

 1. Se till att du får tillräckligt med sömn. När du låter kroppen vila ut underlättas återhämtningen efter den förändring du genomgår
 2. Motionera regelbundet. Detta hjälper dig att hålla energinivåerna höga och det distraherar dig från abstinensen
 3. Drick mycket vatten. Det hjälper kroppen att komma i balans
 4. Ät hälsosam mat. Med bra kost får du i dig alla viktiga näringsämnen, vilket hjälper till att hålla abstinensen i schack
 5. Skapa utrymme för vila. Boka inte upp dig på för många aktiviteter, utan ge kroppen tid att vila och ta det lite lugnare än vanligt
 6. Prova på meditation eller yoga. När du slappnar av och tar hand om kroppen blir det mentalt och fysiskt enklare att hantera biverkningar

Trötthet är en temporär bieffekt som uppstår under tiden som kroppen ställer om sig. Om du märker av en konstant trötthet långt efter att du slutar snusa, eller om du upptäcker andra hälsoproblem som inte försvinner inom ett par månader bör du ta kontakt med en läkare.

Varför blir man trött av att sluta med nikotin?

När man slutar med nikotin efter att regelbundet snusat eller rökt under en längre period kan kroppen drabbas av biverkningar. Detta beror på att nikotinet påverkar kroppens kemiska sammansättning och vårt nervsystem. Nikotin är en centralstimulerande substans som ökar hjärnans aktivitet och gör oss mer alerta. Det är därför man kan uppleva trötthet när man slutar med nikotin.

Nikotin kan också påverka vår sömnkvalitet genom att förändra sömnmönstren. Vid intag av nikotin kan det därför vara svårare att somna och att sova genom hela natten. När man slutar med nikotin kan därför sömnkvaliteten förbättras i längden. I ett första stadie när kroppen avvänjer sig från nikotinet kan det orsaka trötthet, eftersom kroppen anpassar sig efter de nya sömnmönstren.

Andra biverkningar

Förutom sluta snusa trötthet finns det tyvärr många andra biverkningar som kan uppstå i samband med att du försöker bli snusfri. Kom ihåg att dessa bara är tillfälliga och att du gör en stor insats för din hälsa när du slutar. Här listar vi några av de vanligaste bieffekterna:

 1. Huvudvärk är vanligt att uppleva i samband med att man slutar med snus
 2. Många upplever att de blir mer lättirriterade och får mer humörsvängningar
 3. Svettningar kan uppstå på grund av de hormonella förändringarna som sker i kroppen
 4. Det är vanligt att man får en ökad aptit och känner sig mer hungrig
 5. Vissa kan uppleva ryggont, detta är vanligast hos de som snusat länge

Så påverkar tobak din kropp

Som du säkert känner till kan intag av tobak leda till en rad olika hälsoproblem samt att de farligaste effekterna kommer från cigaretter. Tobaksrök innehåller tusentals giftiga ämnen som kan resultera i hälsoproblem som lungcancer, hjärt-kärlsjukdomar och andningsproblem. Tobak påverkar även reproduktionssystemet hos både män och kvinnor.

Även om snus är mindre skadligt än cigaretter finns det fortfarande hälsorisker med att snusa. När du placerar tobak under läppen eller längs med tandköttet får du i dig skadliga ämnen. Dessa kan öka risken för olika typer av sjukdomar, bland annat tandproblem och cancer i munhålan. Det bästa för din hälsa är alltså att avstå helt från tobaksprodukter.

Trappa ner snus – hur ska jag gå tillväga?

Har du börjat fundera på att trappa ner din användning av snus? Grattis, då har du kommit en bra bit på vägen. Att bli av med ett beroende kan vara svårt och kräver mycket disciplin, men med rätt mindset är det möjligt. Här kommer vi att gå in på vad ett snusberoende är och hur du kan göra för att trappa ner snuset.


 

Fördelar med att trappa ner snus


Listan över positiva anledningar med att minska tobaksberoendet är lång. Här listar vi fyra av de viktigaste fördelarna med att trappa ner snus:

 1. Du kan bättra din allmänna hälsa och minska risken för en mängd hälsoproblem, som exempelvis hjärtsjukdomar, stroke och cancer
 2. Regelbunden snusanvändning kan leda till tandproblem och i värsta fall muncancer. När du trappar ner snus gör du en stor insats för din munhälsa
 3. Snus är en kostsam vana. När du väljer att sluta kan du spara en stor summa pengar
 4. När du snusar påverkas ditt utseende. Du får missfärgade tänder och dålig andedräkt. När du trappar ner snuset kan du därför förbättra ditt självförtroende

Varför blir man beroende av snus?

När man snusar frigörs nikotin i kroppen vilket snabbt går ut i blodet. Detta orsakar en ökning av dopamin i hjärnan, vilket i sin tur skapar en känsla av välbefinnande och belöning. När en person snusar över en längre tid blir kroppen beroende av nikotin och behöver regelbundet snusa för att må bra. Nikotin påverkar många delar av kroppen, bland annat:

 • Hjärta och blodkärl: Vid intag av nikotin ökar både blodtryck och hjärtfrekvens. Under långa perioder av snusning kan det finnas en ökad risk för hjärtsjukdomar
 • Mag-tarmkanalen: Nikotin kan påverka matsmältningen och i vissa fall orsaka magproblem som illamående och kräkningar
 • Fertilitet: Intag av nikotin kan påverka reproduktiviteten hos både män och kvinnor

Det är viktigt att veta om vilka hälsorisker det finns av att använda nikotin. Allra bäst är ifall du försöka undvika det helt, särskilt under graviditet och amning. Om du redan är beroende av nikotin är det aldrig för sent att försöka sluta.

Tobak är skadligt för hälsan

Tobaksanvändning är skadligt och kan medföra en mängd hälsoproblem. Allra farligast är tobak i cigaretter, då tobaksrök innehåller tusentals giftiga ämnen, däribland cancerframkallande ämnen som skadar cellerna i kroppen. Intag av tobak kan leda till hälsoproblem som exempelvis lungcancer, hjärtsjukdomar, stroke och andningsbesvär.

Även om snus är mindre skadligt för hälsan än cigaretter, finns det även risker med att snusa tobak. De skadliga ämnena frigörs när tobaksprodukter placeras under läppen eller längs tandköttet. Användning kan öka risken för hjärtsjukdomar, stroke, bukspottkörtelcancer och andra former av cancer. Snus kan också kopplats till sjukdomar i munnen, såsom tandproblem och cancer i munhålan. Det bästa för hälsan är alltså att trappa ner snuset och helst av allt göra sig helt fri från det.

Trappa ner snus – 5 smarta tips

När du har bestämt dig för att trappa ner snus och slutligen bli helt snusfri finns det flera sätt att gå tillväga. Här listar vi 5 smarta tips för dig som vill minska snusanvändningen:

 1. Börja med att sänka ditt dagliga snusintag gradvis. Minska mängden varje dag tills du når en lämplig nivå
 2. Hitta en hobby eller aktivitet som ersätter snusningen. Fysisk aktivitet eller meditation kan hjälpa till att distrahera tankarna och minska abstinensen
 3. Ta stöd från vänner och familj. Att få stöttning och uppmuntran kan vara avgörande när du trappar ner snus för att hålla uppe motivationen
 4. Om du har svårt att minska snusintaget på egen hand kan du söka professionell hjälp från en specialist eller läkare

Vad händer i kroppen när jag slutar med snuset?

Alla personer upplever olika saker när de trappar ner eller slutar helt med snuset. Gemensamt för alla är att det kommer ske en nikotinförlust samt en minskning av andra skadliga ämnen i kroppen. Under den första tiden kan det vara svårt att sluta på grund av abstinensbesvär. Något som kan hjälpa under perioden är att tänka på att du avgiftar kroppen från farliga ämnen och att du gör en insats för din hälsa.

Att sluta snusa är även till fördel för din hjärt-kärlhälsa. När du trappar ner på snuset slutar du stressa kroppen, vilket gör att hjärta och blodkärl kan återhämta sig och att blodtrycket normaliseras. Du kommer även förbättra ditt smak-och luktsinne. Dina sinnen kommer återhämta sig och du kommer kunna njuta av mat och dofter på ett mer omfattande vis.

Sluta snusa Flashback – Guldkorn från stora Sluta snusa-tråden

Flashback är Sveriges största nätforum. Här ryms diskussioner om allt – högt som lågt, nyfiket och kontroversiellt. Många av diskussionstrådarna blir samlingsplatser för personer som går igenom liknande utmaningar. Givetvis finns det en diger tråd om att sluta snusa. Här samlar vi några av de bästa reflektionerna från Flashbacks stora Sluta snusa-tråd!

(Obs – kom ihåg att Flashback inte är hemsidamed officiella medicinska råd, utan privatpersoners tankar, åsikter och idéer kring alla typer av ämnen. Det är alltså bra att ha på sina källkritiska glasögon när man läser på Flashback)


 

Guldkorn från Flashback


Fördelar med att sluta snusa

En del användare delar med sig av sådant de tycker är positivt efter att ha slutat snusa.

Största vinsten är att aldrig behöva tänka på att ha något med sig, inte vara styrd av något. Dessutom slipper man skitiga fingrar / jobe

”Spider-Girl” ser förbättrad sömn. När någon klagar på sömnsvårigheter med nattliga svettningar när de slutat snusa kan hon intyga att detta ger sig med tiden:

Det där gick över efter några månader, sen får man en sömn som är mycket bättre än den man hade som snusare. / Spider-Girl

”Spruttis” ser höjd energi i vardagen efter snusstopp:

Känner att jag har mer energi och det är framförallt jämnare än tidigare då det gick upp och ner under dagen. Det är för mig en stor fördel då jag har ganska stor arbetsbörda. Spruttis

”Isnatt” delar med sig av känslan efter ett och ett halvt år som snusfri och den tydliga ekonomiska fördelen:

Men att ha slutat är underbart, det är frihet och hoppas att alla som försöker sluta lyckas!

Räknar jag ekonomiskt så har jag 77 veckor á 7 dagar x 40:-/dagen = 21 560:-.

Drygt 20 000:- är ganska många arbetstimmar. Och ganska mycket man kan lägga på nåt annat kul! /Isnatt

Återfall

Sluta snusa-tråden är, till skillnad från många andra forumtrådar, förvånansvärt stöttande och positiv. Många delar med sig av redogörelser av återfall och får pepp och stöd som svar. Användaren ”Access-Denied” får många uppmuntrande svar på sitt inlägg när hen säger:

Jag fick ett återfall igår och snusade men dosan slängde jag nu imorse. Det var inte det minsta gott och de dåliga effekterna gjorde sig påminda nästan direkt. Ser det dock inte som ett misslyckande utan ser det mer som ett tecken på att snusandet är ett avslutat kapitel. /Access-Denied

En annan användare våndas över sambon börjat igen efter att de båda varit snusfria en tid – något som får hen att själv börja överväga att börja igen. Men användaren ”Isnatt” kliver in med motivation:

Strunta i snuset! Är säkert svårt när man har en partner som snusar och man själv är fd snusare men stå emot. Tänk vad skönt att slippa det där, underbart! Det är bara precis när man slutat snusa som känslorna svallar och det känns tryggt att gå tillbaka. /Isnatt

Användaren ”neuffs” kämpar:

Jag hatar när man hela tiden pendlar mellan ”nej, jag har tagit min sista prilla” och ”MÅSTE TILL KIOSKHELVETE UR VÄGEN” varannan minut:P” /neuffs

Fyra till sju dagar efter sista prillan

Hur klarar med den mentala påfrestningen av att sluta snusa? Återigen är användaren ”Spider-girl” hjälpsam och tipsar om bra litteratur:

Allen Carrs bok ”Äntligen Icke-rökare” funkar minst lika bra för oss snusare. / Spider-girl

Användaren ”Murbritt” tipsar om mentala tekniker:

När snusabstinensen kommer tänker jag att man kan alltid fokusera på något annat. Vill inte fokusera på att sluta snusa för hårt för då tänker man ju på snus hela tiden. Göra saker som helt slukar upp en, grymma saker helt enkelt. En påminnelse annars är att abstinenserna brukar röra sig i korta korta intervaller (3-10 min) som är helt hanterbara /Murbritt

Det är viktigt att inte glömma de positiva effekter. Användaren ”v.giroux” listar de bra konsekvenserna hen upplevt av att vara snusfri:

 • Man blir genuint gladare.
 • Man får mer energi.
 • Hjärnan börjar tänka på saker ur flera olika synvinklar, som om snuset blockerade detta förut.
 • Man gör fler saker om dagen utan snus.
 • Man blir mer öppen med sina åsikter och står för det man tycker.
 • Bättre andedräkt.
 • Hungrigare, positivt för mig som tränar.

Även små framsteg är värda att lyfta fram. Som användaren ”spliffpatrullen” säger:

Nu har jag varit snusfri i 7 timmar tror jag  Jag har städat hela jävla huset skall jag lova, ätit och tuggat tuggummi. Känner mig mycket rastlös. Imorrn kan jag iaf stoltsera med att.. inte ha snusat i en halv dag /spliffpatrullen

Finurliga tips

Alla sätt är bra utom de dåliga. Användare ”Pimple” slår ett slag för halstabletter som substitut för snus:

När jag väl vart sugen så tog jag en fishermen och stoppade under läppen, funkade bra. jag gjorde det till samma procedur som snuset, stoppade under läppen, peta på den tungan så saften kommer ner. hade ingen som helst abstinens eller nått konstigt nog. bara att stoppa in en när suget kom o det var borta sen. tror det tog 2 månader innan suget försvann helt. /Pimple

”Bloodbound” har andra förslag:

Det här är nog tredje gången jag slutar tror jag, men den här gången har jag mer motivation och ser faktiskt fram emot att bli fri från nikotinets bojor. Choklad och jordnötter är ett bra substitut har jag upptäckt. /Bloodhound

Att fokusera på annat än snus är ett vinnande koncept. Användaren ”HighFlyingBird” ser träning som en bra metod för att hantera abstinens:

Istället för att äta sötsaker, så har jag tränat väldigt hårt, har stundtals hjälpt mot abstinensen. /HighFlyingBird

Sluta snusa

Börjar det kännas lite surt och onödigt att gå och köpa snus varje dag? Har du börjat fundera på hur du kan få bättre hälsa? Är du trött på att vara beroende? Dessa tankar är bra. Det betyder att du sått fröet till att sluta snusa. Att ta steget och göra sig kvitt snuset är bland det bästa du kan göra för din kropp. Tobak är som bekant skadligt och inget som du varken behöver eller mår bra av.

Med lite viljestyrka, smarta strategier och uthållighet så går det att bli snusfri. Här kan du läsa om bra saker att tänka på, vad som händer i din kropp när du slutar med snuset och fiffiga tips som underlättar din resa mot ett nikotinfritt liv.


 

Sluta snusa – ett smart beslut för en bättre hälsa


Varför bör jag sluta snusa?

Att snusa ses ofta som ett hälsosammare alternativ till rökning – och visst ligger det något i det. Många studier visar på att snusets effekter på kropp en är mindre negativa än rökningens. Men man kan knappast påstå att snusning är någon form av hälsokur. När du stoppar prillan under läppen får du samtidigt in nikotin, gifter och ämnen som din kropp faktiskt kan ta skada av.

Att sluta snusa innebär många hälsofördelar – du får en friskare mun och så sparar du ju en rejäl slant – pengar som kan gå till så mycket roligare och trevligare saker än tobak!

 

9 smarta sluta snusa-tips som hjälper dig att bli tobaksfri

Det finns många sätt att sluta snusa på och olika metoder fungerar för olika människor. För en del är det bara total viljekraft som funkar – att bryta helt med nikotinet och sedan hålla ut genom den tuffa perioden som följer. För andra är det en gradvis nedtrappning som funkar bäst. De allra flesta brukar behöva någon form av stöd för att lyckas. Nedan kommer vi att gå igenom 9 bra tips som hjälper dig att bli fri från tobak.

 

1. Sätt ett datum för snusstopp!

Ju mer planering och förberedelse du skapar kring dig när du vill sluta snusa, desto större sannolikhet att du ska bli framgångsrik. Att bara sluta hux-flux kan vara svårt och de följande besvären blir ofta övermäktiga om du inte förberett dig mentalt. Bestäm ett datum några veckor fram då du vill vara helt snusfri och använd tiden för att ta farväl av snuset.

 

2. Motion!

Snusare eller ej – att röra på sig och hålla igång fysiskt är alltid en grundpelare för en god hälsa. När du upplever besvär med att låta bli snuset kan träning vara extra bra. Det hjälper dig rensa huvudet och frigör lyckoämnen i din hjärna. Sådant kan vara välbehövligt under en period av påfrestning.

 

3. Smart kosthållning

En balanserad och hälsosam kost håller ditt blodsocker jämnt och ditt humör stabilt. Det hjälper när du försöker sluta helt med snus.

 

Tips! Simulera prillan! När man slutar snusa kan det kännas ovant att det är tomt under läppen. Testa med sockerfritt tuggummi eller något annat som kan simulera känslan av att ha en snus inne.

Kom ihåg att äta regelbundet: frukost, lunch, middag och gärna några mellanmål. Det ger dig balans och ett jämt blodsocker vilket hjälper dig att stå pall och minskar snussuget. Drick vatten för en stabil vätskebalans så känner du dig piggare och mer motståndskraftig.

Orolig för att gå upp i vikt av att sluta snusa?

4. Kartlägg ditt snusande

Att snusa är en vana och är du storsnusare så är det troligt att du inte ens reflekterar över när, hur och varför du tar en prilla.

Att faktiskt skriva ner några rader om ditt snusbeteende kan vara mycket hjälpsamt och ge dig en tydlig överblick över vad som driver beroendet. Kanske framgår det att en hel del av snusen konsumeras fast du inte är direkt sugen?

Lärdomar om ditt beteendemönster kan vara ovärderliga för dig som bestämt dig för att sluta snusa. En ökad medvetenhet är ett stort steg framåt på din resa.

5. Töm dina gömmor – ha inte snus hemma

När dagen väl kommer då du bestämt att sluta – se då till att inte ha snus tillgängligt. Besvären med att låta bli snuset är olika för alla men många tycker att de är riktigt kämpiga, särskilt de första dagarna. Med snus inom räckhåll ökar risken för att du trillar dit igen. Kom ihåg att snussuget är temporärt – om du klarar att hålla ut så ska du se att det inom kort mattas av!

Extra tips: En del känner sig hjälpta av att ha kvar en tom dosa eftersom det motverkar ingivelsen att gå och köpa en ny.

6. Ta hjälp av andra

Allt som är svårt blir lättare om man får stöd. För att klara sig igenom perioden av abstinensbesvär och snussug när man slutat är det viktigt med pepp och motivation. Har du någon person i din närhet som kan stötta dig när det blir tufft? Prata och ventilera dina tankar och känslor med denne. Att prata om sina tankar under jobbiga perioder med någon annan kan ofta vara ett bra sätt att få ovärderlig hjälp.

7. Distrahera dig själv med aktiviteter

Mycket av snussuget är mentalt – själva vanan av att ta en snus är enormt stark och kan sitta kvar fast att du inte längre har kvar det fysiska begäret efter nikotin. Därför kan du alltså försöka att få din hjärna på andra tankar när du börjar känna ett sug efter snus.

En liten handling kan göra mycket: testa att tugga på en bit frukt eller spela ett spel. Kanske gå en promenad eller ring en kompis. Alla dessa är bra små tricks att ta till som kan bryta negativa tankespiraler.

8. Undvik triggers

Är det vissa situationer, platser eller aktiviteter som du förknippar med att snusa särskilt mycket? Det är olika för alla snusare men det finns säkert de gånger då du känner dig extra sugen, eftersom du kopplar just det sammanhanget med att snusa. Försök att bilda dig en uppfattning över vilka dessa kan vara och se om de går att undvika under den perioden då du håller på att kicka vanan.

Det kan också stöka till det med motivationen om någon bjuder på snus. Tänkt ut ett smart svar som du kan ha redo om någon erbjuder dig en prilla – så slipper du vela eller bli osäker.

9. Fira dig själv!

Har du klarat en timme utan snus? Kanon! Har du klarat en dag? Fantastiskt! Att bryta nikotinberoende är svårt och varje gång du lyckas stå emot snussuget är du en hjälte! Och hjältar förtjänar att hyllas. Belöna dig själv med något du tycker om när du gjort framsteg. Ta ett varmt bad, unna dig något gott eller gör något annat som gör dig glad. Du är värd det!

Behöver du mer pepp för att sluta? Läs om fördelar med att sluta snusa.

Varför ska man sluta snusa?

Att sluta snusa är alltså ett mycket smart val. Hälsofördelarna är många, du får en friskare mun och så sparar du ju en rejäl slant – pengar som kan gå till så mycket roligare och trevligare saker än tobak!

Att snusa ses ofta som ett hälsosammare alternativ till rökning – och visst ligger det något i det. Många studier visar på att snusets effekter på kroppen är mindre negativa än rökningens. Men man kan knappast påstå att snusning är någon form av hälsokur. När du stoppar prillan under läppen får du samtidigt in nikotin, gifter och ämnen som din kropp faktiskt kan ta skada av.

Vad händer i kroppen när jag slutar snusa?

Humörsvängningar, yrsel, illamående. Ja, att sluta snusa innebär en rad olika påfrestning och du kommer märka att den händer en hel del i kroppen när du inte längre tillför den sin dagliga dos nikotin. Det som blir mest tydligt är de där jobbiga abstinensbesvären som kan får dig att må ruskigt dåligt. Men var lugn – det finns gott om smarta tips om hur du bäst hanterar besvären och hur du kan förbättra dina chanser att bli snusfri.

Kom också ihåg att de där jobbiga känslorna är övergående. Inom kort avtar abstinensbesvären och du känner dig pigg och stark igen!


 

Det händer i kroppen – dag för dag


Abstinensbesvären tar sig både fysiska och psykiska uttryck

 • Illamående. Kroppen reagerar på olika sätt när nikotinet försvinner och suget börjar ta vid. För många är illamående ett påtagligt symtom.
 • Yrsel. Nikotinet påverkar blodtrycket och gör att det höjs. När du slutar tillföra kroppen nikotin kan ditt blodtryck därmed sjunka – en effekt av det är att man upplever yrsel.
 • Sömnbesvär. När kroppen gör en omställning till att bli nikotinfri kan dina vanliga sömncykler rubbas. Försök att hitta sätt att slappna av – bra sömn är en viktigt beståndsdel i en god hälsa.
 • Magbesvär och förstoppning. Det är inte alls ovanligt att mage och tarm börjar spöka när man minskar snusandet. Förstoppning uppstår ofta. Det kan vara bra att dricka mycket vatten under den här perioden – det hjälper tarmarnas arbete och kan hjälpa magen att bli mindre trög.
 • Huvudvärk. Nikotinsuget kan för vissa människor yttra sig som rejäl huvudvärk. Jobbigt och plågsamt men för de flesta är det ett tillfälligt besvär.
 • Svajigt humör. Abstinensbesvären du känner när du slutar snusa påverkar ditt humör. Du blir lätt irriterad, arg och till och med ledsen. För vissa kan känslor av mildare depression uppstå. Att motionera kan vara ett bra sätt att dämpa negativa känslor.

En till tre dagar efter sista prillan

Dessa första dagar är sannolikt de värsta i fråga om nikotinabstinens. Det är också nu du kan känna abstinensbesvären av full kraft. Illamående, huvudvärk, humörsvängningar – alla är de tecken på att din kropp är i uppror och har nikotinbegär.

Det är inte ovanligt att man får ett tidigt återfall under den här perioden, just på grund av att suget och abstinensbesvären är så starka. Men om du lyckas hålla ut den här halva veckan så märker du att de jobbiga känslorna faktiskt ebbar ut och blir mycket mer hanterbara inom relativt kort tid.

Yrsel kan vara ett symtom de första dagarna, vilket är en konsekvens av att blodtrycket sjunker. Kom ihåg att dricka vatten och äta ordentligt.

Fyra till sju dagar efter sista prillan

Ju längre tiden går desto mindre påträngande blir nikotinsuget. Men det kan fortfarande vara besvärande och starkt vid olika tillfällen. För en del kan den här perioden präglas av återkommande huvudvärk – jobbigt, men huvudvärken kommer allt mer sällan med tiden och efter ett tag försvinner den helt.

Tips! En stor del av abstinensen är att man saknar känslan av att ha något under läppen. Det känns helt enkelt ovant att inte ha en prilla inne. Testa att ha något annat där, till exempel ett sockerfritt tuggummi. På sätt kan du simulera känslan av att snusa, utan att få i dig nikotin och andra skadliga ämnen. Idag finns det också tobak- och nikotinfritt snus som kan funka.

Under den första veckan som snusfri är det också vanligt att känna ett starkt sötsug. För att undvika svåra blodsockerdippar är det bra att hålla en jämn och balanserad kost. Se också till att ha tillgång till smarta, näringsrika mellanmål, till exempel frukt istället för godis och kakor.

När du lyckat gå en vecka utan snus så är din kropp nu helt utan nikotin. Du har tagit ett stort steg mot ett snusfritt liv!

Två veckor efter sista prillan

Din nikotinfria tillvaro känns enklare men det är fortfarande ett nytt tillstånd och det är inte ovanligt att abstinensbesvär består även under den här perioden. Sötsug och humörsvängningar förekommer Försök att fokusera på din framgång – varje timme du klarat utan snus är en rejäl vinst!

En månad efter sista prillan

Det kan vara en motivationsboost att fokusera på sådant som uppenbart förändrats till det bättre efter en månad utan snus. Tydligast känns det nog i din mun – tandkött och tänder som snuset påfrestat mår nu mycket bättre.

För att bibehålla viljestyrka är det en smart strategi att undvika sådant som kan få dig att vackla – after work-ölen, morgonkaffet och andra saker du förknippar med en prilla kan vara värda att låta bli under en period.

Tips! Förbered dig på svåra perioder. Man kan lätt tro att man är förbi abstinensen när det gått ett par månader men efter cirka 40 dagar från sista prillan kan man få nya känningar. Om man är förberedd på detta mentalt är det lättare att hålla ut.

90 dagar efter sista prillan

För de allra flesta är tillvaron normal och skön nu. Du har vant dig vid ett snusfritt liv och snussuget är inte påträngande på samma sätt – dock kan det fortfarande blossa upp då och då. Försök stå emot och tänk på dina framgångar! You got this!

1 år efter sista prillan

Du har gjort ett fantastiskt jobb och kan med gott fog kalla dig icke-snusare. Och du – risken för flera sjukdomar har nu minskat, till exempel diabetes typ 2.

Sluta snusa fördelar för din hälsa

Att sluta snusa är inte lätt men det är en utmaning som verkligen betalar sig. Att bli fri från snusberoendet för med sig en hel rad fördelar – färre hälsorisker, fräschare mun och tänder och du sparar en ganska fin summa pengar. När du väl kommit ut på andra sidan som snusfri så kommer du antagligen fråga dig själv varför du ens började snusa över huvud taget!


 

Det finns många fördelar med att sluta


Hälsorelaterade fördelar med snusstopp

Snus är en tobaksprodukt och precis som annan tobak innehåller snus skadliga ämnen som påverkar din hälsa negativt.

Studier visar att snus:

 • Påverkar innerväggarna i blodkärlen, vilket kan leda till negativ hjärt-kärlhälsa.
 • Ökar risken för att dö om man drabbas av en stroke, jämfört med personer som inte snusar.
 • Ökar risken för typ 2-diabetes. En dosa eller mer om dagen fördubblar risken.

Ett finare leende, fräschare andedräkt och en friskare mun

Prilla under läppen är ett giftigt, främmande föremål i din mun som förstås påverkar munhälsan. Den som snusar under lång tid kan märka att:

 • Tandköttet drar sig tillbaka
 • Tandhalsar blottläggs

Detta gör att bakterier lättare samlas i utrymmet mellan tänder och tandkött, något som i sin tur ökar risken för:

 • Tandköttsinflammation
 • Tandlossning

Tänk också på att tobaksprodukter missfärgar tänderna. En storsnusare tänder är ofta gula eller gråaktiga i nyansen.

Om du slutar snusa har du alltså ytterligare en fördel, förutom de rent hälsomässiga: Du får tillbaka ett vitare och mer naturligt leende. Det är estetiskt mer tilltalande men det kan också ge självförtroendet tillbaka. Många som har missfärgade tänder känner sig osäkra att le och vill inte gärna visa sina tänder för andra. Att kunna få tillbaka sitt leende kan göra storverk för självkänslan.

Om du snusar har dessutom ofta få en ofräsch andedräkt. Det beror på att snuset irriterar slemhinnorna på insidan av läppen. Slemhinnorna blir förhårdnade och räfflade, vilket i sin tur gör att bakterier lättare ansamlas där – bakterierna gör att din andedräkt försämras avsevärt, vilket kanske i första hand är problematiskt för din omgivning. Lägger du snuset på hyllan återhämtar sig slemhinnorna efter ett tag, du får en bättre bakteriebalans i munnen och din andedräkt blir fräsch igen.

Spara pengar

Tobaksberoende är inte bara skadligt för hälsan. Det strular också med din privatekonomi. Att skaffa sig en överblick över sina faktiska kostnader för snus kan vara en sporre i sig – ganska snabbt ser man att det är en rejäl slant man lägger på snus under ett år. Och för vad, egentligen? Tänkt så mycket annat kul, nyttigt och inspirerande man kan ta sig för med de där pengarna!

Om man snusar en dosa om dagen blir kostnaden (ungefärligt):

 • 40 kronor om dagen
 • 1200 kronor i månaden
 • 14400 kronor om året

Vad kan man då använda 14 000 kronor till? Det är förstås mycket men bra grejer, som också kan fungera som motivation, är till exempel

 • Resor
 • God mat
 • Kläder
 • Nöjen
 • Upplevelser

Eller något annat som du länge velat göra men inte känt att du haft råd med!

Se mer av världen

Även om det är skadligt för hälsan, är snus en tradition och ett naturligt inslag för oss i Sverige. Så är dock inte fallet i övriga världen. Ska du på en långresa utomlands är snuset automatiskt en problemdimension. Chansen att få tag på snus utomlands är liten. Och hur mycket har du möjlighet att ta med dig? Vissa länder har tydliga regler för hur mycket snus som du föra in över gränsen. I de allra flesta fall är snusmängd för personligt bruk tillåtet men i till exempel USA och Australien kan det bli knepigt.

Australien har mycket hårda tullregler och du har endast möjlighet att ta med dig 25 gram snus till landet. Allt över den vikten är förenat med kostnader. I USA är reglerna oklara och det finns risk att tullen inte accepterar snus i ditt bagage.

I dagsläget finns det dessutom två länder till vilka det är strängeligen förbjudet att ta med snus:

 • Island
 • Singapore

Att snusa kan alltså ses som lite av en begränsning. Att behöva fundera och oroa sig över att ha tillräckligt med snus, eller att få tag på snus eller till och med bryta lagen genom att snusa – allt sådant skapar stress på resan och kan göra att du helt enkelt inte njuta i fulla drag på din semester. Bryter du snusberoendet slipper du därför även en hel del stök och oro när du vill ge dig ut och se världen. Och blir du snusfri har du dessutom pengar över som kan gå till en härlig resa!

Sluta snusa abstinens – så hanterar du besvären

Att lägga snuset på hyllan innebär att man tar ett stort steg mot ett hälsosammare liv. Men det är inte ett helt enkelt steg att ta. Mellan dig och ett nikotinfritt liv står en tuff period med abstinensbesvär och det finns ingen lätt genväg att tillgå. Abstinensbesvären är kämpiga och påfrestande men de går att både hantera och övervinna. Med smarta tekniker, ett sunt tänk och en nypa viljekraft så kan du bli snusfri. Din kropp och din ditt sinne kommer att tacka dig för din insats!


 

Abstinens av att sluta snusa


Hur länge har man abstinens?

Hur länge som man måste kämpa mot abstinensbesvären är olika för olika människor. Framför allt hänger det ihop med hur mycket och hur ofta man brukar snusa. Ju mer man snusar, desto större är sannolikheten att man upplever jobbiga abstinensbesvär när man slutar. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg, att abstinensbesvär är tillfälliga och övergående – de är en utmaning men de har ett slut!

Den första veckan efter att man slutat snusa är vanligtvis jobbigast och den period där nikotinsuget är som allra störst. Inte konstigt – din kropp har byggt upp ett beroende under lång tid och när det beroende plötsligt inte längre tillgodoses så börjar kroppen protestera.

Vanliga abstinensbesvär kan vara

 • Starkt nikotinsug
 • Irritation, ilska, nedstämdhet – att humöret pendlar mellan olika stämningar är vanligt
 • Huvudvärk
 • Illamående
 • Yrsel – en biverkning av att ditt blodtryck sjunker från att ha varit förhöjt av nikotinbruk
 • Trötthet
 • Sötsug och hunger

Vilka och hur intensiva abstinensbesvär man får beror på hur stort ens nikotinberoende är. För en del är det sannerligen prövande, för andra kan det vara milda besvär. För den som upplever starkt obehag från nikotinabstinens kan det förstås vara svårt att behålla motivationen: Är det värt det om jag mår såhär dåligt?

Svaret på den frågan är ja – att göra sig kvitt ett nikotinberoende är en fin gåva att ge sig själv eftersom det förbättrar både hälsan och sinnet. När du väljer bort snuset slipper du dessutom alla farliga ämnen som finns i tobak.

Att tänka på när du vill bli av med ditt beroende

Abstinensbesvär kan kännas olika mycket och variera i påfrestning från person till person. Till stor del hänger det ihop med hur starkt ens beroende är och hur mycket och hur länge man har snusat. Men de allra flesta som minskar mängden snus eller slutar helt märker av abstinensbesvär i någon form och för många är det en rejält jobbig tid. Inte sällan leder abstinens till återfall.

När du går igenom abstinensbesvär så finns det en del bra saker att tänka på:

 • Besvären är tillfälliga. Även om det känns superjobbigt så försök att komma ihåg att det handlar om en övergående period. Precis som kroppen en gång har vant sig vid att få nikotin, kommer den vänja sig vid att inte få det. Håll ut – det blir bättre!
 • Du kan mildra symtomen. Motion är ett bra sätt att dämpa suget efter snus och höja motivationen. Avslappningsövningar ett annat. En balanserad och näringsrik kost är ett tredje. Det viktiga är att hitta något som passar för just dig.
 • Ta vara på andras erfarenheter. Före-detta-snusare i din omgivning sitter på ovärderlig kunskap och har stor förståelse för din situation. Tanka av dem på tips och pepp!

Sluta snusa abstinens dag för dag

Det finns fysiska abstinensbesvär och psykiska. Vilka som är värst kan variera från tidpunkt till tidpunkt och från person till person. Båda kan dock vara påfrestande.

 • Det första dygnet

Det första dygnet och under de första dagarna av snusstoppet är abstinensbesvären oftast mycket jobbiga. Nikotinsuget är på topp när du inte längre får i dig den dosen som kroppen är van vid. Du känner sannolikt av abstinensen rent fysiskt, med yrsel, illamående, trötthet och så vidare.

 • Tredje dygnet

Här upplever många att nikotinsuget är som värst. Kan man hålla ut genom denna topp av abstinensbesvär så blir det enklare inom några dagar.

 • En månad efter snusstopp

Kroppen har så sakteliga vant sig vid att vara utan nikotin, men sug efter snus kan komma och tränga sig på fortfarande, om än med längre intervaller.

Ju längre tiden går, desto lättare känns det och en tillvaro utan tobak blir det nya normala.

Triggers och speciella situationer

För många som haft ett långvarigt snusanvändande så är det mycket annat än själva nikotindosen i prillan som bidrar till själva beroendet. I ett beroende finns det många psykiska aspekter som spelar in. Det kan till exempel vara speciella situationer, tillfällen och vardagsritualer som man förknippar med att snusa – som egentligen inte har något med fysiskt nikotinsug att göra.

Kanske är det snusen till morgonkaffet? Prillan efter lunch? En snus för att orka igenom vissa moment på jobbet? De flesta som snusar har sina ”måste-prillor”. Även om man blivit kvitt det fysiska nikotinsuget så kan det alltså triggas av dessa situationer.

Försök att undvika platser och vanor som du förknippar med snus så långt det är möjligt – eller testa att byta ut snuset mot något nyttigt. Ta en frukt istället för en prilla eller varför inte prova nikotinfritt snus? En annan bra vara är en promenad istället för att ta en snus efter en måltid. Det som är bra med vanor är att det faktiskt går att skapa nya, hälsosamma sådana!

Smarta knep gör det lättare att ta sig igenom besvären

Med en tydlig strategi blir det lättare att hantera abstinensbesvär och förbli snusfri.

 • Punkta upp dina anledningar för att bli snusfri

Vad är det som gör att du vill sluta? Är det för hälsan? Vill du spara pengar? Oavsett dina motiv kan det vara bra att plita ner dem på en lista. Går du igenom en särskilt jobbig period av abstinensbesvär kan en lista med sluta snusa fördelar faktiskt vara en motivationshöjare och hjälpa dig hålla ut.

 • Fira dina framgångar

Varje dag som du lyckas vara fri från nikotin är en stor vinst som förtjänar att firas. Unna dig en belöning för varje framsteg du gör – hitta på något du tycker är kul eller bjud dig själv på något gott. Du är grym och värd att hyllas!

 • Ha bra folk att luta dig mot

Hitta nyckelpersoner i din omgivning som kan vara bollplank och moraliskt stöd på din resa mot ett nikotinfritt liv. Vänner och familj bör vara införstådda med din kamp och ge dig pepp på vägen när du ska sluta med snuset. Ta gärna också hjälp av eventuella före-detta-snusare som du känner. De vet vad du tampas med och kan i bästa fall dela med sig av sina erfarenheter och knep. Att få stöd kan ibland vara avgörande för att du ska förbli snusfri.

Sluta snusa biverkningar

Att lägga av med snuset och bli nikotinfri är förstås en rejäl vinst för hälsan. Men processen för att bli kvitt begäret kan vara jobbig. Abstinensbesvären börjar ofta göra sig påminda kort efter sista prillan och en rad jobbiga symtom kan förpesta tillvaron. Vad är det som händer i kroppen när man slutar snusa? Jo din kropp börjar anpassa sig till ett liv utan nikotin och det kan vara en påfrestande process, framför allt för den som snusat mycket och länge.


 

6 vanliga sluta snusa biverkningar


1. Sömn och orkeslöshet

En vanlig biverkning är försämrad sömn. Det kan bero på ett nikotinsug som stör eller att kroppen går igenom en slags kris när den inte längre får nikotin. Med dålig sömn följer även dåsighet. Många upplever att problemet minskar med tiden, medan det för vissa periodvis kan handla om extrem trötthet.

Bra sömn en viktig faktor för ditt välmående. Saker som kan underlätta sömnen vid nikotinstopp är:

 • Motion
 • Avslappningsövningar
 • Att ha rätt temperatur i sovrummet
 • En säng som är anpassad efter din kroppstyp
 • Bra vätskebalans

Utmattning och sömnstörningar är i de flesta fall tillfälliga och påverkar dig främst under de första dagarna. När din kropp har vant sig vid att vara utan nikotin kommer ett sundare sömnmönster sannolikt att återvända.

2. Ångest och nedstämdhet

Nikotinet i snuset stimulerar hjärnan och frigör belöningshormoner, som exempelvis dopamin. Det är därför du ofta kan få ett starkt sug efter snus. När kicken inte längre infinner sig kan känslor av nedstämdhet och i vissa fall till och med ångest tränga sig på. Som tur är finns det gott om saker man kan göra föra att höja humöret:

 • Motionera – fysisk träning är en väldokumenterad metod för att boosta lyckokänslor
 • Balanserad kost med mycket fet fisk, grönsaker och baljväxter. Ämnen i nyttig mat främjar både fysisk och emotionell hälsa
 • Umgås med nära och kära. Umgänge och samkväm med människor man tycker om frigör glädjeämnen

Även om det är sällsynt så kan snusare bli deprimerade när de slutar. Oftast sker detta enbart i övergångsperioden, men om depressionen blir långvarig och djup – sök vård. Depressioner kan vara allvarliga och du har allt att tjäna på att behandla den så snabbt som möjligt.

3. Yrsel

Yrsel är en vanlig biverkning när man lägger av med snuset. Det beror på att blodflödet i kärlen ökar när du inte längre tillför kroppen nikotin, samtidigt som blodtryck och puls sjunker. Att känna sig yr kan vara riktigt obehagligt men det går att hantera:

 • Ta djupa andetag och sätt dig på en stol till yrselkänslorna ebbar ut
 • Drick vatten
 • Kontinuerlig motion

4. Viktuppgång

Att sluta med snuset innebär en stor tumme upp för din övergripande hälsa, men tyvärr en tumme ner när det kommer till extrakilona som man ofta lägger på sig. Det är vanligt att de som ger upp sin rökning eller snusning märker av en viktuppgång när de slutar helt med nikotin. Det kan bland annat bero på:

 • Ämnesomsättningen minskar, vilket gör att kalorier inte bränns lika snabbt
 • Vanan av att ha något i munnen är stark. Många ersätter prillan med mat eller godis för att döva begäret
 • I många fall kan man märka en ökad aptit när man slutar snusa – du äter helt enkelt mer än du brukar

Går det då att sluta snusa utan att gå upp i vikt? Ja, se till exempel till att få in motion – enkel vardagsmotion som promenader och cykelturer räknas! Försök också att vara uppmärksam på vad du stoppar i dig. Frukt kan dämpa sötsug lika bra som kakor!

Det är också värt att komma ihåg, att några extra kilon inte är hela världen. Det är ett litet pris att betala för att bli snusfri. Var inte för hård mot dig själv under processen – du gör ju ett fantastiskt jobb!

Tips! Det finns mycket man kan använda i munnen för att simulera känslan av snusprillan. Testa sockerfritt tuggummi eller halstablett under läppen! Tobak- och nikotinfritt snus kan också fungera som substitut.

5. Problem med magen

Uppblåsthet, förstoppning, körig eller dålig mage och illamående kan vara trista inslag när du försöker sluta med ditt beroende. Att ta en snus kanske har varit en del i din rutin för att få igång systemet och utan det kan du bli trög i magen.

Det finns som tur är flera smarta sätt att få magmaskineriet att snurra igen. Katrinplommon är en klassiker, lika så fibrer. Kom ihåg att dricka rejält med vatten och rör på dig – det får tarmarna att komma igång och jobba. Magbesvären är oftast tillfälliga och övergående – så när din kropp vant sig kommer din mage att hitta en normal rytm igen.

6. Huvudvärk

Ett av de absolut vanligaste sluta snusa biverkningarna är molande huvudvärk. Det kan vara superbesvärligt och göra det svårt att jobba och koncentrera sig. Som tur är kan huvudvärk bekämpas på flera bra sätt:

 • Vätska. Drick mycket vatten!
 • Massage – avslappnade muskler i axlar och nacke kan lindra huvudvärken
 • Sömn – en utvilad kropp och hjärna drabbas inte lika mycket av huvudvärken.

I de flesta fall är huvudvärken tillfällig och försvinner av sig själv efter en kortare tid.